Lister

Besøker Listers biblioteke­r

Forfattere­n Tore Renberg er denne vinteren og våren på turné i Agder, og skal blant annet besøke alle biblioteke­ne i Lister-regionen.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Først ut er Kvinesdal bibliotek tirsdag 23. januar. Deretter følger Lyngdal bibliotek torsdag 25. januar, samt Sirdal folkebibli­otek dagen etter. Mandag 5. februar er turen kommet til Farsund bibliotek. Flekkefjor­d bibliotek får besøk mandag 4. mars, mens Haegebosta­d bibliotek er sist ut av de lokale dagen etter.

I tillegg skal den folkekjaer­e og populaere forfattere­n fra Stavanger gjeste Flekkefjor­d videregåen­de skoles avdelinger i Kvinesdal og Flekkefjor­d henholdsvi­s tirsdag 23. januar og mandag 5. februar.

I Lyngdal bibliotek blir det bokbad ledet av Petter Røren. Det er fjerde gangen Renberg gjester Lyngdal kulturhus, der også biblioteke­t er lokalisert.

– De forrige besøkene har vaert med egenkompon­ert musikk og opplesning fra hans forfatters­kap. Det har vaert stor suksess hver gang. Men nå er tiden kommet for et tradisjone­lt bokbad. Og boken det skal samtales om er hans siste, «Lungeflyte­prøven», forteller Røren.

Tore Renberg debuterte allerede i 1995. Hans kommersiel­le gjennombru­dd kom med «Mannen som elsket Yngve». Så fulgte tre bøker om Jarle Klepp.

I 2013 smelte han til med «Vi ses i morgen», en spinnvill og helt annerledes bok enn det han hadde begått tidligere. Den såkalte Hillesvågs­gjengen fra hjembyen Stavanger er utgangspun­ktet for romanen. Leserne følger «galningene» videre i to bøker til.

Så overrasket Renberg med neste bok - på nynorsk - «Du er så lys», som er en psykologis­k thriller. I 2020 kom «Tollak til Ingeborg», en liten, men uhyre sterk bok om en bitter gammel mann som føler at tiden har løpt i fra ham. Skrevet i «Vesaask» stil.

– Jeg vet ikke om noen norsk forfatter som har slik en spennvidde i sitt forfatters­kap. Både tematisk og språklig. Og alltid medrivende! sier Petter Røren.

Den siste boken «Lungeflyte­prøven» er en historisk roman på 500 sider som forfattere­n har brukt over fem år på å fullføre. Han har blant annet dypdykket i tyske kilder.

Boka er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt, om femten år gamle Ana Voigt som i Sachsen 1681 tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn.

– Hva «lungeflyte­prøven» er, vet de som har lest boka. Hvis ikke får du vite svaret på bokbadet, sier Petter Røren.

Arrangemen­tene er gratis, men noen steder - blant annet i Lyngdal - må man ta ut billett for å få plass.

 ?? FOTO: PETTER SANDELL ?? Forfatter Tore Renberg gjester samtlige biblioteke­r i Lister-regionen i vinter og vår. Tirsdag kommer han til Kvinesdal og torsdag til Lyngdal.
FOTO: PETTER SANDELL Forfatter Tore Renberg gjester samtlige biblioteke­r i Lister-regionen i vinter og vår. Tirsdag kommer han til Kvinesdal og torsdag til Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway