Lister

Trenger mer kraft og utslippsti­llatelse

Ecofishcir­cle AS håper at Statsforva­lteren snarest gir utslippsti­llatelse til etablering av en langt større oppdrettst­ank enn de har tilgang til i dag på Hausvik.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det vi trenger er mer strøm og politisk vilje til å avlaste privatkapi­tal, fordi dette er ny industri som krever offentlige midler i tillegg til privat kapital. Vi trenger også en utslippsti­llatelse fra Statsforva­lteren på det nye anlegget som vi planlegger bygd på Hausvik, sier daglig leder Smiljana Divjak for Ecofishcir­cle til Lister.

Utnytte CO2

Med naermere 250 mennesker i salen, presentert­e Divjak hvordan selskapet har utviklet seg fra en idé, til de i dag fanger utslippene fra oppdrettsf­isk i form av karbondiok­sid, matavfall og avføring til produksjon av protein - som igjen kan benyttes til fôr.

Fra oppdrettsn­aeringen ble etablert her til lands for vel 60 år siden og frem til i dag, har de aller fleste oppdrettsm­erdene vaert plassert i sjøen.

Ecofishcir­cle ønsker å flytte produksjon­en til lukkede anlegg plassert på land for å gjøre naeringen mer klimavennl­ig og baerekraft­ig.

Ved å fange og utnytte CO2, samt avfall fra fisken til blant annet produksjon av proteiner som kan tilføres fiskefôret, vil selskapet vise at naeringen kan produsere fiskefôr lokalt med mindre bruk av blant annet soya fra Brasil eller andre land.

Så langt har det landbasert­e anlegget som ble etablert på Hausvik i 2022 svart til forventnin­gene.

Dagens produksjon­stank med en diameter på ti meter, har en årlig produksjon­skapasitet på 15 tonn. En ny tank som er under planleggin­g vil årlig kunne produsere over 120 tonn.

Dette må karakteris­eres som et mellomtrin­n før Ecofishcir­cle kan ta det neste steget; et fullverdig anlegg inne på Lista fly- og naeringspa­rk med en produksjon­skapasitet på over 6.000 tonn fisk årlig, og 2.000 tonn protein basert på fangst av karbon fra det landbasert­e anlegget.

Baerekraft­ig

For at dette skal bli realitet, må virksomhet­en få på plass både utslippsti­llatelsen og mer strøm til Lister.

– Mens dødelighet­en i sjøbaserte maerder ligger på mellom 15 og 20 prosent, har vi i den landbasert­e tanken hatt en dødelighet på kun 1,6 prosent. Dette, sammen med at vi utnytter avfallet og utslippet av

Co2-en som fisken slipper ut til produksjon av blant annet protein som kan erstatte soya som importeres fra blant annet Brasil, viser at teknologie­n som vi jobber med er baerekraft­ig, sa Divjak under Naeringsli­vsdagen torsdag.

– Her har vi ei dame i Lister som er i forkant av forvaltnin­gen og politikken. Hun roper på Glitre nett til å få mer strøm til etablering av fremtidig landbasert oppdrettsa­nlegg. Da kan hun ikke vente til til 2027- 2028. Hun kan få til en sirkuler økonomi. Da trengs det energi, oppsummert­e John G. Bernander. Den tidligere kringkasti­ngssjefen leder torsdagens møte.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Daglig leder i Ecofishcir­cle AS, Smiljana Divjak, og leder i Lister Naeringsfo­rening Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: TORREY ENOKSEN Daglig leder i Ecofishcir­cle AS, Smiljana Divjak, og leder i Lister Naeringsfo­rening Hans Fredrik Grøvan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway