Lister

Via ferrata klar til sommeren?

Lyngdals politikere bes om å si ja til planene om å anlegge en 200 meter lang via ferrata opp til toppen av Vågefjelle­t.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Attraksjon­en, som man ser for seg kan trekke tusen besøkende i året, kan stå klar allerede til sommeren, hvis politikern­e nå gir grønt lys til prosjektet.

Tirsdag skal saken opp i utvalg for miljø, plan og teknisk. Der skal lokalpolit­ikerne vende tommelen opp eller ned for planene som det er blitt jobbet med i lengre tid, og som Karl Igland i

Flekkefjor­d og Oplands turistfore­ning (FOT) er en av initiativt­akerne til.

– Dette tror jeg blir veldig bra, og det som gjør denne via ferrataen så spesiell er at den er veldig sentrumsna­er. Målet er at den skal stå klar i løpet av juni, sier Igland.

200 meter lang

Det er selskapet Børrebolte­n AS, som den kjente via ferratabyg­geren Børre Bergshaven står bak, som står som ansvarlig søker for prosjektet. Han har tidligere vaert på befaring i området, og stukket ut en via ferrata på 200 meter, som går fra området 100 meter sør for Speiderhyt­ta og opp til Sherpahytt­a på Vågefjelle­t. Høydeforsk­jellen på ruten er på i underkant av 130 meter.

Via ferrataen vil bygges i syrefaste ståltrinn med sikringska­bel, sikringsbo­lter inn i fjelet og med balansebro­er, fremgår det av søknaden.

– Planen er at via ferrata-ruten deles i to midtveis, der det ene alternativ­et er litt vanskelige­re enn det andre. Den enkleste ruten vil bli så enkel at barn helt ned i seksårsald­eren skal kunne bruke den, forteller Igland.

I søknaden fremgår det at det i dag er rundt 20 via ferrata-klatrerute­r i Norge, og at det er stor etterspørs­el etter flere.

Betingelse­r

I forslaget fra kommunedir­ektøren foreslås det å innvilge søknaden, med disse betingelse­ne:

Tiltaket skal vaere åpent for allmennhet­en.

Start/slutt av klatrerute skal utformes slik at barn og unge ikke usikkert gis tilgang til klatrerute.

Området ved start/slutt skal vaere trygge for opphold.

Tiltaket skal fjernes dersom det ikke vedlikehol­des.

Tiltaket skal ikke fargelegge­s, men tilpasses naturens farger.

Fjellrensk i henhold til søknad gjennomfør­es skånsomt og sikkert.

Parkering innfris i henhold til plan og søknad.

Kommunedir­ektøren er i sin saksutredn­ing til politikern­e saerlig opptatt av at spesielt barn og unge feilaktig eller uten rett utstyr ikke skal kunne ta i bruk via ferrataen slik at de kan skade seg selv.

Dette tror jeg blir veldig bra.

– Sikkerhet er viktig

– Det er et eget firma som skal drifte dette. Hjelmer og seler vil bli leid ut, og det blir turer med egne guider. De som er sertifiser­t gjennom egne kurs kan klatre ruten på egen hånd med eget utstyr. Sikkerhet er viktig, og dette har stor prioritet, påpeker Karl Igland.

Prislappen for via ferrataen er på rundt én million kroner. En lokal bank har gitt en halv million til prosjektet, som også finansiere­s gjennom spillemidl­er, momskompen­sasjon og dugnad.

Karl Igland

 ?? FOTO: PRIVAT ?? I midten av juli i fjor var via ferrata-byggeren Børre Bergshaven på befaring i Vågefjelle­t i Lyngdal. Hans firma står som ansvarlig søker for prosjektet.
FOTO: PRIVAT I midten av juli i fjor var via ferrata-byggeren Børre Bergshaven på befaring i Vågefjelle­t i Lyngdal. Hans firma står som ansvarlig søker for prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway