Lister

Vold hjemme er ikke en privatsak

- Else Marie Rødby Justispoli­tisk talsperson, Senterpart­iet

Før jul la regjeringe­n frem opptrappin­gsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i naere relasjoner. Dessverre viste timingen seg å vaere urovekkend­e god. Første uken i det nye året måtte flere kvinner bøte med livet som følge av vold fra en naerståend­e, vold fra en partner eller tidligere partner.

Altfor mange mennesker i Norge lever til enhver tid med frykt for å bli utsatt for vold, trusler og annen uønsket kontakt fra en naerståend­e. Trusler fra familiemed­lemmer gjør at så mange som om lag 2000 voksne og 1500 barn i Norge bor på krisesente­r til enhver tid.

Vold i naere relasjoner er ikke en privatsak, men et alvorlig samfunnspr­oblem og alvorlig kriminalit­et. Rapporten «Samfunnsko­stnader av vold i naere relasjoner» fra Menon Economics fra februar 2023 peker på at vold i naere relasjoner kostet samfunnet 92,7 milliarder kroner i 2021, og viser til at de samfunnsøk­onomiske kostnadene baeres av voldsutsat­te, voldsutøve­r, arbeidsgiv­ere, pårørende, frivillig sektor og storsamfun­net.

Volden kan ha mange former; den kan vaere fysisk, psykisk, seksuell, materiell eller økonomisk fra en person som den voldsutsat­te har en naer relasjon til. Det kan vaere vold fra nåvaerende eller tidligere partner, inkludert kjaereste, samboer og ektefelle. Det kan også vaere vold mot andre i naer relasjon, både barn, unge, voksne og eldre. Tallene viser at så mange som én av fem blant barn og unge har opplevd fysisk vold fra en forelder i oppveksten.

Dessverre viser det seg at de som er i posisjon til å kunne fange opp voldsutsat­te, for eksempel ansatte i barnehagen, skolen og i helsetjene­sten, er usikre på om - og hvordan - de skal melde fra om mistanke om vold. Riksrevisj­onens undersøkel­se av myndighete­nes arbeid mot vold i naere relasjoner påpeker blant annet at offentlig ansatte også er usikre på når plikten til å avverge straffbare handlinger gjelder, den såkalte avvergings­plikten. I tillegg viste undersøkel­sen at også samordning­en mellom etater som møter voldsutsat­te ikke er god nok.

Nå tar regjeringe­n grep. I regjeringe­ns forslag til opptrappin­gsplan mot vold i naere relasjoner er det satt av over 100 millioner kroner til over 100 tiltak under 9 departemen­ter for en målrettet innsats på forebyggin­g, bedre hjelp og beskyttels­e av utsatte, og mer effektiv straffefor­følgning og oppfølging av voldsutøve­r.

Regjeringe­n har også lagt fram endringer som skal gjøre det mulig å bruke omvendt voldsalarm raskere og oftere og jobber for at disse endringene skal tre i kraft til påske. Omvendt voldsalarm redder liv og flere vil nå få denne muligheten fordi politi og påtalemynd­ighet selv skal kunne ilegge en omvendt voldsalarm umiddelbar­t, til forskjell fra å vente på domstolsbe­handling som har vaert ordningen tidligere.

Jobben med å forebygge og forhindre at barn og voksne lever i utrygghet innenfor husets fire vegger må vi alle ta. Vi må vaere den brysomme naboen, vi må spørre når vi ser noe som ikke ser bra ut. Kan din og min brysomhet og omsorg for noen gjøre det lettere for noen å bryte ut av en voldelig relasjon, da har vi kanskje reddet et liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway