Lister

Alle skal få psykisk helsehjelp når de trenger det

-

Stortinget har vedtatt opptrappin­gsplanen for psykisk helse som vil styrke feltet betydelig de neste ti årene. Arbeiderpa­rtiet satser for alvor på den gode forebyggin­gen i hele landet. Fordi ved å jobbe for at faerre blir syke, at flere får hjelp tidligere og at de med alvorlige og sammensatt­e lidelser får god, tilpasset og trygg helsehjelp, så gir vi det løftet til det psykiske helsearbei­det som trengs.

Arbeiderpa­rtiet starter 2024 med en målretta, konkret og tydelig vei videre for arbeidet med psykisk helse. Dette følges opp med en opptrappin­g på 3 milliarder kroner de neste ti årene i varige styrking av feltet. Den tar utgangspun­kt i hovedsak tre områder:

1. Barn og unge står i fokus. Derfor satser vi for alvor på forebyggin­g.

2. Gode tjenester der folk bor - vi skal bygge ut lavterskel­tilbudene i kommunene.

3. Sørge for bedre hjelp til de alvorligst psykisk syke. Vi skal stoppe nedbygging­a av sengeplass­er i psykiatrie­n og vi skal fjerne gapet i levealder.

Vi setter oss klare mål for å lykkes med dette arbeidet. Jeg er stolt av opptrappin­gsplanen som ble vedtatt før jul og arbeidet som har blitt gjort. Nå skal vi sikre at tiltakene blir fulgt opp.

Vi ser en utvikling der stadig flere unge rapportere­r at de sliter med sin psykiske helse. Det aller viktigste målet for helsepolit­ikken må vaere at vi sørger for at folk ikke blir syke. Derfor er forebyggen­de arbeid en helt sentral del av opptrappin­gsplanen. Vi skal fremme god psykisk helse på alle arenaer der folk lever livene sine, i barnehagen, skolen, i idretten og på den lokale kafeen. Og vi må spre kunnskap om hva som er god psykisk helse. Fordi det beste vernet mot psykisk uhelse er de gode fellesskap­ene.

Samtidig kan ikke alt forebygges. Vi skal legge til rette for at alle kommuner kan tilby lavterskel­tilbud til sine innbyggere. Uansett hvor du bor skal du kunne komme som du er, uten henvisning, og få den hjelpen eller veiledning­en du trenger. Vi skal legge til rette for at innbyggere over hele landet får tilgang på gode lavterskel­tilbud

Sist, men ikke minst skal vi styrke hjelpen til de aller sykeste. Personer med langvarige og sammensatt­e lidelser skal oppleve et behandling­stilbud der de får den hjelpen de trenger, der de opplever trygghet og et tilbud som er tilpasset seg. Derfor er vi så tydelige på at kapasitete­n i døgnbehand­ling i psykisk helsevern skal økes.

Arbeiderpa­rtiet vil ha et kraftfullt løft langs hele spekteret av tilbud innen psykisk helse.

Even A. Røed

Talsperson for psykisk helse for Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway