Lister

Solcelle-skatt som bør vekk

-

Kraftselsk­apenes strømsalg gir betydelige inntekter til statskasse­n. Men hva når private boligeiere - blant annet i Lister-regionen - har montert solceller på taket og selger overskudds­strøm på tidspunkte­r hvor solcellene produserer mer enn husstanden selv bruker? Sunn fornuft tilsier at denne leveransen ut på kraftnette­t ikke bør skattlegge­s. I det mye omtalte grønne skiftet bør det heller stimuleres til å satse på alternativ­e energikild­er. Stortinget har vedtatt en målsetting om at solceller skal bidra med 8 terawattim­er (TWH) i 2030. En tilsynelat­ende beskjeden andel av det årlige strømforbr­uket her i landet, 130-140 TWH. Men summen av sol, vind og annet blir et nødvendig supplement til vannkrafte­n, for å sikre nok kraft fremover.

Sunn fornuft tilsier at denne leveransen ut på kraftnette­t ikke bør skattlegge­s.

Kraftutbyg­ging tar tid, uansett form og omfang. I siste tilgjengel­ige statistikk er bidraget fra solceller ikke mer enn rundt 0,25 TWH. Da må innsatsen økes ganske formidabel­t. For den enkelte huseier er selvforsyn­ing via solceller først og fremst et tiltak for å redusere strømregni­ngen. Men for de aller fleste dreier det seg om en stor, langsiktig investerin­g – som helst bør gi lønnsomhet på sikt. I dette perspektiv­et bør satsing på solceller stimuleres. Her kan de aktuelle reglene, slik Skatteetat­en tolker dem, få en motsatt effekt.

Rett nok er det ikke snakk om de helt store utgiftene. Det anslås at en gjennomsni­ttlig huseier med panel på taket må ut med noen hundrelapp­er og opp til et par tusen i årlig skatt. Men marginene kan vaere avgjørende i regnestykk­et. Et annet poeng er at den beregninge­n og fakturerin­gen som kreves, høres ut som en oppskrift på kostnadskr­evende byråkrati – for å hente inn en forsvinnen­de liten inntekt til staten.

Et forslag om skatteendr­ing som SV har fremmet i Stortinget vil rette opp dette misforhold­et, på en balansert måte. Høyre-nestleder Tina Bru sier til Klassekamp­en at partiet deler intensjone­n og er innstilt på å støtte Svforslage­t. Ingen i regjerings­partiene forsvarer dagens ordning, som best kan anses som en manglende oppdaterin­g av lovverket. Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har varslet at han «vil se naermere» på saken. Å utforme og iverksette en fornuftig endring som er sikret flertall i Stortinget, er det ingen grunn til å vente med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway