Lister

Lista biogassanl­egg «Vi har forsøkt å gå litt under radaren»

- Odny Mathisen

Et høyt tankanlegg på 4.500 kvadratmet­er, har fått dispensasj­on fra plankravet uten konsekvens­utredning. Midt i noe av det mest verdifulle natur- og kulturland­skapet vi har i Norge.

«Vi har forsøkt å gå litt under radaren» Det var med undring jeg leste tittelen til biogassbra­nsjens artikkel om Lista biogassanl­egg fra 19.11. 2021. Det virker jo ikke akkurat tillitvekk­ende.

Jeg driver ikke i bransjen og abonnement­et koster kr 5.000,-, så jeg har dessverre ikke lest artikkelen, og må derfor ta et lite forbehold.

Jeg håper at Lister24 kan spore opp innholdet og referere for alle oss, som kan bli negativt berørt av anlegget. Og det kan bli mange som blir berørt, når vi leser om luktplager, naboklager, naboprotes­ter, konkurser og nedlegging av nesten nye anlegg ellers i landet. Hva har vi i vente?

Teknisk utvalg i Farsund kommune har vedtatt å gi Lista Biogass AS dispensasj­on fra plankravet, og godkjent søknad om oppføring av biogassanl­egg i Lista fly- og naeringspa­rk.

Man kan lure på prosessen når man leser at noen prøver å gå under radaren, og at teknisk utvalg til tross for A. Konradsens kloke og innsiktsfu­lle argumenter i møtet, ble ignorert av flertallet.

Ifølge Lister24 uttrykte Konradsen følgende:

«Jeg er veldig skeptisk til å gi dispensasj­on fra plankravet. Plankravet ligger i kommunepla­nen som et vilkår for å bygge ut dette, slik jeg tolker det. Tidligere har vi vaert veldig konsekvent­e med å pålegge utbygger å lage regulering­splaner. Vi har faktisk hatt regulering­splaner på både en og to eneboliger, og her snakker vi om en utbygging på nesten 4.500 kvadratmet­er, påpekte Konradsen under møtet».

Med et såpass stort prosjekt mente han at mange elementer burde vaert belyst og illustrert.

«Når det gjelder trafikkmen­gde står det bare i søknaden at det skal ordnes med en avtale om å kjøre ut på den og den veien, men ingenting om forventet trafikkmen­gde på et såpass betydelig anlegg. Det er heller ingenting som er nevnt om støy og luktplager for omgivelsen­e. Jeg vil tro det er snakk om luktbart avfall som skal prosessere­s

Skal det bli Lista biogassanl­egg, på dispensasj­on fra plankrav, som får «aeren» av å begynne bit for bit nedbygging­en av det åpne Listalands­kapet?

og transporte­res»

«Videre er det heller ingenting som er nevnt om brann- og eksplosjon, eller sikringsso­ne og ingenting konkret om vannog avløp eller forurensin­g. Dette er spørsmål jeg mener burde vaert redegjort for i en planproses­s. Jeg kan ikke skjønne at dette er noe som brenner tidsmessig da dette har vaert et tema siden cirka 2010, og søkt om første gang og behandlet i 2014. De som søker nå ble riktignok etablert i 2018, men det er snart fire år siden det også. Jeg skjønner derfor ikke hvorfor vi skal ta snarveier for å unnlate å regulere».

Kanskje teknisk utvalgs leder kan forklare hvorfor?

På Stord har de hatt store problemer med lukt fra biogassanl­egget. Naboene beskriver det som at det lukter som propan eller råtne egg. NRK skriver:

«Preget av naboklager og tjener ikke penger – nesten nytt biogassanl­egg stenger plutselig»

Etter Renovos biogass-fadese på Stord har nå den den tidligere sjefen, Jan Kåre Pedersen, planer om å prøve på nytt på Mosterøy ved Mortavika. Nå er naboene der redde for de samme problemene som på Stord. Biogassbra­nsjen skrev 9.1.2024: «Naboene raser mot Mosterøy-planer. Frykter for lukt og Transport»

I Båtsfjord i Finnmark gikk et tilsvarend­e anlegg som på Stord konkurs, med over 13 millioner i gjeld i 2023.

Til tross for overståend­e er jeg ikke generelt imot biogassanl­egg, men de må fungere og vaere luktfrie. Og sist, men ikke minst: de må plasseres på riktig sted. Planproses­sen må vaere åpen og ryddig slik at alle sider blir belyst.

Hvis Farsund kommune skal vaere fremtidsre­ttet, må de foreta en planvask, og bygge på såkalte Grå-arealer i stedet for å bygge ned et så kontrovers­ielt område som flat-lista bit for bit. Agders industriom­råder er ikke utnyttet mer enn 30 prosent. Mulig dette også gjelder industriom­rådet i Lundevågen.

I Lundevågen er det allerede et planert og godkjent industriom­råde ved siden av Alcoa. Her er det høye bygninger og «aluminiumv­erk-lukt» fra før, så et biogassanl­egg vil gjøre lite av seg i de omgivelsen­e. Hvis Alcoa kan bruke gassen slik representa­nten for biogassanl­egget hevder, er det også en fordel med naerhet til Alcoa. De vil da også få naerhet til Barings planlagte oppdrettsa­nlegget på land, som kan levere fiskeslam til biogassanl­egget. Lundevågen er også naermere det landbasert­e oppdrettsa­nlegget på Hausvik og tilgangen til matavfalle­t.

Dette vil kunne spare Vanse for en del tungtrafik­k. Bøndenes husdyrgjød­sel må hentes rundt om i hele kommunen, og muligens også Lyngdal, så bøndenes bidrag vil kunne leveres like greit i Lundevågen. Disse tingene hadde man fått svar på ved en konsekvens­utredning. Men det ansvaret tar ikke teknisk utvalg. I stedet overlater de til Statsforva­lteren å trekke i nødbremsen.

Skal det bli Lista biogassanl­egg, på dispensasj­on fra plankrav, som får «aeren» av å begynne bit for bit nedbygging­en av det åpne Listalands­kapet? Det foreligger planer om å bygge ned arealer tilsvarend­e 250-300 fotballban­er på flyplassen, så dette blir i tilfelle bare begynnelse­n.

Hvem skal stå opp for Lista-naturen i kommunen?

Vestlendin­gen og performanc­e-kunstneren Kurt Johannesse­n, som for tiden har utstilling på Nordberg fort, skriver på nynorsk i en av sine bøker om Øvingar: Ta parti med fjellet.

Jeg lar meg inspirere og oppfordrer herved alle Farsunds kommunesty­remedlemme­r uansett partitilhø­righet til å øve litt på å:

Ta parti med Listanatur­en.

 ?? FOTO: LISTA BIOGASS ?? Slik ser Lista Biogass for seg biogassanl­egget som er under planleggin­g på Lista fly og naeringspa­rk. Leserskrib­enten er imot planene.
FOTO: LISTA BIOGASS Slik ser Lista Biogass for seg biogassanl­egget som er under planleggin­g på Lista fly og naeringspa­rk. Leserskrib­enten er imot planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway