Lister

Håper å kunne flytte hjem til sommeren

Snart to år etter utvisnings­vedtaket håper Yasmin og Rolf Erik Kristensen å kunne flytte hjem til Lyngdal igjen til sommeren.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

❞ Vi sitter jo med en frykt innerst inne om at det nok en gang skal bli noe kluss. Rolf Erik Kristensen

– Vi håper, og krysser fingrene for at vi kan flytte tilbake i løpet av året, forhåpentl­igvis til skolestart, sier Rolf Erik Kristensen.

Men det er ingen automatikk i at det går i orden.

– Vi må gjennom en papirmølle først. Først må det søkes om opphevelse av innreisefo­rbudet som Yasmin har. Og så må vi søke familiegje­nforening. Vi håper det skal gå i orden, men vi sitter jo med en frykt innerst inne om at det nok en gang skal bli noe kluss, forteller Rolf Erik Kristensen.

Han vil ta fatt på papirmølle­n i løpet av kort tid, i håp om å komme hjem så fort som mulig.

– Slik jeg har forstått det har Utlendings­direktorat­et (UDI) en saksbehand­lingstid på 15 dager når det gjelder familiegje­nforeninge­r som det her er snakk om. Jeg håper at det stemmer, men akkurat det tar jeg med en klype salt når man kommer til praksis, sier Kristensen.

Også kona Yasmin kjenner på stress knyttet til søknadspro­sessen. Hennes erfaring med norske myndighete­r er ikke den beste, etter en rekke nedturer gjennom flere år.

– Det er ingen som vet hvor lang tid alt vil ta. Men jeg håper at alt ordner seg, sier hun.

«Sonet» i Danmark

Siden august 2022 har ekteparet og tre av deres fire barn bodd i Danmark, for å «sone» utvisninge­n. Deres eldste sønn er så gammel at han har bodd hjemme i Lyngdal for å fullføre videregåen­de skole. Det var kun Yasmin som ble utvist, men store deler av familien valgte å flytte med, slik at man dermed unngikk at hun var borte fra de yngste barna.

Rolf Eriks kone Yasmin ble utvist fra Norge i to år fordi hun som 18-åring i 2001 løy om hvilket land hun kom fra, da hun kom til Norge som flyktning. Det var lenge før hun traff Rolf Erik fra Lyngdal.

– Jeg håper virkelig at vi kan komme hjem så fort som mulig. Jeg savner Lyngdal veldig mye, og jeg savner sønnen min, som bor der. Selv om han er 19 år trenger han veiledning fra sine foreldre. Vi har riktignok hatt besøk av ham flere ganger, men som mor er det vanskelig å leve borte fra ham. I tillegg så savner de yngste barna våre vennene sine hjemme i Lyngdal, forteller Yasmin.

Løy om hjemland

Det var i forbindels­e med søknadspro­sessen for norsk statsborge­rskap hun fortalte norske myndighete­r at hun var fra Somalia. Andre flyktninge­r hadde rådet henne til å oppgi Somalia, Djiboutis naboland, som hjemland. Norge ga nemlig ikke oppholdsti­llatelse til flyktninge­r fra Djibouti på denne tiden.

I 2007 fikk hun innvilget norsk statsborge­rskap, men i 2014 ble det foretatt en bakgrunnss­jekk av Yasmin Kristensen. Da ble det avdekket at hun hadde løyet, og det ble starten på en lang prosess som førte til at Høyesteret­t i 2019 besluttet å utvise Yasmin fra Norge i to år, fordi de mente at hun hadde begått et grovt brudd på lovverket.

I juni 2022 konkludert­e Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD) i Strasbourg med at Høyesteret­ts beslutning om å utvise Yasmin, ikke krenket den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen. Dermed ble utvisnings­vedtaket endelig.

– Veldig sterkt ønske

Løsningen ble å «sone» utvisninge­n i Danmark for familien Kristensen. I august 2022 flyttet de inn i et hus i Klarup utenfor Ålborg, som de har leid siden.

I august 2024 går utvisnings­perioden ut. Familien var aldri i tvil om at de ønsker å flytte tilbake til Lyngdal, som de fortsatt ser på som hjemme.

– Det er jo i Lyngdal vi har vår base. Og så vil barna kunne ta opp tråden igjen der de mistet den. Vi trives godt i Danmark, men det er Lyngdal som er hjemme. Vi har et veldig sterkt ønske om å dra hjem, sier Rolf Erik Kristensen.

Frykter å miste huset

Mens familien har leid hus i Danmark i utvisnings­perioden har de også beholdt huset sitt hjemme på Årnes i Lyngdal. Men det har vaert økonomisk krevende.

– Det gikk på et vis fram til etter sommeren. Men nå i det siste har det vaert veldig tøft å holde på det, og klare å betale renter og månedlige avdrag. Vi får se hvordan det går, men vi frykter jo worst case, som er at huset må gå på tvangssalg. Det er ekstra frustreren­de, nå som vi har hatt all den motgangen vi har hatt, og endelig er på oppløpssid­en til noe som skal bli bra, at vi risikerer å måtte begynne på bar bakke etter så mange år, forteller Kristensen.

Han legger til:

– Så kan man gjerne si at det er selvforsky­ldt, men vi håper å holde båten på vannet så lenge som mulig. Det hadde vaert fantastisk om vi på et eller annet vis hadde klart å beholde huset.

William Foss har satt i gang en spleis-innsamling­saksjon til inntekt for familien. Så langt har 57 givere gitt til sammen 18.600 kroner for å hjelpe til med renter og avdrag på huset på Årnes.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Ekteparet Yasmin og Rolf Erik Kristensen, her fotografer­t utenfor huset deres i Klarup utenfor Ålborg i november 2022.
FOTO: TOM ARILD STØLE Ekteparet Yasmin og Rolf Erik Kristensen, her fotografer­t utenfor huset deres i Klarup utenfor Ålborg i november 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway