Lister

Regjeringe­n sier nei til et bedre boligmarke­d

- Mudassar Kapur, Høyres kommunalpo­litiske talsperson

Ikke bare er regjeringe­n fullstendi­g bakpå med egne løsninger - de stemmer også ned andres forslag på autopilot. Det gjør det ikke enklere for folk på boligmarke­det!

Den siste tiden har vi lest at leieprisen­e øker, og det blir stadig vanskelige­re å komme inn på boligmarke­det. Samtidig stemmer regjerings­partiene nei, nei og atter nei til forslag i Stortinget som ville bedret den pressede situasjone­n.

I Norge eier om lag 90 prosent sin egen bolig i løpet av livet. Men vi ser tegn til at det stadig blir vanskelige­re å komme inn på boligmarke­det. Boligprodu­sentene melder at det i 2023 ble igangsatt alt for få boligprosj­ekter til å dekke boligbehov­et. Sykepleier­indeksen og LOS boligindek­s viser at stadig faerre har råd til å kjøpe bolig. Da saerlig i pressområd­er og de store byene. Samtidig når leieprisen­e nye høyder. Derfor har Høyre fremmet en rekke forslag på Stortinget for å bidra til raskere boligbyggi­ng.

Det er stor økonomisk usikkerhet i boligmarke­det. Økende rente gjør at mange forbrukere holder igjen. Da må det legges til rette for at det kan bygges flere boliger. Hvis ikke risikerer vi en dobbel boligsmell med ytterliger­e boligmange­l, samtidig som prisene drives videre oppover.

Det haster å få nye tiltak på plass, men regjerings­partiene stemmer rett og slett ned alle forslag. I desember stemte regjeringe­n nei til å gjennomgå plan- og bygningslo­ven med sikte på å få ned saksbehand­lingstiden. De har også stemt nei til å inngå en dialog med de store byene for å sikre raskere saksbehand­ling av byggesøkna­der og planproses­ser. Nei ble det også til å utrede en frist for kommunens utsending av et komplett mangelbrev, slik at 12-ukersfrist­en ikke bare skyves lenger og lenger ut. Og attpåtil stemte de nei til å endre reglene for byggesaksg­ebyrer, slik at gebyrene først reduseres, og deretter frafalles dersom søknaden ikke behandles raskt nok. Nei, nei og atter nei.

Kommunalmi­nister Erling Sande (SP) sier at regjeringe­n jobber for at flere skal få sin egen bolig og at de jobber med å

finne gode løsninger på boligutfor­dringene. Hvis vi er tverrpolit­isk enige om at vi må gjøre noe med boligmange­len, hvorfor ikke stemme for gode forslag fra opposisjon­en? Slik kunne vi ha oppnådd det vi alle ønsker: Flere boliger og flere inn på boligmarke­det.

Regjeringe­n er glad i å diskutere, vurdere og utrede. Når det er snakk om boligmarke­det viser de til boligmeldi­ngen som skal legge frem. Det har vaert en evig unnskyldni­ng og bortforkla­ring. For da Høyre ba regjeringe­n komme raskere på banen med boligmeldi­ngen ble det – du gjettet riktig – nok et nei. Den samme slappe holdningen har vi også sett i rødgrønne kommuner. Heldigvis har vi vaert gjennom et lokalvalg hvor resultatet var rekordmang­e Høyreordfø­rere og flere gode borgerlige samarbeid. Det gjør i hvert fall at lokalpolit­ikerne kan levere når regjeringe­n ikke gjør det. La oss alle bidra til å få flere inn på boligmarke­det!

❞ Regjeringe­n er glad i å diskutere, vurdere og utrede

 ?? FOTO: HANS KRISTIAN THORBJOERN­SEN ?? Leserskrib­ent: Mudassar Kapur
FOTO: HANS KRISTIAN THORBJOERN­SEN Leserskrib­ent: Mudassar Kapur

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway