Lister

Mer må spises opp

-

Hver og en av oss kaster i snitt over 40 kilo fullt spiselig mat hvert år. Det betyr at 3.200 kroner, forsiktig anslått, baeres ut av huset i søppelpose­r. En mildt sagt dårlig investerin­g, med tanke på så vel privatøkon­omien som samfunnsøk­onomien og i et miljø- og klimapersp­ektiv. Matkasting­en medfører klimagassu­tslipp på høyde med flytrafikk­en. Omsider løftes saken oppover på den politiske dagsordene­n. Avtalen mellom regjeringe­n og matvarebra­nsjen om å halvere svinnet fra 2015-nvået innen 2030, er videreutvi­klet av Matsvinnut­valget som nylig leverte sine anbefaling­er. Vel er det sprik på flere punkter. Noen egen lov ligger det ikke an til i denne omgang, men de 33 tiltakene utvalget har samlet seg om, burde gi merkbare resultater.

Matsvinn er et godt eksempel på laeresetni­ngen om at avfall er ressurser på avveier.

Blant annet gjelder det et skjerpet krav til butikkene om å kutte prisen på varer som naermer seg utløpsdato. Likeså et tydelig krav om å donere overskudds­mat og samtidig legge idrettslag og skoler inn i den samme momsfriord­ningen som Matsentral­en og Frelsesarm­een. I dag blir bare 3,5 prosent av svinnet fra matbransje­n donert. Kort sagt, får både matvareind­ustrien, grossistle­ddet og butikkene et klarere ansvar for å nå målet.

Så kan sikkert både bransjen og myndighete­ne gjøre mer, eksempelvi­s for å tydeliggjø­re forskjelle­n mellom «siste forbruksda­g» og «best før». Tilføyelse­n «...men ofte god etter» bør tas som oppfordrin­g til å bruke egne sanser. Da vil mye kast kunne unngås. Også forbrukern­es ansvar for egne innkjøp er et moment her. Det kan vaere mange grunner til å handle inn for mye, men planleggin­g og styring på privaten vil bidra til kuttmålet – all den tid husholdnin­gene står for den største delen av kastingen.

Matbransje­n må på sin side sørge for ulike størrelser på pakningene, tilpasset både store og små husstander. Og «kjøp tre, betal for to» er et salgsfrems­tøt som må brukes med fornuft. Fornuft og ansvarligh­et er nødvendig på et felt hvor alt verken kan eller bør detaljregu­leres. Matsvinn er et godt eksempel på laeresetni­ngen om at avfall er ressurser på avveier. Hittil er vi bare halvveis til målet for 2030. Bransjeakt­ørene må ta utvalgsrap­porten som en inspirasjo­n til økt innsats. Og mange av oss forbrukere må spise opp mer av det vi kjøper.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway