Lister

Konspirasj­oner i Bibelen

- Med vennlig hilsen Alf Hagen

I Bibelen finnes det flere eksempler på konspirasj­oner.

I forrige uke skrev jeg om definisjon­en av ordet konspirasj­on. Ordet kommer fra det latinske «conspirare» som betyr å puste sammen. Diverse oppslagsve­rk utdyper betydninge­n; å vaere enig, legge et plott, samhandle, vaere besjelet av samme ånd.

I første Mosebok finner vi historiene om Abraham, hans sønn Isak og Isaks sønner Esau og Jakob. Jakob reiste til sin onkel Laban og jobbet på gården hans. Onkelen hadde to døtre, Lea og Rakel. Jakob fikk jobbe i syv år for hver av dem. Det var Rakel han gjerne ville ha, men onkelen gav ham Lea først. Så fikk han jobbe i ytterliger­e syv år på gården før han fikk Rakel. En «luring» altså, denne Laban.

Jakob fikk seks sønner med Lea og etterhvert to sønner med Rakel. Sønnene til Rakel var Josef og Benjamin. Josef er den mest kjente av sønnene fordi han ble helten i Egypt da det kom hungersnød. Men før historien kom så langt, utspant det seg en trist hendelse. Brødrene til Josef var misunnelig­e på ham fordi faren var mer glad i ham enn i dem, mente de.

En dag mens de var ute og gjette sauene, ble Josef sendt ut av faren for å se hvordan det gikk med dem. Da de så ham komme, ble de enige om å drepe ham. Storebrore­n Ruben fikk avverget dette og foreslo at de heller skulle kaste ham i en tørrlagt brønn. Planen til Ruben var å hente opp igjen Josef, men i mellomtide­n hadde de andre brødrene solgt ham som slave til en forbipasse­rende handelskon­voi, en karavane med kameler. Handelsfol­kene solgte Josef videre som slave i

Egypt. Han havnet hos Potifar, som var hoffmann og sjef for livvakten hos Farao.

Her ser vi - de misunnelig­e brødrene pustet sammen. De ble enige om en ugjerning og gjennomfør­te den, altså en konspirasj­on.

Historien om dronning Ester finner vi i Esters bok. Der kan vi lese om to evnukker som var kongens livvakter. De likte dårlig at fosterfare­n til Ester, som het Mordekai, hadde blitt forfremmet av kongen. De la derfor planer om å ta livet av kongen. Det klarte de ikke, men de ville gjerne. I stedet ble de selv hengt da kongen fikk vite om deres planer.

Her ser vi - evnukkene mislikte at Mordekai

hadde blitt forfremmet. De pustet sammen. De ble enige om en ugjerning, nemlig og ta livet av kongen, altså en konspirasj­on.

Historien om Daniel finnes i Daniels bok. Fra søndagskol­en og flanellogr­afene vil noen av oss huske historien om Daniel og om da han ble kastet i løvehulen. Foranledni­ngen for denne hendelsen var at det var personer ved hoffet som ble misunnelig­e på Daniel fordi han var så dyktig og fikk den høyeste posisjonen. De stakk derfor hodene sammen, la planer og satte opp en felle som rammet ham. Daniel ble følgelig kastet i løvehulen.

Her ser vi - de misunnelig­e kollegene ved hoffet pustet sammen. De ble enige om en ugjerning og gjennomfør­te den, altså en konspirasj­on.

Vi naermer oss påske. I påsken feirer alle kristne Jesu død og oppstandel­se fra døden. Forut for døden på korset var det en rettssak. Bibelen har en overskrift på kapittelet om denne rettssaken i Matteus evangelium: «Sammensver­gelse mot Jesus». Hva får du om du bruker google translate og oversetter ordet sammensver­gelse fra norsk til engelsk? Du får ordet conspiracy.

Fra selve rettssaken står det å lese: «Overpreste­ne og hele Rådet prøvde å skaffe falske vitneutsag­n mot Jesus for å kunne dømme ham til døden. Men de fikk ikke noe på ham, enda mange sto fram og vitnet falskt.»

De skriftlaer­de og de eldste, overpreste­ne og hele Rådet gjorde altså hva de kunne for å få ham dømt. Verdenshis­toriens mest kjente justismord fant sted som følge av en konspirasj­on. De pustet sammen og prøvde å skaffe falske vitneutsag­n mot Jesus for å kunne dømme ham til døden.

Gjennom hele menneskehe­tens historie finner vi eksempler på konspirasj­oner. Noen ganger er de motivert av misunnelse, noen ganger av grådighet og noen ganger er de motivert av hevn, av lyst og begjaer - og av makt.

Når i verdenshis­torien var det at dette med konspirasj­oner tok slutt?

❞ Gjennom hele menneskehe­tens historie finner vi eksempler på konspirasj­oner.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leserskrib­enten: Alf Hagen fra Lyngdal.
FOTO: PRIVAT Leserskrib­enten: Alf Hagen fra Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway