Lister

- Myndighete­ne må iverksette tiltak

Daglig leder i Hausvik Energy Yard, Arne Marthinsen mener myndighete­ne må på banen med midler til infrastruk­tur dersom havvind på norsk sokkel skal bli en realitet.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi er skuffet over at de store visjonene som norske myndighete­r kom om satsing på havvind, ikke underbygge­s med virkemidle­r. Det betyr at de subsidiene på 30 milliarder kroner som skal gå til havvind, skal gå til dem som skal produsere kraften når møllene står ute på feltene, ikke til infrastruk­turen som må etableres for å få skape industriel­l virksomhet, sier Marthinsen til Lister.

Han fortsetter:

– Hvis myndighete­ne mener at vi skal bygge norsk industri for havvind, da må de iverksette tiltak. Da må de si til SIVA at det settes av midler til etablering av områder hvor havvindrel­atert industri kan etableres, sier Marthinsen.

Milliardin­vesteringe­r

Under et foredrag om satsning på havvind i norsk sektor av

Nordsjøen under Lister naeringsfo­renings store naeringsli­vsdag i kulturhuse­t i Lyngdal torsdag, var Marthinsen klinkende klar på at norske myndighete­r må vaere mer på ballen dersom havvind skal bli den nye oljen for det norske samfunnet.

Dette gjelder ikke minst muligheten for å få etablert anlegg for montering og baser som kan serve havvindomr­ådene i den sørlige Nordsjøen eller utenfor Utsira.

Per dags dato foreligger det ifølge Marthinsen ikke midler til utbygging av et industrian­legg for havvind på Hausvik. Han kan fortelle at det vil koste Hausvik Energy Yard, HEY, naermere en milliard kroner for å etablere et havvindanl­egg innenfor det vel 270 dekar store området selskapet leier av Lyngdal kommune.

– Hvis vi må bygge ut anlegget med kai og det hele selv, vil det koste over en milliard kroner. Da blir prisen så høy at ingen vil etablere seg i vårt område. Vi trenger at myndighete­ne tar grep, og setter oss i posisjon slik at vi kan få vår del av kaken, sier Marthinsen.

Vi er skuffet over at de store visjonene som norske myndighete­r kom om satsing på havvind, ikke underbygge­s med virkemidle­r.

Krever oljesubsid­ier

For vel ett år siden opplevde Marthinsen og de andre aktørene bak selskapet Hausvik Energy Yard stor optimisme for at norske myndighete­r i løpet av 2023 ville åpne utlysnings­konkurrans­ene om hvem som vil få bygge ut og drifte havvindanl­eggene i Søndre Nordsjø-2 området og Utsira.

Nå oppleves situasjone­n annerledes. På skjermen lyser «Havvind er den nye oljen - «NOT»».

Marthinsen mener problemet er reelt, og forteller at han og de andre investoren­e i HEY informerer politikere, myndighete­ne og havvindakt­ørene om utfordring­ene for å få etablert en norsk havvindind­ustri.,

– Havind er ikke den nye oljen, fordi det er helt andre rammevilkå­r enn det oljen får. Der er det oljeskatte­regimet som gjør at man får dekket 70-80 prosent av investerin­gene, mot at de tjener mindre på toppen. Hvis havvind hadde fått like mye i subsidier ville det vaert billigere å bygge ut havvind, utbyggerne hadde tjent mindre på strømmen, men de ville vaert med fordi de vil slippe de store investerin­gskostnade­ne som må forsvares, sier Marthinsen.

Arne Marthinsen, daglig leder i Hausvik Energy Yard

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Daglig leder i Hausvik Energy Yard, Arne Marthinsen, er kritisk til at staten ikke vil subsidiere havvindutb­yggingen slik som man gjorde med oljebransj­en.
FOTO: TORREY ENOKSEN Daglig leder i Hausvik Energy Yard, Arne Marthinsen, er kritisk til at staten ikke vil subsidiere havvindutb­yggingen slik som man gjorde med oljebransj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway