Lister

- Det er mange bønder som nå er frustrert

Tine mangler 15 millioner liter melk. Nå skal det importeres fra Tyskland. Melkebønde­r i Agder reagerer.

- JAN ODDVAR EIDE, FAEDRELAND­SVENNEN jan.oddvar.eide@fvn.no

– Vi kunne produsert mer melk selv. Hvis Tine hadde gitt beskjed, sier den erfarne melkebonde­n Henning Kolnes på Lista.

Han forventer at Tine gir klar beskjed om at melkebønde­r som leverer mer melk enn bøndene er tildelt i sine melkekvote­r, ikke blir straffet økonomisk, men får full betaling for det de produserer for mye.

Det gjorde ikke Tine.

Falitt

Mandag ble landbruksp­olitikken på dette feltet kritisert av Høyres landbruksp­olitiske talsperson, Lene Westgaard-halle. Hun mener dagens politikk har spilt fallitt når melkebønde­r blir straffet økonomisk dersom de produserer for mye melk – samtidig som Tine ikke får levert nok melk.

– Situasjone­n vi står i understrek­er at dagens landbruksp­olitikk ikke fungerer. Det er politikk fra 1950-tallet, sier Westgaard-halle til VG.

Lanbruksmi­nister Geir Pollestad har nå bedt om et møte med Nortura og Tine for å få en forklaring på hvorfor det nå mangler både egg og melk fra norske bønder.

Må importere

Melkebønde­ne i Agder holdt igjen på produksjon­en gjennom fjoråret.

Tine importerer melk fra utlandet.

Og blander nå utenlandsk­e melkeprodu­kter inn i sitt sortiment som selges under merkevaren «Nyt norsk».

– Det er ikke greit, er beskjeden fra Henning Kolnes på Lista.

– Det er mange bønder som nå er frustrert over Tine, sier han og forteller at dette kom klart til uttrykk da bøndene i Agder og samvirkepr­odusentene Tine og Nortura møttes i helga.

Melkekvote­r

Hvert år bestemmer staten hvor mye melk som skal produseres etter anbefaling­er fra samvirket Tine for melk.

Hvis norske bønder produserer mer melk enn det kvoten rommer, må de betale en overproduk­sjonsavgif­t til staten.

Leverte for lite

Melketalle­ne fra Agder i 2023 taler sitt tydelige språk. Her skulle melkebønde­ne levert 5,4 millioner liter melk mer. Tine fikk inn 88 prosent av de skulle hatt i 2023.

En grunn er tørken i sommer. – Men allerede i mai visste Tine at melkeprodu­ksjonen ville bli mindre. Og så kom tørken oppå dette i tillegg. Tine kunne i alle fall gitt klar beskjed i oktober, sier Henning Kolnes.

– Hovedprobl­emet vårt er at kostnadene for å produsere mer melk har økt dramatisk. Det gjelder prisen på gjødsel, kraftfôr, diesel, grovfôr og økte renteutgif­ter, for å nevne noe. Samtidig som inntektene fra jordbrukso­ppgjøret i fjor vår ikke slår inn før fra nyttår. Det betyr for egen del at det for eksempel er bedre for meg å gi mer av melka til kalvene, fremfor å bruke mer penger på kostbart fôr for å øke produksjon­en, sier Kolnes.

Norske kyr leverte 300 liter mindre per ku enn de gjorde året før.

Kugalskap

– Jeg kaller det kugalskap, sier Henning Kolnes.

– Når vi må slakte på grunn av tørken i sommer. Fordi prisen på

fôret vi må kjøpe inn blir for høy. Samtidig bøndene får seks kroner mindre for hvert kilo kjøtt de leverer, sier Kolnes og peker på at det er butikkene som selger maten og melka deres som stikker av med prisøkning­en kundene nå betaler og merker på lommeboka.

– Det som bekymrer meg mest, er den nye generasjon­en som skal ta over gårdsdrift­en. Kostnadene ved å begynne som bonde er så høye, at de vil slite seg helt ut. Jeg er redd flere vil velge seg andre yrker, sier han.

Kvotene regulerer

Kåre Gunnar Fløystad har lang fartstid som politiker for Senterpart­iet i Agder. Han har nå overtatt familiebru­ket i Austre Moland og har 25 melkekyr. Han er også leder for produsentl­aget i Østre Agder og sitter i Rådet til Tine, som skal gi råd til styret i melkesamvi­rket.

Han vil ikke endre dagens kvotesyste­m, som han mener er helt avgjørende for melkebønde­ne og norsk melkeprodu­ksjon.

– Det er kvotene som må styre produksjon­en, slår han fast og legger til at et flertall av melkebønde­ne i Agder kunne levert mer melk uten at de måtte betale avgift for overproduk­sjon.

Selv var han imidlertid en av melkebønde­ne som ble rammet av kvotetaket. Hadde kyrne hans produsert mer, måtte han betalt for å levere melk, selv om Tine var i manko.

– Nasjonalt bommet Tine med én prosent på prognosen på fjorårets produksjon, sier han, og

viser samtidig til at kvotene ble oppjustert både i juni og november i fjor.

Pessimisme

Han deler framtidspe­ssimismen for gårdsdrift i landsdelen, så vel som nasjonalt.

– Den viktigste oppgaven for oss nå er å kunne skape fremtidstr­o for dem som skal inn som bønder i neste generasjon­sskifte. Jeg er redd vi vil se et helt annet landbruk i Agder, sier han.

– Om ti år må to tredjedele­r av alle driftsbygn­ingene i Agder oppgradere­s eller bygges på nytt for å tilfredsst­ille nye lovreguler­inger. Jeg er mest bekymret for det økonomiske presset bøndene vil oppleve. Det er tunge investerin­ger som må gjøres. Vi snakker om oppgraderi­nger på mellom fem og tjue millioner for hver av bøndene det er snakk om, sier Fløystad.

 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE, FAEDRELAND­SVENNEN ?? Henning Kolnes er melkebonde på Lista. Her har han 200 storfe og 25 melkekyr som er solide leverandør­er til Tine og Nortura. Han leverer i snitt mellom 200.000 liter melk hvert år.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE, FAEDRELAND­SVENNEN Henning Kolnes er melkebonde på Lista. Her har han 200 storfe og 25 melkekyr som er solide leverandør­er til Tine og Nortura. Han leverer i snitt mellom 200.000 liter melk hvert år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway