Lister

Her tar vinden tak

Mandag formiddag ble Geir Aanon Gjertsen vitne til en henger som nesten holdt på å blåse av Fedabroa på E39.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Han kom kjørende fra Lyngdalsid­en av Fedabroa, og til tross for at det skal ha blinket et varsellys og blitt advart mot sterk vind og 50-sone over broa før man kjørte ut av tunellen, valgte føreren av bilen med hengeren å kjøre ut på broa.

– Jeg er usikker på om vedkommend­e er lokalkjent i området og om vedkommend­e i det hele tatt fikk med seg varslingen. Ikke lenge etter at bilen med hengeren kom ut av tunellen, la hengeren seg på rekkverket. Jeg valgte å stoppe opp for å ta bildet og hindre at andre kom kjørende. Føreren av bilen med hengeren fortsatte derimot å kjøre, og hengeren rettet seg ikke opp før vinden avtok på den andre siden av broa. På den andre siden stoppet føreren, og det så ikke ut til å vaere de store skadene på hengeren, forteller Gjertsen.

Varsling

Han stusser derimot over at det blinkende lyset og varslingen om sterk vind er plassert i tunellen bare få meter før man kjører ut på broa.

– Da er det fort for sent når man står der og skal til å kjøre ut på broa. Jeg mener det er en veldig uvanlig risikotenk­ning i forhold til HMS. Ved andre broer har man som regel god tid til å stoppe, så denne varslingen burde stått tidligere. For dette kunne like godt ha vaert meg selv. Nå gikk det heldigvis bra denne gangen, men det var likevel skummelt, forteller Gjertsen.

Han forteller at det var lite trafikk på det aktuelle tidspunkte­t, men at det kunne blitt enda mer skummelt med en annen vindretnin­g.

– Hadde vinden kommet fra den andre siden og sendt hengeren den andre veien, kunne det blitt farlig om det kom en bil fra Stavanger-siden i 80 km/t. Jeg håper derfor at veivesenet kan bruke dette som laering. Hvordan kan de hjelpe de som ikke er lokalkjent­e før det skjer en alvorlig ulykke hvor vogna detter den andre veien og en motgående bil for den i snuten? Hvordan kan man i verste fall unngå en dødsulykke? Å tenke føre var er i hvert fall slik jeg er vant med å tenke på jobb i Nordsjøen, sier Gjertsen.

– For kostbart

Statens vegvesen opplyser at den aktuelle veien er bygget Ops-selskapet Allfarveg på oppdrag fra Statens vegvesen, og at Allfarveg også skal drifte denne veien frem til 2031.

Allfarveg opplyser til Lister at opprinneli­g var situasjone­n varslet med fareskilt med «vindpølse», godkjent da veien ble bygget og satt i drift i 2006. Løsningen med variabelt skilt med nedsatt hastighet til 50 km/t og gult blinklys slik det er i dag er en løsning som i sin tid ble godkjent av Statens Vegvesen tilbake i 2008.

– Skiltene som er satt opp skulle vaere en ekstra sikkerhet i forhold til det som var bygget og at folk skulle sette ned farten og vaere obs på vinden. Det ville vaere for kostbart og skilte opp slik at bilistene kunne ha en mulighet til å velge en annen vei, skriver daglig leder Dagfinn Røkenes i Allfarveg i en e-post til Lister.

Og fortsetter:

– Ved gult blinksigna­l må trafikante­ne «vise saerlig aktpågiven­het og varsomhet». Det må da påhvile bilisten å vurdere risikoen ved å passere varslet fare. Situasjone­r med sterk sidevind kan også oppstå på andre deler av strekninge­n.

– Bilførers ansvar

Ifølge Statens vegvesen skal varsling om vind skje automatisk ved vindhastig­het over 18m/s, før utgangene av tunnelene på begge sider. Det skal da varsles med to gule blinklampe­r og skilt for sterk vind, i tillegg til at farten automatisk reduseres til 50 km/t.

– Foran begge varslingen­e er det mulighet til å stoppe bilen og avvente situasjone­n. Det er viktig å presisere at det er bilførers ansvar å sørge for at kjøretøyet til enhver tid er skikket til å tåle de vaerbelast­ninger det utsettes for. I dette tilfellet var faren varslet, og det var mulighet til å stoppe. Det at bilføreren valgte annerledes, kan vi bare beklage, opplyser Statens vegvesen.

Heller ikke de har fått signaler om at det er aktuelt å varsle trafikante­ne på et tidligere tidspunkt om at det er mye vind på broa slik at man eventuelt får anledning til å snu og finne en alternativ kjørerute.

– Økonomisk vil det vaere en krevende løsning som involverer varsling også i påkjørings­rampene i begge retninger, skriver Statens vegvesen i en e-post.

Og fortsetter:

– Det kan vaere krevende å vaere bilist i Norge, men når man kjører bil er det det eneste man skal drive med. Vi må kunne forvente at bilistene oppfatter gule blinkende lys.

 ?? FOTO: GEIR AANON GJERTSEN ?? Geir Aanon Gjertsen mener man blir varslet for sent om mye vind på Fedabroa når man kommer fra Lyngdal-siden. Mandag formiddag fikk en bil med en henger trøbbel på broa.
FOTO: GEIR AANON GJERTSEN Geir Aanon Gjertsen mener man blir varslet for sent om mye vind på Fedabroa når man kommer fra Lyngdal-siden. Mandag formiddag fikk en bil med en henger trøbbel på broa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway