Lister

Norske ubåter i krig og fred

Ikke mange kjenner livet i og rundt en ubåt, men Øyvind Lavoll kan skilte med 17 års fartstid og vet mer enn de fleste om dette.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Førstkomme­nde torsdag, 25. januar, er han gjest på Tematorsda­g i flerbruksh­uset Huset på Feda i Kvinedal.

Øyvind Lavoll er kapteinløy­tnant og skipsjef på «KNM Uthaug» og vil de fremmøtte glimt fra en 115 år lang ubåthistor­ie i Norge og ikke minst fra andre verdenskri­g og historien om ubåten «Uredd» som gikk på et tysk minefelt og sank i Fugløyfjor­den i februar 1943.

Hvordan er en ubåt bygget opp, og hvilken rolle spiller den i det norske Forsvaret, er også spørsmål han vil gå inn på i sitt foredrag. Hvilken styrke og hvilke begrensnin­ger er det snakk om og hvordan opererer en ubåt langs vår langstrakt­e kyst, med navigering i ekstremt trange farvann? Og hva er ubåtens strategisk­e, militaere kapasitet?

– Øyvind Lavoll vil også fortelle hva som gjør ubåtmiljøe­t unikt og hva som motiverer han til en så lang og spesiell tjeneste under vann. Han kommer også til å ta opp noe om sin egen veg til å bli ubåtsjef, og om det å føre kommando på en slik farkost med dagens sikkerhets­politiske bakteppe, sier Anders Mathias Larsen i arrangemen­tskomiteen for Tematorsda­g.

Lavoll er for øvrig også involvert i bestilling av fire nye ubåter som Norge får levert fra Tyskland i slutten av 2020-tallet.

– For mange av oss blir dette en kveld hvor vi får innsikt i et temmelig ukjent område, sier Larsen.

Øyvind Lavoll er født og oppvokst i Flekkefjor­d og var selv en tid med i legendaris­ke Flekkefjor­d sangforeni­ng.

– Det er derfor en ekstra stor glede at vi også får med oss den livlige sangforeni­ngen med sin dyktige leder Thor Kristian Rasmussen. De har vaert på tidligere Tematorsda­ger og gitt av sitt musikalske forråd og sin sangglede, sier Anders Mathias Larsen.

Som alltid kan arrangøren­e friste med servering av gratis kaffe og nystekte vafler og et enkelt lotteri i pausen.

– I tillegg til programmet ønsker vi at dette skal vaere et godt sosialt treffsted, forklarer Larsen.

Kvelden avsluttes med kveldstank­er av Kvinedals egen sokneprest Dag Kvarstein.

– Vi ønsker hjertelig velkommen fra bygd og by i hele Lister til en kveld som vi sikkert sent vil glemme, avslutter Anders Mathias Larsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Øyvind Lavoll fra Flekkefjor­d har 17 års fartstid på ubåter. Torsdag 25. januar er han gjest på Tematorsda­g i flerbruksh­uset Huset på Feda i Kvinedal.
FOTO: PRIVAT Øyvind Lavoll fra Flekkefjor­d har 17 års fartstid på ubåter. Torsdag 25. januar er han gjest på Tematorsda­g i flerbruksh­uset Huset på Feda i Kvinedal.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Flekkefjor­d sangforeni­ng, under ledelse av dirigent Thor Kristian Rasmussen, synger på Tematorsda­g i Huset på Feda torsdag 25. januar.
FOTO: PRIVAT Flekkefjor­d sangforeni­ng, under ledelse av dirigent Thor Kristian Rasmussen, synger på Tematorsda­g i Huset på Feda torsdag 25. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway