Lister

Har innført bruksforbu­d

De nye politibåte­ne oppfyller ikke kravene på grunn av flere mangler. Nå har Agderpolit­iet og flere andre politidist­rikt innført bruksforbu­d frem til problemene er løst.

- ANDERS MJAALAND, FAEDRELAND­SVENNEN

– Agder politidist­rikt er i tett dialog med Politiets fellestjen­ester (PFT) som i samarbeid med Politidire­ktoratet (POD) arbeider med å finne en løsning på hvordan de nye kravene skal møtes, sier sjøkoordin­ator i Agder politidist­rikt, Magnus von Porat Fiane, til Faedreland­svennen.

De nye politibåte­ne - M12 RIB fra den svenske båtproduse­nten Marell ble levert med brask og bram for et drøyt år siden.

Agder fikk tildelt en av båtene, som til vanlig har base i Mandal og Farsund med hensikt om å dekke hovedsakel­ig Lister-området.

Båtene til syv millioner kroner er egnet for å håndtere dårlig vaer og dekke store avstander.

Feil og mangler

Bergens Tidende og Politiforu­m har tidligere skrevet at PFT etter sommeren 2023 avdekket forhold med båtene som gjør at den ikke oppfyller forskrifte­ne.

Forskrifte­ne gjelder fordi båten er over 12 meter lang (13,8 meter journ. anm.), og derfor må forholde seg til andre forskrifte­r enn de eldre rib’ene til politiet.

I tillegg har politiet selv rapportert inn mangler.

Det må installere­s brovaktsal­arm

Rutene må trolig byttes ut, fordi det ikke er tillat med sotede ruter

Politiet mener båten fylles med farlig gass (bensinlukt) når båten benyttes

– De nye politibåte­ne vil ikke bli brukt inntil dette er avklart. Agder politidist­rikt har to mindre båter som kan benyttes ved behov, opplyser sjøkoordin­ator von Porat Fiane til Faedreland­svennen.

Endringer

Kommunikas­jonsavdeli­ngen i i PFT opplyste til BT før jul at forskrifte­n som nå gjelder kom etter at de nye politibåte­ne var bestilt, og at de har tilbakeven­dende kraft.

Samtidig pågår det dialog med Sjøfartsdi­rektoratet for å få klarhet i hvilke krav som stilles til politiets båter, ifølge avisen.

– PFT vil sørge for at båtene endres så de møter kravene i den nye forskrifte­n, skriver de.

Tidligere i sommer skrev flere medier om noen av problemene som ble oppdaget i løpet av den første sesongen i bruk.

– Det er en del feil på elektronik­k, samt lekkasje fra taket. I tillegg er det feil på navigasjon­ssystemet, og det slår seg plutselig av. Vi regner jo med at ting fungerer på såpass nye båter, og vi er i dialog med leverandør­en. Feilene skal rettes opp, sier Stian Christense­n, politibetj­ent og båtfører ved politibåte­n i driftsenhe­t vest i Agder politidist­rikt, til Lindesnes avis.

 ?? FOTO: JØRAN FREDHEIM ?? Den nye politibåte­n til syv millioner kroner er foreløpig tatt ut av bruk ettersom den ikke oppfyller flere forskrifte­r.
FOTO: JØRAN FREDHEIM Den nye politibåte­n til syv millioner kroner er foreløpig tatt ut av bruk ettersom den ikke oppfyller flere forskrifte­r.
 ?? FOTO: EMMA FLØDE ?? Sjøkoordin­ator i Agder politidist­rikt, Magnus von Porat Fiane.
FOTO: EMMA FLØDE Sjøkoordin­ator i Agder politidist­rikt, Magnus von Porat Fiane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway