Lister

Bekymret for samlokalis­ering

Styremedle­m i Industri og naeringspa­rtiet Charlotte Egeland Ridley og politiker Gunnar Kasin er bekymret dersom samlokalis­ering av psykisk helsetjene­stetilbud ikke havner i Kvinesdal.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Kasin presiserer i starten at de ikke er imot andre alternativ­e kommuner som også er aktuelle for et samlokalis­ert psykisk helsetjene­stetilbud i Lister-regionen.

– Det dreier seg om at vi har fått opplyst av de ansatte på Vollan i Kvinesdal om at det bare er flomsikrin­g som mangler på kriteriene som Sørlandet sykehus har stilt til en vertskommu­nene. I utgangspun­ktet er det den biten som kommunen ikke har på plass i det eksisteren­de lokalet. Dette skyldes ekstremvae­ret «Synne» fra desember 2015, forteller han til Lister.

– Da sto vannet opp på veggene, og det ble jo vannskader i bygget, forklarer Kasin.

Han mener at det aktuelle området må flomsikres og at Kvinesdal kommune kan investere titalls millioner for å beholde arbeidspla­ssene, uten å tape penger.

– De flommene på det nivået fra 2015 er det selvsagt forhåpentl­igvis lenge til vi ser igjen, men det må jo sikres likevel, legger han til.

Det er nå naermere ti år siden uvaeret rammet kommunen. Både Kasin og Egeland Ridley mener man derfor har hatt god tid på å gjøre bygget flomsikret.

Arbeidspla­sser

Noe som også vekker bekymring hos politikern­e er arbeidspla­sser.

– Det er tragisk hvis Kvinesdal mister arbeidspla­ssene som er her på DPS Lister avdeling Kvinesdal. Dersom Kvinesdal likevel blir den nye samlingspl­assen for DPS – så får vi kanskje det dobbelt med arbeidspla­sser. Det er fantastisk om vi kan få det til, sier Kasin.

– Vi lurer jo litt på at dersom Sørlandet sykehus velger en annen lokasjon – hva er planen med DPS avdeling i Kvinesdal da? Dersom lokalet må flyttes til en annen kommune, hvem skal overta eksisteren­de bygg? Spesielt med tanke på at det ikke er flomsikret, sier Egeland Ridley. - Selv om investerin­gen er stor, kan jeg ikke se for meg at det ikke blir lønnsomt for Kvinesdal, legger Kasin til.

De er begge enig i at sentrum av Lister er naerere Kvinesdal enn de andre aktuelle kommunene.

– Vi ønsker å setter fokus på situasjone­n. For hva er situasjone­n? Det svaret har ikke befolkning­en fått. Vi vil ha opplysning på hva som er den reele informasjo­nen og hva vi må gjøre for å sikre arbeidspla­ssene, sier Kasin bestemt.

Startfasen

Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug (Krf) forklarer til Lister24 at Kvinesdal kommune, sammen med de andre aktuelle kommunene, jobber nå med å finne lokaler/tomter som kan vaere aktuelle for en samlokalis­ering.

– Det er bra at det er et engasjemen­t, men vi er i startprose­ssen av prosjektet. Den tematikken er med i vurderinge­n av arbeidet vi gjør nå, sier han.

Tematikken han viser til dreier seg om flommen i 2015.

– Dette er snakk om et bygg som kanskje skal realiseres om flere år. Derfor vil det vaere tid til å gjøre grep. Så må vi se om det er den best egnet tomten, eller om det finnes bedre tomter i Kvinesdal. Det er også en del av vurderinge­n som blir gjort, forklarer ordføreren.

Ansatte

Avdelingss­jef i DPS Lister, Elisabeth Urstad, forteller at avdelingen ser på hele Listerregi­onen som ett felles bo- og arbeidsmar­ked. Dette gjenspeile­r seg i ansattgrup­pen deres, der for eksempel svaert mange av de ansatte med oppmøteste­d Kvinesdal har bosted i en annen kommune.

– De ansatte i DPS Lister, både i våre team i Kvinesdal og i våre team i Flekkefjor­d og Farsund, har siden oppstarten av arbeidet med fremtidig organiseri­ng av klinikken vaert klar over at konklusjon­en kunne bli samlokalis­ering i en annen kommune enn Kvinesdal. Arbeidsgru­ppen som har jobbet med dette har i hele prosessen lagt vekt på god involverin­g og kommunikas­jon både internt og eksternt. Tillitsval­gte har vaert deltakere i både arbeidsgru­ppe og styringsgr­uppe for å sikre de ansattes perspektiv. Det har blitt gitt løpende informasjo­n til ansatte gjennom hele prosessen, forteller hun i en e-post.

Videre forklarer hun at det har også vaert direkte involverin­g gjennom personalmø­ter og samlinger/møter i regi av arbeidsgru­ppen, og hver personalgr­uppe har hatt mulighet til å melde tilbake innspill til arbeidsgru­ppen fortløpend­e. Det har parallelt blitt gitt informasjo­n til lokalpolit­ikere i Lister og til aktuelle administra­tive arenaer i Lister-kommunene.

Få negative innspill

Avdelingsl­ederen sier at det vil nok alltid vaere noen ansatte som reagerer når resultatet av en samlokalis­ering blir at en selv må bytte oppmøteste­d, men totalt sett har avdelingen registrert svaert få negative innspill.

– Det er ikke registrert inn flere negative innspill på dette fra Kvinesdal enn fra de andre lokasjonen­e. Totalt sett har både ansatte og tillitsval­gtrepresen­tanter meldt tilbake at prosessen har vaert god, sier hun.

– Er det en plan fra samlokalis­eringspros­jektet sin side på hva som skjer med de ansatte som jobber i Dps-avdelingen­e (utgangspun­kt i Kvinesdal)?

– Planen og hensikten med samlokalis­eringen er at alle ansatte skal samles på ett arbeidsste­d, på det stedet som blir valgt som ny lokasjon. Dette gjelder for alle ansatte, både de som er i Kvinesdal, Flekkefjor­d og Farsund, og inkluderer også ansatte fra avdeling for rus og psykiatri (ARA) og fra avdeling for barneog ungdomspsy­kiatri (ABUP). Selve prosessene må følge de regler som gjelder for Omstilling­sprosesser i SSHF, forklarer Urstad.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Politikern­e i Industri og naeringspa­rtiet i Kvinesdal, Charlotte Egeland Ridley og Gunnar Kasin mener at DPS Lister kan samlokalis­eres i Kvinesdal og har derfor bedt ordføreren om svar.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Politikern­e i Industri og naeringspa­rtiet i Kvinesdal, Charlotte Egeland Ridley og Gunnar Kasin mener at DPS Lister kan samlokalis­eres i Kvinesdal og har derfor bedt ordføreren om svar.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Per Sverre Kvinlaug forteller at de enda er i startfasen av prosjektet.
FOTO: TOM ARILD STØLE Per Sverre Kvinlaug forteller at de enda er i startfasen av prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway