Lister

Avviser kritikken

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Nyhetsreda­ktør i NRK, Kyrre Nakkim, er overrasket over at Alcoa brukte over en halv måned på å svare på deres henvendels­e. De mener Alcoas eiere ber staten ta risiko i stedet for dem selv.

– Vi var i dialog med Alcoa allerede 14. desember og ba om et intervjue for å få dem til å kommentere saken som vi jobbet med. Først etter at vi publiserte saken, over en halv måned etter at vi kontaktet med, besvarte de vår henvendels­e. Vi er overrasket over at et så stort konsern bruker så lang tid på å besvare på en henvendels­e slik at de kan gi sine kommentare­r til saken, sier Nakkim.

Denne uken publiserte NRK en sak der de har sett på regnskapst­allene til Alcoa i 2022.

Statskanal­en viser til at aluminiums­giganten, som har verk på Lista og Mosjøen, hadde et samlet årsresulta­t i 2022 på over 2,5 milliarder kroner.

Samtidig slet den kraftkreve­nde industrien, og da først og fremst i Sør-norge, med svaert høye strømprise­r.

NRK har forsøkt å sette fokus på hvordan den kraftkreve­nde industrien ba om hjelp.

Sommeren 2022 valgte Alcoa Lista å redusere virksomhet­en som følge av svikt i markedet og høye energipris­er. Samtidig tjente konsernet penger på verket i Mosjøen.

– Selv om det er to verk forskjelli­ge steder i landet, så er det de samme eierne som ber om hjelp fra staten. Før de søker om hjelp fra staten, bør de se på egen inntjening. Saken er kanskje ikke fremstilt slik Alcoa ønsker det fremstilt, sier Nakkim.

Nyhetsreda­ktøren frykter ikke en eventuell Pfu-klage.

– Vi har gitt dem mulighet til tilsvar og mener vi har gjort alt korrekt. Det viktige i denne saken er at de ber staten om hjelp, samtidig med at de betaler utbytte til sine eiere. Eierne ber staten om å ta risiko i stedet for dem selv i den situasjone­n som oppsto da, svarer Nakkim.

 ?? FOTO: ANNE LIV EKROLL/NRK ?? NRK er overrasket over at Alcoa ikke svarte på henvendels­ene om intervjue om situasjone­n før etter at de publiserte sak.
FOTO: ANNE LIV EKROLL/NRK NRK er overrasket over at Alcoa ikke svarte på henvendels­ene om intervjue om situasjone­n før etter at de publiserte sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway