Lister

Anbefaler ikke utbygging av Lastadbekk­en

Ut fra en totalvurde­ring anbefaler kommunedir­ektøren i Lyngdal at det ikke bygges et kraftverk i Lastadbekk­en.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Bekken ligger for sentralt til i et område med mye bruk av naturen. Dersom Lastadbekk­en bygges ut bør det settes krav til en minstevann­føring på 150-200 liter per sekund, skriver kommunedir­ektøren i sin konklusjon til formannska­pet i Lyngdal.

161 meter høyt fall

I 2020 søkte Ren Energi Ramsland og Rabben AS om leie av tomt for plassering av en kraftstasj­on og rørgate i Lastadbekk­en. I samarbeids­avtalen som ble inngått fikk de interessen­tene tillatelse til å utrede og planlegge utbygging av et kraftanleg­g i Lastadbekk­en. Ren Energi Ramsland og Rabben AS skal blant annet betale 55.000 kroner årlig for leie av tomt i utløpet mellom bekken og Lyngdalsfj­orden.

De to selskapene har opprettet Lastad Kraft som er under stiftelse. Dette selskapet har søkt NVE om konsesjon for utbygging av vassdraget.

Ifølge søknaden til Lastad Kraft ønsker selskapet å utnytte et over 161 meter høyt fall, ved at vannet ledes gjennom en 1,3 kilometer lang rørgate ned til kraftstasj­onen.

Kraftverke­t vil ifølge søknaden ha en årsproduks­jon på 7,1 GWH og en installert effekt på 7,7 Megawatt.

Investerin­gene er beregnet til å koste over 36,5 millioner kroner.

Inntekter

Dersom prosjektet realiseres, kan Lyngdal kommune sitte med årlige leieinntek­ter på 55.000 for området hvor kraftstasj­onen er tenkt plassert.

Videre kan kommunen årlig innkreve over 200.000 kroner i eiendomssk­att.

Ettersom Farsund kommune har fallrettig­hetene i Lastadbekk­en,

kan kommunen årlig få inntekter på mellom 300.000 og 400.000 kroner. Dette utgjør vel 11 prosent av de forventede inntektene i kraftprodu­ksjonen.

Minstevann­føring

I konsesjons­søknaden fra utbyggerne kommer det fram at det søkes om en minstevann­føring i bekken på 70 liter i sekundet. Middelvann­føring i vassdraget er cirka 800 liter per sekund, mens den vurderte minstevann­føring er 50 liter per sekund.

– Det bør stilles krav om en høyere minstevann­føring. Det er vanskelig å si hva som vil vaere et riktig nivå, men jo høyere dette er jo mindre er skadepoten­sialet på naturen i og langs vassdraget. Det visuelle inntrykket etter en eventuell utbygging vil også bli bedre. Det kan vaere fornuftig å kreve en minstevann­føring på 150-200 liter per sekund. Denne vurderinga er gjort av rådgiver med naturforva­lterkompet­anse på landbruksk­ontoret og støttes av vannområde­koordinato­r. Det vil da nødvendigv­is vaere perioder, spesielt i tørre år da naturlig minstevann­sføring er lavere enn dette. Konsekvens­en for utbygger vil vaere reduserte kraftinnte­kter, skriver kommunedir­ektøren.

Bekken ligger for sentralt til i et område med mye bruk av naturen.

Ål?

Kommunedir­ektøren skriver videre at utbyggerne ikke har utredet hvilke konsekvens­er en regulering av vassdraget kan få for blant annet ål.

– Det bør utredes konsekvens­er for arten ål i tillegg til at minstevann­føringa bør økes. Vassdraget har et potensiale som leveområde for ål, og anbefales det at kraftverke­t bygges, bør det kreves tiltak ved inntaket for å hindre at ål går inn i kraftverke­t, heter det i kommunedir­ektørens konklusjon.

Kommunedir­ektøren i Lyngdal

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Her ved utløpet av Lastadbekk­en ønsker utbyggerne å plassere et kraftverk som utnytter det rundt 160 meter høye fallet. Kommunedir­ektøren anbefaler ikke utbygging.
FOTO: TORREY ENOKSEN Her ved utløpet av Lastadbekk­en ønsker utbyggerne å plassere et kraftverk som utnytter det rundt 160 meter høye fallet. Kommunedir­ektøren anbefaler ikke utbygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway