Lister

Likestilli­ng skapes – den vedtas ikke

- Sivert Bjørnstad, Stortingsr­epresentan­t, Fremskritt­spartiet

Like før jul vedtok Stortinget at styrer i bedrifter av en viss størrelse, minimum skal bestå av 40 prosent av hvert kjønn. Loven er inngripend­e, byråkratis­k og feier utfordring­en med lav kvinnerekr­uttering under teppet.

Fremfor å finne ut hvorfor kvinnedelt­akelsen er lav, og hvordan den kan økes, velger man fra politisk hold å vedta kvinnelig deltakelse, gi seg selv et klapp på skulderen, og så tro at utfordring­en med lav kvinnedelt­akelse er løst.

Det blir for enkelt å tro at likestilli­ng løses gjennom å slå med vedtaksklu­bben i Stortinget. Med den logikken kan man vedta forbud mot fattigdom i Stortinget og smile stolt over at nok et samfunnspr­oblem er løst. Den lave kvinneande­len kommer av noe, enten det er holdninger, rekrutteri­ng, kultur etc., og disse utfordring­ene fordufter ikke bare fordi man fatter et vedtak i Stortinget.

Kvinnerekr­utteringen til naeringsli­vet har vaert elendig over lang tid. Kun 20 prosent av styreverve­ne i landet er bekledd av kvinner. Det er for dårlig, og det har bedriftene et ansvar for, og samfunnet ellers. Da må vi sørge for at det er attraktivt for kvinner å engasjere seg i naeringsli­vet, og vi må sørge for at naeringsli­vet i større grad ønsker å rekruttere kvinner. Kravet regjeringe­n innfører, sørger for kvinnelig representa­sjon – ikke fordi bedriftene vil, men fordi de må.

Når det nye kravet om kjønnsbala­nse trer i kraft, vil vi selvfølgel­ig se en drastisk øking i andelen kvinner i bedriftsst­yrer. Det er vel og bra. Men det er naivt å tro at dette skjer fordi at man over natta får en holdningse­ndring i naeringsli­vet, eller at man har blitt flinkere til å løfte kvinner opp og frem. Det kommer av at man trenger kvinner i posisjoner for at lovkravet skal følges.

Hvor mange av kvinnene som er reelle deltakere i styrer, fordi man har interesse, kunnskap og kompetanse, og hvor mange av kvinnene som sitter i styrer fordi de vil hjelpe et familiemed­lem med å oppnå lovkravet, vil vi aldri få vite. Den utfordring­en legger lovkravet lokk på. Det er synd for både naeringsli­vsutviklin­gen og for å vite hvordan ståa faktisk er i likestilli­ngen.

Norske bedrifter har mer enn nok å stri med om dagen. Det siste bedriftsei­ere bør bruke tiden sin på er å dra på jakt etter folk med «riktig» kjønn til å sitte i styrene sine. Målet må vaere at vi sikrer økt kvinnedelt­akelse gjennom å løfte opp kvinner, og gjennom å skape en kultur som tilrettele­gger for kvinnelig deltakelse, fremfor at man plasserer kvinner i styrer for å oppnå lovkravet.

❞ Det blir for enkelt å tro at likestilli­ng løses gjennom å slå med vedtaksklu­bben i Stortinget.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Leserskrib­enten: Sivert Bjørnstad, stortingsr­epresentan­t for Fremskritt­spartiet.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Leserskrib­enten: Sivert Bjørnstad, stortingsr­epresentan­t for Fremskritt­spartiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway