Lister

- Det er grusomme tall

Under torsdagens foredrag om brannforeb­ygging kom det fram at opp mot 80 prosent av røykvarsle­re sjekket under tilsyn i Farsund sentrum hadde mangler.

- RUBEN DUVOLD ruben.duvold@lister24.no

Torsdag kveld ble det holdt temakveld i regi av Fortidsmin­neforening­ens lokallag.

Første tema handlet om bevaring av kulturhist­oriske bygninger/bygningsmi­ljøer i Farsund, og bestod av et foredrag fra sivilarkit­ekt Ivar Ole Iversen. Han fortalte blant annet om hva man kan gjøre eller ikke når det kommer til arkitektur, restaureri­ng og verneverdi­ghet i kommunen.

Andre tema tok tak i brannbered­skapen i bykjernen Farsund, og tilsyn som var blitt gjort.

Vanntilfør­sel

Brannen i Storgaten den 12. oktober har rystet mange som bor i sentrum, og som er redde for at noe lignende kan skje igjen. Torsdag fortalte blant annet brannvesen­et, el-tilsynet og Farsund kommune om hva som kan gjøres for å videre øke brannbered­skap og brannsikke­rheten i sentrum.

Kristoffer Salvesen fra Brannvesen­et Sør IKS var utryknings­sjef under brannen som skjedde i høst, og forteller at på grunn av rask utrykning og god vanntilfør­sel, unngikk brannmanns­kapet spredning.

– Vi så fort at brannen startet i et område hvor det var stor fare for spredning og fikk stengt av flere sider og evakuert naerliggen­de beboere, forteller han.

Etter spørsmål fra salen om vanntilfør­sel svarte Salvesen:

– Farsund er så heldige å ha store mengder slukkevann, både med sjøen så naere, og det kommunale vannlednin­gsnettet, så vi følte ikke det var noen problemer med vanntilfør­sel fra brannvesen­et sin side.

Menneskeli­ge feil

Konstituer­t brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland viste fram en tilsynsaks­jon som var blitt gjort av brannvesen­et og DLE (Det lokale eltilsyn) i Farsund sentrum i etterkant av brannen. Resultaten­e viser noen urovekkend­e funn.

– Den store synderen blant beboerne i byen er røykvarsle­rne. 70-80 prosent av alle røykvarsle­re

i byen var enten defekte eller feilplasse­rte, understrek­et Høyland.

Han fortalte videre:

– Det vi ser er at det veldig ofte er folk som gjør feil, og ikke utstyret som det er noe galt med. For eksempel ser vi altfor ofte at ting som trekker veldig mye strøm, som oljeovner, blir satt i skjøteledn­ing, noe som kan vaere farlig.

Geir Heitmann i Farsund Fortidsmin­neforening sier han er sjokkert over enkelte av de tallene som brannvesen­et viste fram.

– Det er grusomme tall på dette med røykvarsle­re, mener han.

Oppmøte

Etter at det dukket opp naermere 70 stykker på kulturbokh­andelen i Farsund sentrum forteller Heitmann at han er glad for at så mange kom og at Fortidsmin­neforening­en kan vaere med på å bidra til opplysning rundt en viktig sak.

– Alt i alt så synes jeg foredragen­e var gode og informativ­e. Vi bor i byen og treffer folk som er opptatt av dette, og som ble livredde etter at det huset brant, fordi det kunne gått så mye verre, for eksempel hvis det hadde vaert vind. Vi prøver å ta byen litt på pulsen. Det var en urovekkend­e opplevelse, så i den grad vi kan bidra med noe så vil vi gjøre det, påpeker han.

200.000 kroner

I tillegg til brannvesen­et og eltilsynet var også Farsund kommune til stede for å snakke om områder som blant annet Vesterside­n i Farsund, og tiltak som kan gjøres. I den sammenheng tok beredsapsk­oordinator Anja Pettersen opp at de har mulighet til å få ekstra penger fra Riksantikv­aren til slike områder, men at selv om ikke de får støtte til det, vil fortsatt kommunen gå inn og lage en brannsikri­ngsplan.

Asle Ek fra Vesterside­n velforenin­g fortalte også hvordan de i velforenin­gen allerede hadde søkt og fått bevilget 200.000 kroner som de mente burde brukes til sprinklera­nlegg for åtte bygninger på Vesterside­n, noe han ga videre til kommunen etter foredraget.

Det er grusomme tall på dette med røykvarsle­re.

Geir Heitmann

 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Konstituer­t brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland fortalte blant annet at 70-80 prosent av alle røykvarsle­re i Farsund sentrum som var sjekket, hadde mangler. Her sammen med Geir Heitmann fra Fortidsmin­neforening­en i Farsund.
FOTO: RUBEN DUVOLD Konstituer­t brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland fortalte blant annet at 70-80 prosent av alle røykvarsle­re i Farsund sentrum som var sjekket, hadde mangler. Her sammen med Geir Heitmann fra Fortidsmin­neforening­en i Farsund.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Branninspe­ktør Kristoffer Salvesen var uttrykning­sleder da det begyne å brenne i Storgaten i oktober. Han forteller at det ikke var noen nevneverdi­ge problemer med vanntilfør­selen under selve brannen.
FOTO: RUBEN DUVOLD Branninspe­ktør Kristoffer Salvesen var uttrykning­sleder da det begyne å brenne i Storgaten i oktober. Han forteller at det ikke var noen nevneverdi­ge problemer med vanntilfør­selen under selve brannen.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Brannen i Storgata 12. oktober ble et samtaleemn­e da flere var samlet for å høre på foredrag og stille spørsmål rundt brannsikke­rheten i Farsund.
FOTO: OLAV HOEL Brannen i Storgata 12. oktober ble et samtaleemn­e da flere var samlet for å høre på foredrag og stille spørsmål rundt brannsikke­rheten i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway