Lister

- Bra for butikken

Oppdragene står i kø for Hunsbedt bilberging.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Vinteren begynte mye tidligere enn jeg hadde forventet i forhold til der vi bor og hva vi er vant med, sier daglig leder og eier, Gunnar Hunsbedt.

Ifølge Hunsbedt begynte oppdragene å ta seg opp i månedsskif­tet oktober-november.

– I midten av november i fjor hadde vi en haug av oppdrag på grunn av glatta. Denne sesongen har det vaert vanvittig mye kaldt og snøen har blitt liggende - noe som er sjeldent. Det er kanskje bøygen med mye av det vi holder på med, med mye glatte. Nå har det vaert vanvittig mye å gjøre. Det er bra for butikken, erkjenner han.

Tom for strøm

Hjemme hos Tomas Thrainsson på Kvavik i Lyngdal har bilen gått tom for strøm.

– På grunn av kulden fikk vi ikke start på bilen, så vi trenger hjelp med å gi den litt pust. Det var ikke nok å lade, det er for kaldt.

Det er ikke første gang han har fått dette problemet, men det er sjelden så kaldt som nå, heldigvis.

– Hva synes du om denne vinteren da?

– Jeg tåler den ikke, sier han lattermild­t. - Jeg har mest lyst til bare å flytte til Tenerife eller Gran Canaria. Det hadde vaert helt nydelig nå!

Trives i jobben

Bilberger Odd Arne Røynestad har fått oppdraget og fikk etter hvert start på bilen. Det ble med andre ord ikke nødvendig med tauing. I de fleste tilfeller klarer de å få gang på kjøretøyet, forteller han.

Jobben har han hatt i fire år nå og trives i den.

– Det er variert, du vet aldri hva du skal gjøre når du kommer på jobb i morgen. Det er utforkjøri­nger, ren transport, det kan vaere en lastebil som ligger på hodet i grøfta, en traktor eller personbil. Og så treffer man masse folk, de fleste blir som regel fornøyde! sier han og ler litt.

– I forhold til mange andre jobber hvor man stort sett får kjeft og sure toner, får man de fleste spekter her.

– Hvordan påvirker det der om du treffer på en kunde som er litt ufin?

– Jeg tenker ikke så mye over det. Jeg vet at de fleste er fornøyd når de har fått hjelp til slutt uansett. Er det lang ventetid og de blir irriterte, får de bare tolerere det. Vi har ikke flere biler enn vi har og må som regel kjøre et stykke. Sånn er det bare. Det har jeg sluttet å bry meg om.

At han skulle ende opp i bilberging­sbransjen var litt opp til tilfeldigh­eten.

– Jeg hadde en annen jobb og satt mye på kontor, hadde kjørt mye før den jobben som sjåfør av søppelbile­r og containere. Jeg var lenge på kontor, så kom nedgangsti­d og jeg ble litt lei av stress og mas, så jeg ville finne på noe annet. Det var tilfeldigv­is en ledig jobb her, så jeg søkte på den og kom hit. Det så interessan­t ut og var noe jeg hadde lyst til å prøve, forklarer han.

Roser sjåførene

I midten av januar har de allerede oppnådd 3/4 av omsetninge­n de hadde i løpet av januar i fjor.

– Det har vaert mye arbeid, og jeg har fantastisk­e sjåfører som står på dag og natt. De er flinke til å stå på og jobbe, selv når det blir litt lange dager imellom, uttrykker Hunsbedt.

De står på i overtid for å sørge for at oppdragene blir tatt, formidler han.

– En ting er at det er jobben vår, men vi ønsker å hjelpe kunden og få dem videre, sier Hunsbedt.

Når meldingene raser inn må de tidvis prioritere, og da er det utforkjøri­nger som saerlig kommer i første rekke. Da sitter gjerne kunden i en bil som blir kald, og dermed kommer startprobl­emene hjemmefra i annen rekke hvor kunden gjerne har en plass å vente imens.

– Vi må utsette og vri litt på ting av og til når det blir travelt, for det blir litt armer og bein.

Ifølge Hunsbedt opplever de ofte fastkjørin­ger når snøen kommer. Ved is og glatte er det helst utforkjøri­nger. Når kulden er på plass går det ofte i startprobl­emer på bilene.

– Er det helst elbiler som får startprobl­emene?

– Nei. Nå er ikke jeg elbilfanat­iker i det hele tatt, men det er ikke bare elbilene som har problemer. Nå som det ble så kaldt er det mye trøbbel med diesel- og bensinbile­ne også. Mye av grunnen til at det blir problemer er at folk ikke ivaretar bilene godt nok. Det har med service, bytte av filter og dårlige batterier. Ikke minst dette med strøm, vi har hatt mange slike oppdrag, forteller bilbergere­n.

HMS – Hvordan er fremkommel­igheten for dere?

– Noen folk tror at vi naermest har helikopter, med en fremstilli­ng om at vi kommer frem uansett. Men vi setter ikke liv og helse på spill for en bil. Hvis vi vet det er mye snø frem til bilen, må det brøytes. Vi har ikke firehjulst­rekk på alle bilene våre.

Hunsbedt formidler videre at de tenker HMS oppi oppdragene, de skal tross alt komme seg helskinnet hjem igjen. Derfor hender det at oppdag ikke kan tas. Det blir ikke alltid like godt mottatt. Men Hunsbedt lar det prelle av etter 20 år i bilberging­sbransjen.

– Kundene må si akkurat det de vil, jeg har sluttet å ta meg naer av slikt. Det er heller noen av sjåførene som kanskje kjenner litt mer på det. Men vi har mange hyggelige folk også, understrek­er han, og viser til at situasjone­ne folk står oppi ofte kan prege fremtoning­en.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Odd Arne Røynestad forteller at de får en del oppdrag med biler som ikke får start på grunn av kulden. Som regel får de gang på kjøretøyet uten å måtte taue den til verkstedet.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Odd Arne Røynestad forteller at de får en del oppdrag med biler som ikke får start på grunn av kulden. Som regel får de gang på kjøretøyet uten å måtte taue den til verkstedet.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Et av torsdagens oppdrag var flatt batteri i Lyngdal. Lyngdal-bosatte Tomas Thrainsson trengte hjelp til å få start på bilen sin.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Et av torsdagens oppdrag var flatt batteri i Lyngdal. Lyngdal-bosatte Tomas Thrainsson trengte hjelp til å få start på bilen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway