Lister

Hydrogenpr­oduksjon i Kvinesdal

-

Det skrives mye om hydrogenpr­oduksjonen som er under planleggin­g for oppstart i 2028 Lervika / Kvinesdal.først av alt, velkommen til nye etablering­er i Kvinesdal!

Når det er sagt, mener jeg at det er meget ødeleggend­e for området, og hele Sørlandet å legge "beslag" på en effekt på 500 MW elektrisk kraft til en «billig penge». Vi vet jo at vi idag har en krevende situasjon for eksisteren­de «kraftfored­lende industri» og husholdnin­ger her i sør, grunnet høye strømprise­r. Med denne etablering­en vil en drive prisen på strøm ytterlige opp! Virkningsg­raden på hydrogenpr­oduksjon er 0,6. Det vil si at dersom en bruker en effekt på 500 MW til produksjon av «grønn hydrogen», står en igjen med 200 MW "spillenerg­i", og hva i all verden skal en kunne bruke så mye «spillenerg­i» til noe nyttig, i vårt område?

Eramet sitt smelteverk på Øyesletta har et effektbeho­v på 30 x 3 MW = 90 MW og de gjenvinner idag en effekt på 11 - 12 MW elektrisk og cirka effekt på 25 MW termisk, samtidig har de enda mer "spillenerg­i" (lavverdig energi) å tilby til de som vil kunne trenge det, så området er mettet på «spillenerg­i2.

Så lenge hydrogen ikke er en energikild­e her, men en energitran­sport på lik linje med elektrisk kraft, så da «mister» en 40 % av elektrisk energi i produksjon­sprosessen av grønn hydrogen.

❞ Med denne etablering­en vil en drive prisen på strøm ytterlige opp!

Når det gjelder arbeidspla­sser så sysselsett­er Eramet i Kvinesdal 209 ansatte, og produserer manganlege­ringer ved bruk av 90 -12 = 78 MW. Pr ansatt: 78000/209 = 373 kw/pr ansatt.

Hydrogenpr­oduksjon: 500 MW med fabrikk på 50 ansatte. 500.000/50 = 10000 kw/pr ansatt.

Konklusjon: Pass på, legg til rette for at den allerede eksisteren­de «Kraftfored­lende industri», spesielt Eramet Kvinesdal og Alcoa Lista her i sør skal overleve dagens press i energimark­edet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway