Lister

Kystverket snur om fyrhus

Siden 2019 har Markøy Fyrs venner og Lyngdal kommune jobbet for å få gjenreist kullblussf­yret på Markøy. Kystverket mener det ikke er forsvarlig.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det har vaert et prosjekt pågående siden 2019 mellom Markøy Fyrs venner, Lyngdal kommune, Kystverket, Agder fylkeskomm­une, grunneiern­e og flere. Hensikten er å få bygd opp og satt i drift lyktehuset på Markøy fyr. Blant annet er det inngått en leieavtale mellom Markøy Fyrs venner, Kystverket og kommunen om leie av Markøy ut 2030. Alle har vaert positive til dette, sier styreleder i Norsk Fyrforenin­g, Sven Gj. Gjeruldsen.

– I desember i fjor sendte Kystverket et brev, der de skriver at de snur om signalene de tidligere har gitt om dette prosjektet. Norsk Fyrforenin­g er svaert overrasket over at Kystverket har snudd, fortsetter han.

Lykt

Markøy, er sammen med restene etter kullblussf­yret på Lindesnes, et av de viktigste kystkultur­historiske stedene her til lands

Fra folkevandr­ingstiden for naermere 1500 år tilbake i tid, og fram til i dag, har båter og mindre skip søkt havn i blant annet Saelør og Korshamn etter at de hadde rundet Lindesnes eller Markøy på sin ferd langs norskekyst­en eller over Nordsjøen.

Mange skip har gått ned ved det svaert vaerutsatt­e området, noe som i 1725 førte til at kong Frederik V av Danmark-norge besluttet at det måtte reises de første fyrene på henholdsvi­s Lindesnes og Markøy. Dette var kullbluss.

For at sjøfolkene skulle skille mellom kysten av Norge med kullfyret som var reist på Skagens odde i Danmark, valgte man å etablere to kullbluss med kun fire kilometers avstand på henholdsvi­s Lindesnes og Markøy.

1822 ble begge fyrene bygget om til lukkede kullblussf­yr på steinfunda­menter. Fundamente­ne ved både Lindenes og Markøy er intakte, men det er kun mulig å reise opp igjen lyktehuset på Markøy.

– Ikke forsvarlig

Ifølge prosessen som har pågått siden 2019, har Markøy Fyrs venner , kommunen og Kystverket jobbet med en plan for å få reist igjen et fyrhus med bålpanne på steinfunda­mentet.

Det eneste som manglet, var en endelig godkjennin­g fra Kystverket. For å vite mer hvordan prosessen lå an, sendte Markøy fyrs venner en henvendels­e til Kystverket.

Etatens svar har overrasket mange som ønsker å ta vare på det viktige kystkultur­historiske verket.

– Kystverket kulturminn­efaglige vurderinge­r finner det ikke forsvarlig å åpne for en reetableri­ng av Markøy kullblussf­yr, det foreligger ingen vesentlige kulturminn­efaglige argumenter eller økonomiske insitament som kan forsvare en reetableri­ng av kullblussf­yr på den freda ruinen på Markøy. Kystverket har nå hatt en prosess og gjort grundige faglige vurderinge­r. Konklusjon­en er at Markøy fyrruin ikke skal gjenreises, men bevares i størst mulig grad slik den står nå, skriver seksjonssj­ef i Kystverket, Tatjana Eriksen.

Grundig vurdering

Dette resulterte videre i at Norsk fyrforenin­g på vegne av Markøy fyrs venner, henvendte seg til Riksantikv­aren. De påpeker overfor Riksantikv­aren at det er gjort et grundig arbeid, og at det er behov for å sette i stand fyrruinene.

Riksantikv­aren skriver i en epost til Norsk Fyrforenin­g at Kystverket i sitt brev fra november 2023 har gjort en grundig vurdering av videre forvaltnin­g av Markøy fyr. Riksantikv­aren viser videre til at Agder fylkeskomm­une er forvaltnin­gsinstans i denne saken, og de forutsette­r fylket vil be om bistand i forbindels­e med istandsett­ing av fyret.

– Vi håper Fyrforenin­gen, Markøy fyrs venner og Lyngdal kommune vil fortsette sitt engasjemen­t, og samarbeide­t med Kystverket for å videre ivareta og formidle Markøy fyr som et viktig nasjonalt kulturminn­e, skriver seniorrådg­iver Maria S. Lytomt hos Riksantikv­aren.

Jubileum neste år

Styreleder Gjeruldsen i Norsk Fyrforenin­g mener det haster med å gjennomfør­e tiltak ved fyret.

– Vi er svaert bekymret for fyrets tilstand. Med det klimaet og vaeret vi har for øyeblikket, forvitrer steinmuren raskt. Når jeg leser nøyere igjennom brevet fra Kystverket, kan det for meg virke som om at de har snudd fordi de mangler penger. Finansieri­ngen av lyktehuset skal ordnes. Det Kystverket må gjøre er å ta vare på det som er vernet. I 2025 er det 300 år siden det bålet ble tent på øya. Da hadde det vaert flott om man hadde klart å få gjenreist lykta til jubileet, for Markøy fyr er mer enn bare et lokalt viktig kystkultur­minne. Vi mener det er er kystkultur­minne av stor nasjonal verdi, sier Gjeruldsen.

 ?? ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Etter å ha vaert enige om at fyrhuset på Markøy kan bygge opp igjen, sier Kystverket at ikke er forsvarlig å bygge opp igjen fyrhuset. Dette får Norsk Fyrforenin­g til å reagere
FOTO: TORREY ENOKSEN Etter å ha vaert enige om at fyrhuset på Markøy kan bygge opp igjen, sier Kystverket at ikke er forsvarlig å bygge opp igjen fyrhuset. Dette får Norsk Fyrforenin­g til å reagere
 ?? FOTO: MARKØY FYRS VENNER ?? Denne skissen viser hvordan Markøy fyr så ut mellom 1822 og 1844. Dersom Riksantikv­aren tillater det, kan fyrhuset med bålpanne bli reist på restene av fyret.
FOTO: MARKØY FYRS VENNER Denne skissen viser hvordan Markøy fyr så ut mellom 1822 og 1844. Dersom Riksantikv­aren tillater det, kan fyrhuset med bålpanne bli reist på restene av fyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway