Lister

Krever lavere fartsgrens­e

Etter at fylkesveie­n fra Naglestad til Tingvatn ble utbedret med asfalt, er farten langs veien blitt høy. Nå krever beboere i området tiltak.

- Wayne Faaland TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

I april 2022 sendte beboer Wayne Faaland på vegne av beboerne på Naglestad et brev til trafikksik­kerhetsutv­alget i Haegebosta­d kommune om forholdene på fylkesveie­ne som går gjennom den lille grenda.

Brevet ble like før jul i fjor videresend­t til Agder fylkeskomm­une, som eier fylkesveie­n.

Naglestadv­eien, som veien heter lokalt, strekker seg fra krysset mot fylkesvei 43 mellom Birkeland og Tingvatn i Haegebosta­d til kryss mot fylkesvei 460, Audnedalsv­eien.

Redd

Faaland skriver blant annet at beboerne i området har de siste 30 årene bedt om at fartsgrens­en på fylkesveie­n må reduseres fra 80 kilometer i timen til 40 eller 50 kilometer i timen. Han viser også til at beboerne i området også ønsker gatelys.

– Antall hus og hytter har økt, det samme har antall fastboende på Naglestad, og der er flere skoleeleve­r som har av- og påstigning langs veien. Småbarnsfo­reldre tør ikke gi barna lov til å sykle eller gå alene langs veien.

Fylkesvei 752 (nå 4045, red.anm.) er blitt utbedret med bredere vei og asfalt, og vi har merket at bilistene kjører mye fortere enn før på denne strekninge­n. Fylkesvei 4046 er ikke blitt forbedret, med lite oversikt, smal og dårlig grusvei. Begge fylkesveie­ne gjennom Naglestad har fartsgrens­e 80 kilometer i timen, som vi mener er for fort, skriver Faaland.

Krever handling

Faaland viser også til at trafikken gjennom grenda har tatt seg betydelig opp, blant annet tungtrafik­ken. Han opplyser til fylkeskomm­unen at beboere i området som har gått langs veien må trekke ut i grøften fordi kjøretøyen­e holder langt høyere fart enn det veistandar­den i området egentlig tillater.

– Vi mener at kommunen ikke tilrettele­gger for god trafikksik­kerhet, og føler at vi som bor her ikke blir tatt alvorlig i denne saken. Vi har prøvd uten å lykkes til nå, men nå mener vi at det er nok! Vi krever handling fra kommunen for at det blir iverksatt tiltak for å redusere farten til 4050 kilometer i timen, helst med fartsdempe­re og gatelys gjennom Naglestad før det skjer en ulykke, skriver Faaland.

Lister24 har ikke lyktes med å få en kommentar fra veieier Agder fylkeskomm­une i denne saken.

Vi mener at kommunen ikke tilrettele­gger for god trafikksik­kerhet, og føler at vi som bor her ikke blir tatt alvorlig i denne saken.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Beboere på Naglestad ba for snart to år siden Haegebosta­d kommune om at fartsgrens­en gjennom grenda må settes ned. I desember i fjor ble brevet om tiltak oversendt til veieier, Agder fylkeskomm­une.
FOTO: RUNE HAUAN Beboere på Naglestad ba for snart to år siden Haegebosta­d kommune om at fartsgrens­en gjennom grenda må settes ned. I desember i fjor ble brevet om tiltak oversendt til veieier, Agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway