Lister

Håper på kommunal støtte

Farsund og Lyngdal Jeger og Fiskeforen­ing kan få midler til å fortsette med droneprosj­ekt som omtales som «vanvittig suksess».

-

Saken skal opp i viltutvalg­et i Farsund førstkomme­nde torsdag, hvor kommunedir­ektøren innstiller på at utvalget gir et tilskudd på kr 75.000 kroner. Vilkårene i innstillin­gen er at Farsund og Lyngdal jeger- og Fiskeforen­ing skal vaere prosjektei­er og eier av dronen, at de etter 2024-sesongen levere rapport med regnskap for prosjektet og at tilskuddet utbetales forskuddsv­is fra viltfondet og skal benyttes i 2024.

Da Utvalg for miljø plan og teknisk i Lyngdal hadde saken oppe i oktober i fjor, ble saken utsatt for å avvente Farsund kommune sitt vedtak i saken. Kommunedir­ektørens anbefaling her er omtrent den samme som i Farsund, med blant annet støtte på 75.000 kroner.

– To nye droner

Dersom begge kommunene går for innstillin­gen betyr det at de vil få til sammen 150.000 kroner fra disse to kommunene.

– Vi håper virkelig at de vedtar å bevilge dette da det betyr at vi kan kjøpe inn to nye droner. Da ligger vi i så fall meget godt an til vårens nye eventyr. Denne sesongen ble dronene også brukt til å finne husdyr og annet, og etter hvert har vi også planer om å benytte disse til andre ting, som i ettersøk etter skadet vilt, husdyr som har forsvunnet, etc, sier Tor Arne Spilde, som sammen med Tore Furuholt har vaert primus motorer for dette prosjektet Farsund

og Lyngdal Jeger og Fiskeforen­ing.

Kommunedir­ektøren i Farsund skriver i sin vurdering at prosjektet har vist gode resultater i 2023, og viser til at Farsund kommune er en landbruksk­ommune med høy aktivitet i perioder med slått samtidig flere steder.

– Det vil kunne vaere medføre en mer effektiv leiting dersom prosjektet kan utvides med flere droner. Bøndene som benytter seg av tilbudet har vaert svaert fornøyde med tjenesten. Nå som tilbudet kan bli utvidet vil ventetid for bøndene bli redusert. Dette gjøre det enklere for bøndene å benytte tilbudet i en hektisk sesong der slåtten må utføres på bestemte tidspunkt og når forholdene tilsier det, skriver kommunedir­ektøren. Og fortsetter:

– Dersom prosjektet fortsetter med samme grad av suksess, vil rådyrene bli spart for lidelser noe som sees på som en stor fordel for dyrevelfer­den.

Suksess

Det var i slutten av august i fjor de sendte søknaden om støtte til både til Farsund og Lyngdal kommuner. I tillegg har de også søkt om støtte fra Bondelaget, Småbrukarl­aget, Agder fylkeskomm­une, Sparebanke­n Sør og Flekkefjor­d sparebank.

Den travleste tiden for dem er når førsteslåt­ten starter i slutten av mai og ut juni måned, når rådyrkalve­ne er små og vanskelige å se for bonden fra traktoren mens han slår gresset. Prioriteri­ngsområdet deres er Lyngdal og Farsund, men de dekker også omkringlig­gende kommuner så sant de har mulighet. I 2023 skal prosjektet ha reddet 50 rådyrkje fra slåmaskine­n , fordelt på 18 i Farsund, 18 i Lyngdal, 5 i Haegebosta­d, 5 i Mandal, 1 i Lindesnes og 3 i Marnardal.

– Vi synes dette er en vanvittig suksess. Samtidig hadde vi ikke nok kapasitet med de dronene vi hadde, og er derfor avhengig av å utvide med minst en drone. Med en til to droner til har vi mu

Dronegrupp­a reddet 50 rådyrkalve­r i 2023.

lighet til å dekke et enda større område, sier Spilde.

Han forteller at også bøndene som benytter seg av tilbudet er positive til det.

– De har virkelig fått blod på tann. Alle ser at dette er noe som virkelig fungerer og er på hogget, så det er mye positivite­t rundt dette, sier Spilde.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Tor Arne Spilde (t.v) og Tore Furuholt er primus motorer for dette drone-prosjektet gjennom Farsund og Lyngdal Jeger og Fiskeforen­ing.
FOTO: OLAV HOEL Tor Arne Spilde (t.v) og Tore Furuholt er primus motorer for dette drone-prosjektet gjennom Farsund og Lyngdal Jeger og Fiskeforen­ing.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway