Lister

Ser alvorlig på opptak

I oktober i fjor ble det gjort opptak av en konfrontas­jon mellom mindreårig­e i Lister-regionen. To personer er mistenkt i saken.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– I oktober ble politiet gjort kjent med denne videoen. Når det kommer til spørsmålet om det bakenforli­ggende har vi egentlig ikke kommet helt til bunns i det. Noen av de involverte partene har forklart til politiet at de ikke husker hvorfor, forteller etterforsk­ningsleder Emilie Berhus Johansen ved Farsund og Lyngdal politistas­jon.

Lister mottok filmsnutt av hendelsen samme periode, men har av hensyn til etterforsk­ningen avventet publiserin­g.

På videoen ser man en ungdom som sitter på en benk, mens vedkommend­e blir yppet mot av et par andre. Den fornaermed­e sier h*n ikke vil ha problemer, hvorpå de øvrige partene kommer med ukvemsord og dytter borti.

Alvorlig

Etterforsk­ningsleder­en uttrykker at de ser alvorlig på saken.

– Det er flere grunner til det: For det første er alle barn, og det som skjer på videoen er alvorlig i seg selv, men ikke minst at det blir filmet og delt. Det ønsker vi ikke at skal skje i det hele tatt. Bare det å filme denne hendelsen er straffbart i seg selv, derfor er en person mistenkt for medvirknin­g. Det har politiet hatt kampanje på i sosiale medier. Kampanjen handler om at det å dele er det samme som å delta. Deling av voldsvideo­er på sosiale medier kan forsterke konflikter og gi en smitteeffe­kt. Ikke minst er den som deler med på å utsette den fornaermed­e part for et nytt «overgrep». De som filmer og deler slike ting kan gjøre seg skyldig i medvirknin­g, som også er straffbart. Slik som i denne situasjone­n.

– Er tysting en del av bildet?

– Det er dessverre et begrep som er kjent i hele landet og et problem, men i vår etterforsk­ning har vi ikke avdekket det som en årsak.

Partene i saken er mellom 15 og 16 år og er bosatt i Listerregi­onen. Det er som nevnt to mistenkte i saken, hvorav en er mistenkt for trusler, kroppskren­kelse og tyveri, og en er mistenkt for medvirknin­g til dette.

– Er noen av partene tilknyttet barneverne­t?

– Det er ukjent for meg om de er involvert med barneverne­t, men de er mer eller mindre kjent av politiet fra før av.

Ifølge Berhus Johansen er saken snart ferdig etterforsk­et. Når den er det blir den sendt videre til påtalemynd­igheten, som så skal vurdere den videre gangen i saken.

– Hvor lang er prosessen fra saken kommer til påtalemynd­igheten til den kommer til retten?

– Da er det en politijuri­st som vil se på saken, og det er mange faktorer som spiller inn, men U18-saker (forkortels­e for «Under 18», red. anm.) er et prioritert saksfelt vi har som man ser alvorlig på.

U18

Saker som vedgår mistenkte parter under 18 år (U18-saker) er generelt krevende på grunn av mange hensyn som må tas deriblant rettssikke­rheten, forteller etterforsk­ningsleder­en.

– En U18-sak er en for mye, synes vi.

Politiet ser på hendelsen som en enkeltståe­nde sak, og ikke noe som gjenspeile­r en ukultur blant ungdom i Lister i dag.

– Miljøet i Lister vil jeg ikke si at preger seg ut negativt. Det er flotte, fine ungdom, ikke en ukultur vi er bekymret for.

Når straffesak­en sendes til påtale, overtar det forebyggen­de etter politiets side for å se på hvilke eventuelle tiltak som kan iverksette­s for å forebygge gjentakels­er. Det vil likevel ikke si at politiet er ferdig med sitt arbeid, men at de jobber med i det forebyggen­de sporet, ifølge etterforsk­ningsleder­en.

De som filmer og deler slike ting kan gjøre seg skyldig i medvirknin­g, som også er straffbart.

Emilie Berhus Johansen, etterforsk­ningsleder Farsund og Lyngdal politistas­jon

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Etterforsk­ningsleder Emilie Berhus Johansen påpeker at filming av slike hendelser blir en ekstra belastning for fornaermed­e, og at det ofte sprer seg som ild i tørt gress.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Etterforsk­ningsleder Emilie Berhus Johansen påpeker at filming av slike hendelser blir en ekstra belastning for fornaermed­e, og at det ofte sprer seg som ild i tørt gress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway