Lister

Holder konsert naer farmors Hjemsted

Når Sigvart Dagsland tar med seg trioen sin for å holde konsert i Vanse kirke til inntekt for Blå Kors torsdag 8. februar, blir det ekstra spesielt for ham.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

– Jeg gleder meg ekstra til konserten i Vanse. Min farmor kom nemlig derfra. Hun het Ella Veire, forteller den folkekjaer­e artisten til Lister24.

Et nettsøk på farmorens navn viser at hun kom fra Østre Vere på Lista, og at hun var datter av Tobias Tønnessen og Severine Tønnesdatt­er. Hun fikk selv tre sønner, deriblant Sigvart Dagslands far.

– Derfor er det ekstra gøy for meg å komme til Vanse. Min farmor flyttet fra Lista til Stavanger da hun var 16–17 år gammel sammen med sin bror, Torvald. Han startet etter hvert Maskinhuse­t i Stavanger, som var et stort firma den gang. Jeg har alltid hatt et spesielt forhold til Vanse av den grunn. Og min far og onkel var på slektstref­f der på 1990-tallet, vet jeg. Huset farmor vokste opp i finnes ennå, så jeg må prøve å få til et besøk dit i forbindels­e med konserten, sier Dagsland.

– Stilig opplegg

Men artisten gleder seg også til konserten i Vanse - som er et ledd i en sørlandstu­rné til inntekt for Blå Kors - av flere årsaker.

– Jeg syns dette er et stilig opplegg. Det at Blå Kors har som mål å forhindre utenforska­p og at disse konsertene dermed går inn i det, sier Sigvart Dagsland, og viser blant annet til at billettene er halv pris av vanlig av denne grunn.

– Dessuten elsker vi å spille. Vi kommer til Vanse kirke for å gjøre det vi elsker. Rett og slett, legger den 60 år gamle artisten til.

Trioen består av Dagsland selv, keyboardis­t Torjus Vierli fra Vegårshei og perkusjoni­st Jango Nilsen fra Kristiansa­nd.

– Dette er kjernen i mitt musikalske virke. Begge musikerne har vaert med meg kjempeleng­e. Og Torjus har vaert min høyre hånd i over 20 år. Han har også produsert de tre siste platene mine. Vi tre er for øvrig alltid utgangspun­ktet for nye låter og nye plater, sier Sigvart Dagsland.

– Så det blir en leken konsert med låter fra alle tiårene jeg har

holdt på. Det blir nytt og gammelt i skjønn forening, legger han til.

Sigvart Dagsland har holdt konserter flere ganger i vårt distrikt - blant annet i Lyngdal kulturhus, Frelserens kirke, Lyngdal kirke og på Påskefesti­valen i Kulturhang­aren i Lista fly- og naeringspa­rk. Men gamle, aerverdige Vanse kirke har han aldri opptrådt i før.

– Det gleder vi oss veldig til, sier artisten.

– Flott fokus

Det er ikke første gang Sigvart Dagsland bidrar til Blå Kors sitt arbeid. Han har tidligere hatt flere «Blå Torsdag»-konserter i Kristiansa­nd og deltok med egen låt på Blå Kors sitt album i 2017.

– Hva kan du si om ditt forhold til Blå Kors?

– Jeg lurte først på om jeg måtte

vaere avholdsman­n for å samarbeide med dem - men det var greit at jeg ikke var det. Jeg har holdt konserter i samarbeid med dem tre-fire ganger før og har hatt et godt forhold til organisasj­onen gjennom en tiårsperio­de, svarer Dagsland, og fortsetter:

– Deres fokus på barnefamil­iene som trenger hjelp - ikke minst i disse tider med enormt, økonomisk press, syns jeg er flott. Kampen mot utenforska­p og å gi disse familiene et fullverdig tilbud, er et veldig fint og viktig signal.

300 solgte

Billettsal­get til konserten i Vanse kirke er allerede godt i gang. Ifølge sokneprest Lloyd Tryland, som represente­rer Lista menighet som lokal arrangør, er det allerede solgt litt over 300 billetter.

– Arrangøren­e har derfor lave

skuldre i forhold til i det minste å gå «break even» på arrangemen­tet. Men samtidig håper vi selvfølgel­ig å doble dette antallet, å det blir et overskudd som

monner til de som trenger det mest, uttaler Tryland.

Overskudde­t går nemlig til Blå Kors-prosjektet «Et Lister uten fattigdom» - rettet mot

Huset farmor vokste opp i finnes ennå, så jeg må prøve å få til et besøk dit i forbindels­e med konserten.

Sigvart Dagsland

barn under fattigdoms­grensa i Lister-regionen.

Bekjemper utenforska­p

– Et mål er å skape mer aktivitet

for familier som opplever former for utenforska­p på grunn av rus, psykisk helse, fattigdom eller lignende, og at flere familier i målgruppen blir kjent med tjenesten. Tilbudet til Blå Kors barnas stasjon i Lister består blant annet av en rekke gruppetilb­ud for familier, barn, pappaer og mammaer, samt individuel­le samtaletil­bud, kurs og fengselsar­beid. I tillegg deles det ut matkasser til jul og julegaver, og det arrangeres turer, opplyser Henning Reme, markedsans­varlig i Blå Kors Kristiansa­nd.

Det er andre år på rad at Blå Kors arrangerer kirkekonse­rter i fire kirker på Sørlandet. I år holdes konsertene i Mandal kirke, Kristiansa­nd Domkirke og Trefoldigh­etskirken i Arendal - i tillegg til Vanse kirke.

– Normalt koster det nok

minst det dobbelte å oppleve en Sigvart Dagsland-konsert, men vi har lagt oss på en ekstra lav billettpri­s for at så mange som mulig skal få mulighet til å bli med på konsertene. Det betyr samtidig at vi bør fylle kirken for å få et overskudd til Blå Kors-arbeidet, så vi er litt spent på om publikum kjenner sin besøkelses­tid, sier Henning Reme.

Han ser frem til konsertene med glede og forventnin­g.

– For oss i Blå Kors er Sigvart Dagsland en artist vi er veldig glad i, og han har jo skrevet sterke tekster som ligger tett opp til det vi er opptatt av i forhold til egne utfordring­er og utenforska­p, avslutter Reme.

 ?? FOTO: CRISTOPHER GUNDERSEN ?? Sigvart Dagsland i aksjon i Lyngdal kulturhus i 2017. Torsdag 8. februar opptrer han i Vanse kirke sammen med trioen sin - til inntekt for Blå Kors og deres arbeid mot lokal fattigdom.
FOTO: CRISTOPHER GUNDERSEN Sigvart Dagsland i aksjon i Lyngdal kulturhus i 2017. Torsdag 8. februar opptrer han i Vanse kirke sammen med trioen sin - til inntekt for Blå Kors og deres arbeid mot lokal fattigdom.
 ?? ??
 ?? FOTO: BLÅ KORS ?? - Vi bør fylle kirken for å få et overskudd til Blå Kors-arbeidet, så vi er litt spent på om publikum kjenner sin besøkelses­tid, sier markedsans­varlig i Blå Kors Kristiansa­nd, Henning Reme.
FOTO: BLÅ KORS - Vi bør fylle kirken for å få et overskudd til Blå Kors-arbeidet, så vi er litt spent på om publikum kjenner sin besøkelses­tid, sier markedsans­varlig i Blå Kors Kristiansa­nd, Henning Reme.
 ?? FOTO: BLÅ KORS ?? Overskudde­t fra konserten går til Blå Kors-prosjektet «Et Lister uten fattigdom» - rettet mot barn under fattigdoms­grensa i Lister-regionen og utført av Barnas stasjon Lister som holder til i Lyngdal.
FOTO: BLÅ KORS Overskudde­t fra konserten går til Blå Kors-prosjektet «Et Lister uten fattigdom» - rettet mot barn under fattigdoms­grensa i Lister-regionen og utført av Barnas stasjon Lister som holder til i Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway