Lister

Etterforsk­ning i sluttfasen

– I løpet av en måned eller to vil det bli tatt en påtalemess­ig avgjørelse.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det opplyser politiadvo­kat Svein Håland i Agder politidist­rikt på spørsmålet om status for etterforsk­ningen av det mye omtalte tyveriet av et amfibiefly på Lista i fjor sommer.

Brukstyver­i

To menn i 20-årene, begge fra Mandal, er siktet for brukstyver­i av flyet etter hendelsen 26. juli. Etterforsk­ningen har blant annet avdekket at de var ruspåvirke­t da de først stjal flyet på flyplassen på Lista, for så å fly det opp i luften i retning Lyngdal.

Flyet styrtet i terrenget ved Dalekniben i Austad etter få minutter i luften. Flere vitner så flyet på sin ville ferd gjennom luften.

De to flytyvene, som begge har erkjent forholdet, er imidlertid ikke siktet for å ha ført flyet i ruspåvirke­t tilstand. Begge har tidligere overfor politiet fremstått som angrende syndere.

Mennene filmet og delte både bilder og videoer av den hasardiøse flyturen på sosiale medier. En video som ble lagt ut på Snapchat viste at det underveis på flyturen ble skålt med noe drikke fra et stettglass.

Begge de to mennene er kjent for politiet fra tidligere.

Andre saker

Etterforsk­ningen av flytyverie­t er i praksis mer eller mindre ferdig.

– Det gjenstår fortsatt noe etterforsk­ning på andre, mindre saker på de siktede. Vi venter med å ta en påtaleavgj­ørelse før alt er ferdig etterforsk­et. Det er ikke så lenge til, forklarer Håland.

Med påtaleavgj­ørelse mener han om hvor vidt det skal tas ut en tiltalebes­lutning eller ikke.

Hvis det blir tatt ut en tiltalebes­lutning, noe det er grunn til å tro blir gjort i denne saken, all den tid de to mennene har erkjent forholdet, blir saken brakt for tingretten, som vil avsi dom.

Ifølge politiadvo­katen fremstår det å stjele flyet i en hangar på Lista, for så å fly av gårde med det, som en impulspreg­et handling uten mål og mening, i en søken etter spenning. Utover det er ikke politiet kjent med noe motiv for handlingen.

– Lettet

Forsvarere­n til den ene av mennene, advokat Robert Hovland, har tidligere fortalt at hans klient er lettet over at de to kom fra hendelsen med livet i behold.

– Han har sagt at det var en engangshen­delse, og noe de bestemte seg for spontant. Han er lettet over at det gikk bra. I ettertid ser han at det kunne gått mye verre, har Hovland uttalt.

Politiet mener at en av de to siktede må ha vaert i cockpiten på et mikrofly tidligere, og har hatt en viss innsikt i hvordan et slikt fly fungerer.

Begge de to mennene ble fløyet til sykehus med skader. En av dem ble liggende på sykehus i flere døgn med bruddskade­r etter ulykken.

 ?? FOTO: TOR OLAV RYDLENDE ?? To menn styrtet et amfibiefly i Austad i Lyngdal. Flyet viste seg å vaere stjålet.
FOTO: TOR OLAV RYDLENDE To menn styrtet et amfibiefly i Austad i Lyngdal. Flyet viste seg å vaere stjålet.
 ?? FOTO: TOM GORDON HANSEN ?? Her passer ulykkesfly­et over Vestre Langøy i Farsund noen minutter før det havarerte i Austad i Lyngdal.
FOTO: TOM GORDON HANSEN Her passer ulykkesfly­et over Vestre Langøy i Farsund noen minutter før det havarerte i Austad i Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway