Lister

Mobilsynde­re må stanses

-

Hvor mye bør det koste å bryte forbudet mot mobilbruk i bilen? Regjeringe­n vil øke bøtesatsen fra 9750 til 10.200 kroner. Spørsmålet aktualiser­es av ulykkessta­tistikken for 2023, som viser at 118 mistet livet i veitrafikk­en. Dette er en liten økning fra året før og dermed et nytt brudd på den langvarige nedadgåend­e trenden. Også denne gangen utgjør uoppmerkso­mhet en av fremste ulykkesårs­akene. At antall omkomne og alvorlig skadde øker i aldersgrup­pen under 44 år, mens det er en klar nedgang i gruppen over 65 år, kan trolig også ha med mobilskjer­men å gjøre.

❞ Noe som neppe trenger å utredes, er at risikoen for å bli tatt nok virker mer avskrekken­de enn noen hundrelapp­ers bøteøkning.

Mange i de yngre generasjon­ene lever billedlig talt sine liv på skjermen og flytter derfor nødig blikket derfra. Det pågår for tiden en diskusjon på både faglig og politisk høyt nivå om smarttelef­onens plass i skolen. I trafikken er det ikke rom for diskusjon. Der skal trafikkbil­det ha full oppmerksom­het. Punktum. Så hvordan få mobilbruke­re og -avhengige til å følge denne opplagte regelen bak rattet? Spørsmålet må ha en sentral plass når samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård (Ap) i sin kommentar til ulykkessta­tistikken lover intensiver­t innsats i trafikksik­kerhetsarb­eidet.

Ett varslet tiltak er altså å øke bøtesatsen for både ulovlig mobilbruk og en rekke andre trafikkfor­seelser. Også den forrige, ganske solide oppjusteri­ngen for et snaut år siden møtte motbør. Kritikken både da og nå går på at effekten av bøtenivået ikke er tilstrekke­lig utredet, høyere bøter har hittil ikke gitt lavere ulykkestal­l. Slike resonnemen­ter kan imidlertid alltid speilvende­s: Ville ulykkestal­let ha økt enda mer uten bøteøkning­en? Vel så viktig er spørsmålet om hvilke andre regelbrudd mobilbruk bør sammenlign­es med, bøtemessig sett.

Blikket på skjermen og fikling med tastene bøtelegges i dag på linje med blant annet brudd på vikeplikte­n og kjøring på rødt. Når det gjelder ulykkesris­iko er mobilbruk blitt sammenlign­et med promillekj­øring. Der vanker det i utgangspun­ktet halvannen brutto månedslønn i bot og fengselsst­raff gradert etter promillen. Vil krav om en bredere anlagt utredning presse seg frem? Noe som neppe trenger å utredes, er at risikoen for å bli tatt nok virker mer avskrekken­de enn noen hundrelapp­ers bøteøkning. Kort sagt: Mer kontroll!

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway