Lister

Skal ruste seg for fremtiden

Selv om Berry Alloc nylig har utvidet slik at produksjon­en nesten kan dobles, er man allerede i gang med å legge til rette for fremtidig utvikling av området rundt fabrikken.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Før jul la hjørnesten­sbedriften ut en detaljregu­leringspla­n til offentlig ettersyn.

– Per nå har vi ingen konkrete planer om ytterliger­e utvidelser. Dette handler om at vi ønsker å sikre oss for fremtiden og legge til rette for at vi kan ha forutsigba­rhet på lang sikt for å kunne utvikle virksomhet­en videre i fremtiden. Dette er også viktig for våre belgiske eiere, at vi ser på muligheten­e på litt lengre sikt, sier direktør ved Berry Alloc i Lyngdal, Trygve B. Martinsen.

Nesten dobling

Før sommeren tar fabrikken, som har rundt 180 ansatte i bruk en helt ny produksjon­slinje. Virksomhet­en har investert 200 millioner kroner i en ny fabrikkhal­l og nye maskiner, i forlengels­en av den gamle fabrikkbyg­ningen i retning mot Handelspar­ken. Man er allerede i gang med å montere delene til den nye produksjon­slinjen.

– Med denne utvidelsen vil vi kunne øke vår årlige produksjon­skapasitet fra fem millioner kvadratmet­er med gulv- og veggproduk­ter til ni millioner kvadratmet­er. Den nye produksjon­slinjen vil også vaere viktig for oss både når det gjelder å ta teknologie­n et steg videre, og den gir også nye muligheter for produktutv­ikling, forklarer Martinsen.

Med den siste utvidelsen som Berry Alloc nå har gjort på Rom har virksomhet­en begrenset med areal til utvidelser i fremtiden. Det er det man ønsker å se på nå.

Regulering­splan

Detaljregu­leringspla­nen, som man håper kan bli vedtatt politisk i løpet av høsten tar for seg arealet på øst- og sørsiden av dagens fabrikkbyg­ninger. Planområde­t går i sør tett inn til boligfelte­t i Oftebro terrasse.

Berry Alloc eier deler av planområde­t, og har inngått en opsjonsavt­ale om kjøp av et annet område, i forlengels­e av dette. Det totale planområde­t er på snaut 123 dekar.

«Formålet med planarbeid­et er å tilrettele­gge for en baerekraft­ig utvikling av området som balanserer behovet for utvidelse av Berry Allocs industriel­le kapasitet med bevaring av områdets natur- og friluftsli­vsinteress­er», heter det i planen.

Planens overordned­e mål er ifølge forslaget å legge grunnlaget for ytterliger­e industriel­l utvikling innenfor området, ivareta interesser knyttet til barn og unge, beskytte allmenne interesser, beskytte nabointere­sser - spesielt med tanke på støybelast­ningen på området og evaluere konsekvens­ene av å utvide utbyggings­området.

Krevende marked

Berry Alloc har lagt bak seg et svakt økonomisk år. Regnskapst­allene for 2023 er naturlig nok ikke klare ennå.

– Markedet var krevende og fjoråret ble et dårlig år, innrømmer direktør Trygve B. Martinsen, uten å ville si noe mer om tallene.

Han sier at han er forsiktig optimist med tanke på 2024.

– Volumene per nå er relativt

lave i forhold til for to år siden, og vi må nok belage oss på at det blir noen krevende måneder fremover. Men vi tror at ting vil ta seg opp i andre halvår i år, og så har vi tro på at den satsingen vi har gjort i år utenfor Norden vil føre til økt eksportsal­g, sier Martinsen.

Bedriften har det siste halvannet året vaert gjennom flere runder med permitteri­nger på grunn av lavere ordretilga­ng. Totalt 35 personer var permittert. 13 av disse ble sagt opp i fjor vinter.

– Bemanninge­n er justert, og per nå har vi ingen permittert­e, sier direktøren.

I regnskapså­ret 2022 omsatte hjørnesten­sbedriften i Lyngdal for nesten 891,5 millioner kroner. Da var årsresulta­tet på drøye 3,1 millioner kroner. I 2021 var omsetninge­n nesten 920 millioner kroner og årsresulta­tet var på 75,6 millioner kroner.

 ?? FOTO: BERRY ALLOC ?? Berry Alloc har investert 200 millioner kroner i en ny fabrikkhal­l og nye maskiner, i forlengels­en av den gamle fabrikkbyg­ningen i retning mot Handelspar­ken, slik skissen viser.
FOTO: BERRY ALLOC Berry Alloc har investert 200 millioner kroner i en ny fabrikkhal­l og nye maskiner, i forlengels­en av den gamle fabrikkbyg­ningen i retning mot Handelspar­ken, slik skissen viser.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? På tross av et dårlig 2023, er direktør ved Berry Alloc i Lyngdal, Trygve B. Martinsen, forsiktig optimist med tanke på 2024.
FOTO: OLAV HOEL På tross av et dårlig 2023, er direktør ved Berry Alloc i Lyngdal, Trygve B. Martinsen, forsiktig optimist med tanke på 2024.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway