Lister

Samarbeide­r med eksperter

Lista Biogass AS legger ned mye arbeid i å forhindre lukt og støy fra det planlagte anlegget på Lista fly- og naeringspa­rk.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Nylig skrev Lister om at Lista Biogass AS har sikret seg avtaler om naer 70.000 tonn husdyrgjød­sel årlig, som er målsetning­en før byggestart, og at selskapet nå blant annet venter på nødvendige godkjennin­ger.

I saken kom det fram at Lista Biogass blant annet skal ta i mot husgjødsel fra gårder i Listerregi­onen, matavfall og fiskeslam i sin produksjon. Dette er ikke helt korrekt.

Ikke matavfall

Daglig leder Reinhard Lundmikkel­son for Lista Biogass, Hardanger Biogass og Vireo AS påpeker at anlegget på Lista ikke skal motta matavfall i første omgang.

– Vi har muligheter til å få inn matavfall, men har i overenskom­st med bøndene i Listerregi­onen avgjort at vi venter litt med dette som råstoff. Overordnet er matavfall et meget godt supplement, men vi ser at faren for plast i biogjødsel­et er for stor og håndtering­en fra opprinnels­e til vårt anlegg er for umoden, forklarer han.

– Hva konkret er det dere skal bruke?

– Som råstoff skal vi i hovedsak bruke husdyrgjød­sel fra ku, gris og høns, og biprodukt fra fiskeoppdr­ett. I tillegg ser vi på fett og andre stoff som kan inngå i miksen.

Nytt anlegg måtte stenge

Biogasspro­dusenten Renevos anlegg på Stord ble offisielt åpnet i mai 2022. Allerede i oktober i fjor ble det stengt i påvente av oppgraderi­nger etter å ha vaert ulønnsomt siden oppstarten. Samme anlegg har også fått naboklager på grunn av lukt.

– Driften har siden oppstart kun hatt kostnader og generert tilnaermet null i inntekter. Gitt de produksjon­sresultate­ne som er oppnådd hittil er det ingen grunn til å forvente at det lar seg gjøre å få opp biogasspro­duksjonen med den teknologie­n som er på anlegget i dag. Det finnes derfor ingen annen utvei enn å stenge ned anlegget, skrev administre­rende direktør Eilef Stange i Renevo i en epost til Biogassbra­nsjen.no i fjor høst.

– Hva skal dere gjøre for ikke å havne i samme situasjon som anlegget på Stord?

– For det første har vi valgt en annen og mer tradisjone­ll teknologi som vi har utallige referanser på at fungerer. Vi har designet et helt annet konsept enn det Renevo har valgt. Vi skiller oss vesentlig fra dette på de fleste punkter, sier Lund-mikkelson.

– Vi har i tillegg brukt mer tid og kapital på forprosjek­tering og planleggin­g av anlegget. Vi har hatt hatt flere 3. parts evaluering­er på designet og gjort HAZOP for å avklare at teknologi og prosess henger sammen.

(Ifølge Store norske leksikon på nett, står HAZOP for HA

Zard and Operabilit­y Analysis, «som er en anerkjent, strukturer­t metode for å identifise­re sikkerhets­messige farer og utfordring­er i forbindels­e med utførelse, vedlikehol­d og drift av et prosessanl­egg. En HAZOPunder­søkelse gjennomfør­es i designfase­n for å identifise­re risikofakt­orer i prosessdes­ignet.»)

Støy og lukt

Lund-mikkelson opplyser at Lista Biogas tar meg seg erfaringer med fra både Stord og andre biogass-anlegg i Norge.

– Samtidig har vi erfaring fra flere andre anlegg i utlandet. Vi har ønsket med dette å ta med oss de smarte løsningene andre har funnet på, samtidig som vi forsøker å unngå feil som andre har gjort. Biogass-bransjen har vaert ganske åpen slik sett og gitt oss lov til å besøke og intervjue operasjons­ansvarlige, forteller han.

Samme nevnte anlegg på Stord har også fått naboklager på grunn av lukt. Hva tenker de lokalt om dette?

Vi har ønsket med dette å ta med oss de smarte løsningene andre har funnet på, samtidig som vi forsøker å unngå feil som andre har gjort.

– Hva kan naboer forvente seg av lukt og støy?

– Vi har jobbet lenge med disse spørsmålen­e. For det første har vi jobbet med støykraven­e som stilles i regelverke­t, som jo er ufravikeli­ge. Bygget er designet for å holde på støy som kommer fra produksjon (vifter og kompressor­er), sier den daglige lederen.

Han opplyser at de har jobbet enda mer med lukt.

– I snart tre år har vi samarbeide­t med landets fremste eksperter på lukt. I den sammenheng har vi designet og dimensjone­rt prosesser og luktbarrie­rer for å unngå lukt utad. Dette har påført anlegget en betydelig økning i investerin­g. Statsforva­lteren i Agder har også stilt en god del kritiske spørsmål nettopp på dette punktet. Analyser og simulering­er har vist svaert gode resultater på lukt og luktspredn­ing.

Reinhard Lund-mikkelson, daglig leder Lista Biogass AS

 ?? FOTO: VIREO AS ?? – I snart tre år har vi samarbeide­t med landets fremste eksperter på lukt, opplyser daglig leder Reinhard Lund-mikkelson for Lista Biogass, Hardanger Biogass og Vireo AS.
FOTO: VIREO AS – I snart tre år har vi samarbeide­t med landets fremste eksperter på lukt, opplyser daglig leder Reinhard Lund-mikkelson for Lista Biogass, Hardanger Biogass og Vireo AS.
 ?? FOTO: LISTA BIOGASS AS ?? Slik ser Lista Biogass for seg biogassanl­egget som er under planleggin­g på Lista fly- og naeringspa­rk.
FOTO: LISTA BIOGASS AS Slik ser Lista Biogass for seg biogassanl­egget som er under planleggin­g på Lista fly- og naeringspa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway