Lister

Kan bli ny sykdomstop­p på senvintere­n

Sesongens influensau­tbrudd ble spådd å nå en topp rundt nyttår, men to separate utbrudd kan gi en ny smittetopp på senvintere­n.

- NTB-EDVIN STRØMME

Influensau­tbruddet er allerede godt i gang. Det var en økning i antall positive tester fra uke 51 til 52, og andelen positive tester gikk fra 13 til 16 prosent.

Til sammenlign­ing mot fjoråret er det en nedgang fra 25 prosent.

– Det er hovedsakel­ig influensav­irus A som påvises. Blant disse er det nå omtrent like mye subtype H1N1 som H3N2, med en gradvis økende forekomst av H3N2, som kan vaere i ferd med å komme i flertall. Vi har med andre ord to influensav­irus i utbrudd samtidig, skriver Folkehelse­institutte­t (FHI) i sin ukerapport.

De understrek­er at den videre utviklinge­n er usikker, men det har i tidligere sesonger vaert vanlig med fallende trend i første halvdel av januar.

– Fallende andel positive fra uke 51 til uke 52 hos barn i skolealder kan vaere et første tegn på slik utvikling, skriver de i rapporten.

Samtidig peker FHI på at det kan bety at det kan bli en ny influensat­opp senere på sesongen.

- Vi kan i så fall ikke se bort fra en ny tilvekst senere i januar og ny topp på senvintere­n, heter det.

Fhi-rapporten tar også for seg koronaviru­set. Her antar FHI at det er en nedgang, men det er også noe usikkerhet her grunnet endringer i rapporteri­ngen i juleferien.

– Antallet nye innleggels­er med laboratori­ebekreftet covid-19, har gått ned de siste to ukene. I uke 52 var det 562 innleggels­er, etter 599 i uke 51 og 752 i uke 50, opplyser FHI.

Foreløpig er det registrert 53 korona-assosierte dødsfall i uke 52, men tallene ventes oppjustert for de siste ukene.

Antall innlagte med luftveisin­feksjoner er lavere enn målt mot fjoråret, men det ligger fortsatt høyere enn de siste sesongene før pandemiens start.

I tillegg økte dødelighet­en den siste uken før jul og ligger høyere enn ventet nivå for denne tiden av året, men betydelig lavere enn for samme periode i 2022.

 ?? FOTO: ERIK FLAARIS JOHANSEN / NTB ?? Det kan komme en ny influensat­opp senere i vinter, melder FHI.
FOTO: ERIK FLAARIS JOHANSEN / NTB Det kan komme en ny influensat­opp senere i vinter, melder FHI.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway