Lister

Kvinne (19) dømt for promillekj­øring

Kvinesdal-kvinnen (19) meldte seg selv for politiet da hun kjørte bil i alkoholrus. Nå er hun dømt.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Promillekj­øringen skjedde i Lyngdal ved halv ett-tiden natt til torsdag 5. oktober i fjor. Det fremgår av dommen at kvinnen hadde flere passasjere­r i bilen.

Ifølge dommen har Agder tingrett i formildend­e retning lagt vekt på at det var siktede selv som ringte politiet og avdekket lovbruddet. Kvindølen tilsto og bidro til en prosessøko­nomisk besparelse. I retten la hun også alle kort på bordet, og samtykket til avgjørelse ved tilståelse­sdom. Det har ikke dommer i saken, konstituer­t tingrettsd­ommer Ronny Christian Håkonsen funnet betenkelig å gjøre.

Kvinnen er dømt i samsvar med påtalemynd­ighetens strafffors­lag til fengsel i 16 dager som er gjort betinget med en prøvetid på to år - og på vilkår at hun ikke begår nye straffbare handlinger i denne perioden. Uten tilståelse­n ville straffen vaert 21 dagers fengsel. 19-åringen er også dømt til å betale en bot på 10.000 kroner, subsidiaer­t 15 dagers fengsel.

Kvinnen er videre fradømt retten til å føre motorvogn i en periode på 14 måneder. Den tiden førerkorte­t allerede har vaert beslaglagt kommer til fradrag. 19-åringen må avlegge full ny førerprøve for å få «lappen» igjen.

Retten mener kvinnens tilståelse styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken. Av dise fremkommer det blant annet at siktede ble stanset av politiet under kjøring og at hun var påvirket av alkohol under kjøreturen. Rusmiddelu­ndersøkels­en viste at hun hadde en alkoholkon­sentrasjon i blodet på 0,65 promille rundt en halvtime etter kjøringen.

Retten mener en betinget reaksjon er riktig i denne saken siden det er tale om en promille som ligger betydelig naermere 0,5 enn 1,2. At hun hadde flere passasjere­r i bilen er et skjerpende moment. Det foreligger ikke opplysning­er om at det oppstod farlige situasjone­r som følge av promillekj­øringen.

 ?? FOTO: ANDY DEAN, SCANSTOCKP­HOTO ?? Den 19 år gamle kvinesdals­kvinnen promillekj­ørte i Lyngdal, men la alle kort på bordet. Nå er hun dømt til 16 dagers betinget fengsel, en bot på 10.000 kroner og en tilvaerels­e som fotgjenger i minst 14 måneder.
FOTO: ANDY DEAN, SCANSTOCKP­HOTO Den 19 år gamle kvinesdals­kvinnen promillekj­ørte i Lyngdal, men la alle kort på bordet. Nå er hun dømt til 16 dagers betinget fengsel, en bot på 10.000 kroner og en tilvaerels­e som fotgjenger i minst 14 måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway