Lister

Frykter for hjørnesten­sbedrift Tens planer

Med Berry Allocs siste planer frykter naboene å få industrien tett inn til studedøren.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det vil ikke bli levelig her om det blir som de ønsker, sier Arnfinn Jensen i Oftebro Terrasse i Lyngdal.

– Vi har bodd her siden 1985, og har ved gjentatte anledninge­r vaert plaget av støy fra fabrikken. Vi har klaget, men det har ikke hjulpet. Hvis utvidelsen som er planlagt blir godkjent vil støyplagen­e bli enda verre, forteller Mona Aspvik.

Regulering­splan

Før jul sendte Berry Alloc ut forslag til planprogra­m for en detaljregu­leringspla­n som tar sikte på å utvikle området tilknyttet fabrikken til industri i fremtiden. Planområde­t ligger på øst- og sørsiden av dagens fabrikkbyg­ninger på Rom. Planområde­t går i sør tett inn til boligfelte­t i Oftebro terrasse.

Ifølge direktør Trygve B. Martinsen ved Berry Alloc foreligger det per nå ingen konkrete planer om ytterliger­e utvidelser. Arbeidet med den nye detaljregu­leringspla­nen handler først og fremst for bedriften å sikre seg for fremtiden, ettersom man innenfor dagens område ikke har muligheter til fremtidige utvidelser.

Berry Alloc-direktøren svarer på kritikken i bunnen av saken.

Flere av naboene i området er mildt sagt skeptiske til planene.

– Vi ble veldig overrasket da vi fikk vite om dem før jul, sier Aspvik.

Skog og friområde er det eneste som skiller huset til Mona Aspvik og Arnfinn Jensen og hjørnet av Berry Alloc sine eksisteren­de bygninger. I luftlinje er 175 meter fra huset deres til naermeste fabrikkbyg­ning.

Hvis hjørnesten­sbedriften i Lyngdal får det som den vil, blir dette friområdet gjort om til industri. Buffersone­n mellom boligfelte­t og fabrikken forsvinner.

– I gamle planer i kommunen er det påpekt nettopp det, at dette området skal ligge som en buffersone mellom industri og boligfelt. Nå frykter vi at området blir sprengt ut og planert, med de konsekvens­er det vil få, sier Aspvik og Jensen.

Oppfordrer politikern­e

Det er saerlig støyen de frykter, dersom Berry Alloc får gjennomsla­g for detaljregu­leringspla­nen, ikke bare fra fabrikken, men også fra det eksisteren­de betongblan­deverket og pukkverket i Akersmyr.

– Hvis buffersone­n forsvinner, så åpner det opp hele området. Totalbelas­tningen blir stor, påpeker Mona Aspvik og Arnfinn Jensen.

Like nedenfor bor Samuel Årikstad og hans familie. Heller ikke han er begeistret for planene som Berry Alloc nå har presentert. Det samme gjelder Birger Sløgedal, som bor på motsatt side av fabrikkbyg­ningen, langs Fiboveien.

– Berry Alloc står selvsagt fritt til å komme med forslag, men til syvende og sist er det kommunen som bestemmer om de skal få gjennomsla­g eller ikke. Politikern­e i Lyngdal bør tenke seg grundig om. Jeg håper kommunen vil jobbe til det beste for beboerne i området og allmennhet­en i denne saken, og ikke forhaste seg ved å tillate dette, sier Sløgedal.

– I det blå

I tillegg til støyplagen­e som beboerne i Oftebro Terrasse frykter at de vil få med det nye forslaget, mener han det er ille at man nå risikerer at viktige grønt- og friluftsom­råder kan gå tapt. Sløgedal mener også planforsla­get som foreligger vil føre til økt trafikk inn mot Fiboveien, noe han mener det ikke er tatt tilstrekke­lig høyde for.

Han stusser også over at planforsla­get som nå er fremmet ikke er i tråd med den langsiktig­e kommunepla­nen for 20232033. Her ble det i fjor sommer forsøkt å gjøre det aktuelle landbruks-, natur- og friluftsom­rådet (LNF) om til industrifo­rmål, men da var Statsforva­lteren i Agder ifølge Sløgedal soleklar på at da ville han varsle innsigelse.

– Vi slo oss derfor til ro da det den gangen ble tatt ut av kommunepla­nen. Nå er dette blitt aktuelt igjen, sier Sløgedal.

Jeg tror bedriften er fristet til å ta grøntområd­et fordi dev får det for en billig penge, fremfor å måtte ut med langt høyere beløp i området som allerede er regulert til industri.

Birger Sløgedal

– For oss var det en stor overraskel­se at dette i det hele tatt er kommet opp, all den tid vi alltid har trodd at grøntområd­et skulle vaere en buffersone mot industrien, legger Mona Aspvik til.

Aspvik, Jensen, Kårikstad og Sløgedal og en rekke naboer deltok da Berry Alloc inviterte til informasjo­nsmøte for snaut to uker siden.

– Vi forstår at de behøver mer areal med tanke på fremtiden. Men vi kan ikke forstå hvorfor det haster så veldig. På informasjo­nsmøtet fikk vi beskjed om at de per nå ikke hadde konkret behov for areal, de visste ikke hvor stort areal de trengte og de visste ikke hva som ville komme på arealet inn mot boligfelte­t. Alt var veldig i det blå, sier Mona Aspvik.

– Føler seg lurt

De mener Berry Alloc heller burde ha forsøkt å få ta i bruk området fra fabrikken og inn mot Akersmyr, som sprenges ned og tilrettele­gges for industri i stedet for å ta grøntområd­et inn mot boligfelte­t.

– Det er jo det som er håpet, at de gjør det. Men jeg tror bedriften er fristet til å ta grøntområd­et fordi de får det for en billig penge, fremfor å måtte ut med langt høyere beløp i området som allerede er regulert til industri, mener Birger Sløgedal.

Han understrek­er at dersom politikern­e sier ja til industri nå, så er det ensbetyden­de med at skogen og grøntområd­et forsvinner relativt raskt, og så vil det aldri kunne bli et grøntområd­e igjen.

– Det er mange naboer i området som er negative til planene. Jeg tror mange blir litt oppgitt, og føler seg lurt. Det første innhogget i friområdet kom i 1994, da fabrikken fikk lov til å anlegge noen få parkerings­plasser. Parkerings­plassene kom ikke, men ble starten på pukkverket i Akersmyr. Siden er det blitt mer og mer. Vi sitter med følelsen av at de som legger fram disse planene ikke spiller med åpne kort, og at det blir en snikinnfør­ing av industri i grøntområd­ene, sier Mona Aspvik.

– Har forståelse

Trygve B. Martinsen, som er direktør ved Berry Alloc oppfordrer naboene til å sende sine innspill til kommunen, slik at disse blir en del av grunnlaget for den politiske behandling­en.

– Vi har forståelse for at naboer opptatt av hvordan planen påvirker støy, og dette jo nettopp noe av det som skal belyses gjennom planproses­sen og som vil vaere en del av grunnlaget for kommunen når de skal vurdere naeringsin­teresser opp mot påvirkning på støy og andre hensyn, sier han.

Han mener at det for Lyngdal og regionen bør vaere gode nyheter at ledelsen i Berry Alloc og eierne i Belgia ønsker å legge til rette for videre utvikling av fabrikken i Lyngdal på lengre sikt.

– Gode rammebetin­gelser er avgjørende for videre utvikling og investerin­ger på fabrikken, og da vil tilgjengel­ige arealer tett opp mot dagens fabrikk vaere avgjørende. Vi har nå fått mulighet gjennom en opsjonsavt­ale med Opplysning­svesenets Fond om kjøp av 13.400 kvadratmet­er på sørsiden av fabrikken. Dette arealet ligger i forlengels­en av et areal Berry Alloc allerede eier på sørsiden av fabrikken, og anses som den mest gunstige lokaliseri­ngen for fremtidig utvikling av virksomhet­en til Berry Alloc i forhold til naerhet og internlogi­stikk, forklarer Martinsen.

 ?? ?? Naboer protestere­r mot Berry Allocs planer om å utvide. Fra venstre: Birger Sløgedal, Arnfinn Jensen, Mona Aspvik og Samuel Årikstad. regulere et grøntområd­e til industri i retning boligfelte­t.
Naboer protestere­r mot Berry Allocs planer om å utvide. Fra venstre: Birger Sløgedal, Arnfinn Jensen, Mona Aspvik og Samuel Årikstad. regulere et grøntområd­e til industri i retning boligfelte­t.
 ?? FOTO: DRAG ARKITEKTUR OG BYGGTEKNIK­K AS ?? Skisse som viser et tenkt eksempel på hvordan Berry Alloc ser for seg utvidelses­muligheten­e. Eksisteren­de fabrikkbyg­ning foran i bildet. Boligfelte­t Oftebro Terrasse øverst i bildet.
FOTO: DRAG ARKITEKTUR OG BYGGTEKNIK­K AS Skisse som viser et tenkt eksempel på hvordan Berry Alloc ser for seg utvidelses­muligheten­e. Eksisteren­de fabrikkbyg­ning foran i bildet. Boligfelte­t Oftebro Terrasse øverst i bildet.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Fra verandaen hjemme i Oftebro Terrasse er det 175 meter i luftlinje ned til fabrikkbyg­ningen til Berry Alloc for Mona Aspvik og Arnfinn Jensen.
FOTO: TOM ARILD STØLE Fra verandaen hjemme i Oftebro Terrasse er det 175 meter i luftlinje ned til fabrikkbyg­ningen til Berry Alloc for Mona Aspvik og Arnfinn Jensen.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Trygve B. Martinsen er direktør på Berry Alloc.
FOTO: OLAV HOEL Trygve B. Martinsen er direktør på Berry Alloc.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Bildet er tatt i Oftebro Terrasse. I bakgrunnen skimtes hjørnesten­sbedriften, som ønsker å
FOTO: TOM ARILD STØLE Bildet er tatt i Oftebro Terrasse. I bakgrunnen skimtes hjørnesten­sbedriften, som ønsker å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway