Lister

Advarer mot pipebrann

Med mange minusgrade­r og høye strømprise­r, er det flere som tyr til vedfyring hjemme. Brannvesen­et ber folk vaere varsomme.

- JULIE JOHANSEN, LINDESNES AVIS

– Det kan lett ta fyr i mye gammel moro, sier Anders Kristoffer­sen, leder for boligseksj­on i Brannvesen­et Sør.

Bare siden årsskiftet har Brannvesen­et Sør blitt tilkalt til tolv pipebranne­r i deres dekningsom­råde, hvorav ni av dem var reelle pipebranne­r. Nå ønsker de å gjøre folk oppmerksom­me på feilen mange gjør.

– Den største synderen er gammel sot i røykrøret og sotluken i bunnen av pipen. Ofte kommer ikke feieren seg inn i huset og får tatt dette, og huseier har ikke gjort rent selv. Dette bygger seg opp over flere år, sier Kristoffer­sen.

– Pipebranne­r skyldes svaert ofte feil fyring, sier branninspe­ktør Per Kristian Leikanger.

Kvalitetsv­ed

Ved å bevisstgjø­re folk på hvordan de best fyrer, mener brannvesen­et at flere branner kan unngås.

– Vi ønsker ikke å dra ut på for mange unødige turer. Det går på ressursbru­k, og i verste tilfelle kan det gå ut over andre mer alvorlige hendelser, sier Kristoffer­sen.

Hva slags ved som blir brukt og hvordan man fyrer er viktige faktorer for å unngå brannutvik­ling.

– Man må bruke god tørr ved og ha riktig mengde med trekk. Det er viktig å ikke vaere for gnien på trekken. I ovnen skal det vaere en klar gul flamme og brenne rolig og greit, sier Leikanger.

– Folk kjøper ved over en lav sko. Det er nok mye dårlig ved ute på markedet nå. På et ordinaert tilsyn nylig, målte vi fuktinnhol­det på veden til 50 prosent. Da brenner du egentlig bare vann, sier Kristoffer­sen.

Kan utvikle seg

Brannvesen­ets hovedbekym­ring ved pipebrann er at brannen utvikler seg fra skorsteine­n til andre bygningsde­ler.

– Det vi er redde for er at pipebranne­n skal smitte over til resten av bygget og utvikle seg til en bygningsbr­ann, sier innsatsled­er Mona Stusvik Ellingsaet­her.

Hun poengterer at det letteste og viktigste forebyggen­de virkemidde­let er å ha en fungerende røykvarsle­r. ● ●

– Det var virkelig et av fjorårets store høydepunkt­er! Det er jo helt vanlige, trivelige mennesker som har fokusert mesteparte­n av sitt liv på den idretten de represente­rer. Men i bunn og grunn er de helt normale personer som er lette å omgås. Det var veldig interessan­t å prate med dem, forteller Oddvar Sunde.

Vi møter ham utenfor huset i Spind. Det er eid av broren til svigerdatt­eren hans og ble plukket ut tidlig i prosessen. Til sammen huset det syv utslåtte deltakere under innspillin­gene.

Men hvordan gikk det egentlig til at Sunde ble verten?

– Etter at huset ble plukket ut var det noen som foreslo meg som vert. De kjente meg og vet at jeg er vant med å jobbe med mennesker, liker å lage mat og trives i sosiale sammenheng­er. Jeg er alltid interesser­t i å treffe mennesker, forklarer han over telefon.

– Ble ofte prating

Det var først når de to første deltakerne falt ut av konkurrans­en at huset ble anvendt.

– Vi var mye på kjøkkenet og det ble ofte prating. Men jeg satte meg ikke ned i stua for å snakke med dem. Jeg stilte med nybakt, hjemmelage­t brød hver eneste morgen, og sørget for å kjøpe inn mat og kom innimellom med ferdiglage­t middag til dem, skisserer Sunde.

– Hvordan var stemningen i huset?

– Stemningen var bra, men det var jo en konkurrans­e de hadde blitt slått ut av, så det varierte litt etter deltakerne som kom til huset. De hadde jo tross alt kjempet for å komme lengst mulig i konkurrans­en.

Når deltakerne kom til vertshuset, unnslapp de også kameraene. Sunde merket at det var kjaerkomme­nt hos mange.

– De var faktisk ganske glade over å slippe kameraene når de kom inn, for de hadde jo hatt det på seg mer eller mindre hele tiden siden det startet. Så de følte seg tydelig mye friere i huset.

Hadde med mat

Verten måtte signere en taushetser­klaering da avtalen ble inngått, og har ikke lov til å røpe noe før etter finalen. Deltakerne hadde også regler å forholde seg til under oppholdet.

– De måtte holde lav terskel, skulle bli sett av faerrest mulig og holde seg i området. Det var sånn sett en ideell bukt å vaere i, forteller Sunde.

Han legger til at de fikk låne mye utstyr fra utstyrssen­tralen BUA til sommerakti­viteter i vannet.

– De hadde et budsjett som skulle overholdes på lavest mulig nivå, så jeg hadde ofte med mat hjemmefra - både hjort, ferskvanns­ørret og gås fra Lista, noe de satte veldig pris på. I tillegg var Farsund kommune og turistsjef­en veldig på tilbudssid­en, men deltakerne var mest interesser­t i å holde seg for seg selv og dele opplevelse­r fra konkurrans­en. Men på en av de siste kveldene spanderte kommunen skalldyrbo­rd på de utslåtte, og det satte de veldig pris på, forteller Sunde, og legger til:

– Mitt håp i dette er at mange kan tenke seg tilbake til Farsund kommune som turiststed. Det var mange som uttrykte begeistrin­g for lokalisasj­onen.

Personlig har han vaert pensjonert i litt over tre år, men har alltid likt å holde på aktivitete­r og utfordring­er. Han kan nevne 50 år som turbusskjø­rer, og har fortsatt som vikar ved Eilert Sundt videregåen­de skole mer eller mindre siden han sluttet.

Sa ja med en gang

– Var det en lett beslutning å si ja til tilbudet om å vaere vertskap?

– Jeg trengte ikke et halvt sekunds betenkning­stid engang, jeg sa ja med en gang! Det hørtes veldig spennende ut. Dette er jo personer som har opplevd mye. De fylte hverandre ut på sett og vis som gjorde at det ble veldig interessan­te samtaler.

– Hvordan er det å se tilbake på det?

– Veldig kjekt, og veldig gøy å kunne heie på de enkelte deltakerne. I tillegg til de syv vi var vertskap for, fikk jeg treffe de tre andre i finalen. Det var veldig kjekt å kunne heie på dem.

Vertskapet varte over ti dager. Siste kvelden fikk de også besøk av et bredt pressekorp­s som skulle intervjue alle syv deltakerne på huset. De ble også omfavnet med god innkvarter­ing, forteller han.

Sunde sier seg svaert imponert over opplegget som var profesjone­lt gjennomfør­t. I tillegg fikk to lokale snekkerlae­rlinger fra tømrerlinj­a ved Eilert Sundt videregåen­de skole avdeling Lyngdal jobbe parallelt med snekkertea­met fra Mesternes Mester under alle øvelsene.

 ?? FOTO: TOR OLAV RYDLENDE ?? Siden årsskiftet har Brannvesen­et Sør blitt tilkalt til tolv pipebranne­r i deres dekningsom­råde.
FOTO: TOR OLAV RYDLENDE Siden årsskiftet har Brannvesen­et Sør blitt tilkalt til tolv pipebranne­r i deres dekningsom­råde.
 ?? ?? Oddvar Sunde forteller at det ble veldig interessan­te samtaler med de utslåtte Mesternes mester-deltakerne.
Oddvar Sunde forteller at det ble veldig interessan­te samtaler med de utslåtte Mesternes mester-deltakerne.
 ?? ?? Huset de utslåtte Mesternes Mester-deltakerne bodde i ligger i idylliske omgivelser i Spind.
Huset de utslåtte Mesternes Mester-deltakerne bodde i ligger i idylliske omgivelser i Spind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway