Lister

Slik får barnet ditt Bankid

Har du barn som skal søke seg til en videregåen­de skole denne våren? Da trenger hen egen Bankid eller MINID. Dette må du som foresatt gjøre.

- LIV EKEBERG, POLARIS MEDIA

– Folk går litt i surr mellom engangskod­er, Bankid og app. Bankid er bare en digital legitimasj­on som brukes til å signere elektronis­k. Den har ikke noe med bank å gjøre, men myndighete­ne har gitt bankene i oppdrag å administre­re denne, forteller banksjef Arvid G. Lillejord i Sparebanke­n Sør Farsund.

For å få bankid må man først bestille kodebrikke, som i Norge kun utstedes av bankene. Før man kan få bankid må man ha fremvist og skannet pass.

– Bankid brukes av bankene til å signere for eksempel lånedokume­nter, men Id-en brukes også i mange andre sammenheng­er utenom bank.

I vårt digitale samfunn er vi avhengig av å ha MINID eller Bankid for å legitimere oss for helsevesen­et, Skatteetat­en eller for å signere avtaler digitalt i stedet for med penn – for eksempel ved kjøp av bil. Eller altså: Å søke på en linje på videregåen­de opplaering.

Sjekk før fristen

Fra tidlig i januar er søknadspor­talen vigo.no åpen for søking til videregåen­de opplaering. Fristen for å søke er 1. mars. I god tid må ungdommen ha fått seg Bankid eller MINID. Mer om sistnevnte lenger ned i saken.

– Så hva gjør jeg som forelder/ foresatt hvis barnet mitt trenger Bankid?

– Først må du som foresatt logge deg inn på nettbanken din og fylle ut søknad. Begge foreldrene må godkjenne med elektronis­k signatur at de ønsker at barnet skal få Bankid, sier Lillejord.

Etter en ukes tid får barnet en bank-id-brikke i den fysiske postkassa der dere bor.

– Med bankbrikke­n logger barnet seg inn i nettbanken sin. Der kan han eller hun bestille Bankid, forklarer banksjefen.

– Er de noen farer knyttet til at barn under 18 år har slik Bankid?

– De vil ikke kunne få gjort så altfor mye galt. Felles for oss alle er jo at vår ID kan bli utnyttet, men det begrenser seg for en under 18 år. De kan jo ikke ta opp lån og slike ting, beroliger Lillejord, men minner om at kontoen kan tømmes.

Her kan du lese mer om hvordan Bankid fungerer og her mer om hvordan du laster inn for iphone eller android-telefon

Her kan du teste om Bankid fungerer: Trygg test-signering

❞ Begge foreldrene må godkjenne med elektronis­k signatur at de ønsker at barnet skal få Bankid.

MINID - i det offentlige

En annen måte å bekrefte identitete­n sin for å søke skoleplass, er MINID. Denne gir kun gir tilgang til offentlige tjenester.

For å få MINID på mobilen, må ungdommen bestille aktivering­sbrev via nettsiden minid.no. MINID blir utstedt av Digitalise­ringsdirek­toratet og kan bestilles fra det året barnet fyller 13 år. Det er en personlig elektronis­k ID som gir tilgang til offentlige tjenester.

MINID er gratis og er ofte den første elektronis­ke Id-en som innbyggern­e i Norge skaffer seg.

Med en elektronis­k ID - MINID - kan man:

Søke plass på videregåen­de utdanning.

Søke stipend i Lånekassen. no.

Ta imot og oppbevare viktige brev i din digitale postkasse.

Signere avtaler, kontrakter, og andre viktige dokumenter digitalt.

Melde flytting eller endre skattekort­et på Skatteetat­en. no.

Kilde: Digitalise­ringsdirek­toratet

Arvid Lillejord

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? Ungdommer som skal søke seg inn på en videregåen­de skole, må kunne identifise­re seg elektronis­k. Fristen er 1. mars for de fleste skoler.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N Ungdommer som skal søke seg inn på en videregåen­de skole, må kunne identifise­re seg elektronis­k. Fristen er 1. mars for de fleste skoler.
 ?? FOTO: SPAREBANKE­N SØR FARSUND ?? Arvid Gavin Lillejord er banksjef i Sparebanke­n Sør Farsund
FOTO: SPAREBANKE­N SØR FARSUND Arvid Gavin Lillejord er banksjef i Sparebanke­n Sør Farsund
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? ... ungdommen kan begynne å bruke den. Verifiseri­ng av identitet kan gjøres med ansiktsgje­nkjenning.
FOTO: LIV EKEBERG ... ungdommen kan begynne å bruke den. Verifiseri­ng av identitet kan gjøres med ansiktsgje­nkjenning.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? Skjermdump fra Min
FOTO: LIV EKEBERG Skjermdump fra Min

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway