Lister

Helsebring­ende sangglede

-

Åsynge sammen har gjennom «alle tider» vaert et fellesskap­sbyggende element - i mange kulturer. Slavenes sang på bomullsmar­kene i Amerika fra 1600- og 1700-tallet utviklet seg til negro spirituals, som ble inspirasjo­nskilde til både blues, jazz, gospel, rock’n’roll og populaermu­sikken slik vi kjenner den i dag. Også på våre breddegrad­er var fellessang en viktig ingrediens i et tøft arbeidsliv. Både sjantier og rallarvise­r er kjente former for arbeidssan­ger. Det var heller ikke uten grunn at arbeiderbe­vegelsen begynte å bruke sanger på sine møter. Det skaper fellesskap og samhørighe­t. Det samme har blitt praktisert i kirke- og menighetsl­iv opp igjennom hele kirkehisto­rien.

Disse korene er helsebring­ende og livsbejaen­de tiltak som det er grunn til å applaudere og heie på.

NRKS suksessrik­e og prisbelønt­e Tv-serie om Demenskore­t skapte en ny bevissthet rundt hva sang og musikk kan bety i eldreomsor­gen, da den ble vist for ett år siden. Om et par uker kommer oppfølgere­n. Tv-suksessen skapte en bølge av interesse for å etablerer liknende kor i kommune-norge. I Lister-regionen var Lyngdal tidligst ute, men også Haegebosta­d og Flekkefjor­d har fått demenskor på plass. I Farsund har man valgt å gjøre en vri. Kulturskol­en står i bresjen for et seniorkor som favner bredere enn kun eldre som har en demensdiag­nose. I en reportasje i avisen og på Lister24 fikk leserne denne helgen et fint innblikk i det indre liv i dette kortilbude­t, som har fått det passende navnet Optimisten­e.

Disse korene er helsebring­ende og livsbejaen­de tiltak som det er grunn til å applaudere og heie på. Det sosiale aspektet er selvsagt svaert viktig. Det kan bidra til å forebygge ensomhet, som er en av år tids største folkehelse­utfordring­er. Men i tillegg blir både muskulatur og balanse styrket av den slags musikalsk aktivitet blant eldre, ifølge Sang i eldreomsor­gens eget nettsted. For mennesker med demens kan kjente sanger gi trøst og trygghet, dempe angst, uro og aggresjon. Aktivitet og engasjemen­t blir skapt. Oksygenopp­taket øker. Man blir mindre stresset. Mange opplever sågar at både smerter og søvnproble­mer avtar. Velvaeren, hverdagsgl­eden og livskvalit­eten øker.

Det er forsket på at dette ikke bare er følelser, men at det faktisk også skjer noe fysisk i kroppene til mennesker som synger sammen. Ifølge Optimisten­es korleder Hanne Vennebo Turøy, er det bevist at korsang frigjør signalstof­fer som dopamin og oxytocin, samt en rekke hormoner. Det er de samme stoffene som får fritt spillerom når man er veldig forelska eller hos mødre som nettopp har født. Det er utvilsomt «heftige og gode saker», for å sitere korlederen i Farsund. Deltakelse i seniorkor, demenskor - og for den saks skyld andre kor - kan derfor varmt anbefales. Det er helse i hver eneste tone!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway