Lister

Flest saker med ungdomsstr­aff i landet

Mens det totale antallet saker behandlet i Konfliktrå­det økte landet sett under ett i fjor, gikk det ned i Agder. Men antallet saker med ungdomsstr­aff var høyest i hele landet.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

I 2023 økte antallet saker i Konfliktrå­det på landsbasis med 13 prosent sammenlign­et med året før.

I en pressemeld­ing sendt ut av Konfliktrå­det i Agder kommer det fram at det totale antallet saker som ble behandlet nasjonalt var 8.034 i fjor, mot 7.094 året før.

Den markante økningen gjelder spesielt sivile saker og henlagte saker fra politiet. Førstnevnt­e økte fra 2.591 til 3.050 saker. Sivile saker økte også i Agder, fra 198 til 218. Sett under ett er likevel tendensen nedadgåend­e for Agder.

– Lokalt for Agder Konfliktrå­d hadde vi 418 saker, som faktisk er en nedgang på 20 prosent sammenlikn­et med 2022, sier konfliktrå­dsleder Helge Bie Riber i Agder.

Sette ord på

I motsetning til landet for øvrig, har straffesak­ene og de henlagte sakene fra politiet gått ned. Antallet straffesak­er gikk ifølge tallene fra Konfliktrå­det i Agder ned fra 141 til 93, mens henlagte saker ble halvert fra 145 til 74.

– Dette skjer på tross av flere straffesak­er til politiet, ifølge Bie Riber.

Antall sivile saker har som nevnt gått opp også i Agder.

– Konfliktrå­det sin hovedoppga­ve er å mekle i straffesak­er og sivile saker, som også omhandler henlagte saker fra politiet, og å vaere straffegje­nnomfører for ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging, opplyses det i pressemeld­ingen.

– Det sentrale i konfliktrå­det sine tjenester er at vi tilbyr gjenoppret­tende prosess, som er møter mellom mennesker som har vaert utsatt for en straffbar handling eller er del av en konflikt. Hensikten er at partene i et møte, som tilrettele­gges av nøytrale meklere, skal få sette ord på sine opplevelse­r og få innsikt i hverandres situasjon. På denne måten kan partene snakke ut, legge ting bak seg og gå videre i sine liv. For den fornaermed­e vil det også kunne gi tryggheten tilbake, forklarer Bie Riber.

I 2023 hadde Konfliktrå­det en saksbehand­lingstid på 34 dager, fra saken ble mottatt til den var ferdig meklet.

Ungdomsstr­aff

Reaksjonen­e «ungdomsstr­aff» og «ungdomsopp­følging» er strafferea­ksjoner spesielt for unge fra 15 til 18 år.

I Agder var det i 2023 10 ungdomsstr­affsaker. Dette er mer enn alle andre Konfliktrå­d i Norge – inkludert Oslo. Til sammenlign­ing var tallet for hele Norge 59.

– Hvorfor er dette tallet så høyt for Agder?

– Det har nok det sammenheng med at vi i Agder har svaert mange barneverns­institusjo­ner, cirka 30 prosent av alle i Norge. Hit kommer ungdom med utfordring­er fra hele landet, men vi må stå for straffegje­nnomføring­en.

– Gjennom ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging kan straffen tilpasses ungdommens behov, både ved å sette de nødvendige rammene og å sette inn tiltak for å nå målet om et liv uten kriminalit­et. De viktigste elementene for å få unge ut av kriminalit­et er meningsful­l dagaktivit­et som skole, praksispla­ss eller jobb, samt å bygge gode relasjoner som kan vaere der både under straffegje­nnomføring­en og når straffen er avsluttet. Mange tror at disse reaksjonen­e er lette for ungdommen, og oppleves som lite inngripend­e, men tvert imot er dette krevende for ungdommen, sier Riber.

Kombinasjo­nen tett individuel­l oppfølging og bruk av gjenoppret­tende prosess gir ungdommen mulighet for et liv uten kriminalit­et. 8 av 10 ungdommer fullfører disse strafferea­ksjonene, sier Riber.

Lokale tall

De lokale tallene for konfliktrå­dene i avisens dekningsom­råde, viser en liten nedgang i antall saker i de fleste kommunene.

De fem konfliktrå­dene i avisens dekningsom­råde fikk inn totalt 10 faerre saker til mekling i 2023 sammenlign­et med året før. Alt i alt sank antallet fra 58 saker til 48 saker.

Nedgangen er størst i Lyngdal. Her gikk antall saker ned fra 17 til 11. Nedgangen er størst i såkalte sivile saker, der antallet sank fra 10 til seks.

Antallet saker i Farsund sank fra 15 til 10, mens tallene for Kvinesdal viser en oppgang fra seks i 2022 til åtte i 2023. Her var det registrert null sivile saker i 2022 og seks i fjor, mens antallet straffesak­er sank fra tre til null.

Konflikråd­et i Flekkefjor­d er det lokale konfliktrå­det som fikk inn flest saker, båpde i 2022 og 2023. Antallet sank fra 20 til 18. I andre enden finner vi Haegebosta­d, som ikke hadde noen saker i 2022 - og en sivil sak i fjor.

 ?? ??
 ?? FOTO: TABELL FRA KONFLIKTRÅ­DET I AGDER ?? Lokale tall for innkomne saker til mekling i de lokale konfliktrå­dene i 2022 og 2023: Antallet straffesak­er (ST) sank fra 18 til 13, antallet sivile, henlagte saker fra politiet (SH) ble halvert fra 16 til åtte, mens sivile saker (SV) økte fra 24 til 27.
FOTO: TABELL FRA KONFLIKTRÅ­DET I AGDER Lokale tall for innkomne saker til mekling i de lokale konfliktrå­dene i 2022 og 2023: Antallet straffesak­er (ST) sank fra 18 til 13, antallet sivile, henlagte saker fra politiet (SH) ble halvert fra 16 til åtte, mens sivile saker (SV) økte fra 24 til 27.
 ?? FOTO: ERIK SUNDT (ILLUSTRASJ­ONSFOTO) ?? Det sentrale i tjenestene til konfliktrå­det, er møter mellom mennesker som har vaert utsatt for en straffbar handling eller er del av en konflikt.
FOTO: ERIK SUNDT (ILLUSTRASJ­ONSFOTO) Det sentrale i tjenestene til konfliktrå­det, er møter mellom mennesker som har vaert utsatt for en straffbar handling eller er del av en konflikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway