Lister

Naermere fire måneders ventetid på tilbud om psykiske helsetjene­ster

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

og bolig» som det het den gang. Da ble noen av søknadene fra høsten 2022, videreført til 2023. Jeg ble konstituer­t som avdelingsl­eder i januar 2023, og jeg har sammen med avdelingsl­eder i psykisk helse jobbet for å få ned ventetiden, opplyser hun.

Tiltak som ble iverksatt var å ha et møte med fastlegene i kommunen og si noe om situasjone­n. Samtidig startet kommunen opp gruppetilb­udet tankevirus, for å ivareta flere. De har også sett på hvordan tjenesten blir organisert, vurdert antall samtaler individuel­t og det blir jobbet med å få avslutte samtalene.

– Det er viktig å avslutte det på riktig tidspunkt, slik at det blir mer rullering. Vi har jobbet med det i forskjelli­ge områder. Utifra det vi ser nå ser det ut som det har vaert bra. Vi har jo fått ned ventetiden både her og terapeuten­e har stort sett kapasitet, sier hun.

Det presiseres at de alltid vurderer hastegrad individuel­t ut ifra søknad.

– Behandling­stiden har gradvis endret seg i løpet av 2023 og saksbehand­lingstiden ble redusert til normal saksbehand­lingstid. Dette også fordi kommunen startet blant annet tankevirus, sier Hompland.

❞ Det er viktig å avslutte det på riktig tidspunkt, slik at det blir mer rullering. Trine Hompland

Normal behandling­stid

– Status per nå er at de fleste søknader blir behandlet innen fire uker som er normal saksbehand­lingstid. De fleste blir nå kontaktet innen en til to uker etter at vi har mottatt søknaden. Det kan noen ganger vaere noe lengre behandling­stid og litt ventetid i forhold til oppstart av tjenesten og dette vil alltid variere, forteller avdelingsl­ederen.

Hompland forteller at det er flere søknader nå enn tidligere innen psykisk helse. Hun sier at det trolig kan ha noe med å gjøre at fokuset på psykisk helse er mer til stede nå, enn før.

– Om dette er forbigåend­e etter korona-pandemien eller om det er generelt er fortsatt usikkert. Det er også viktig å få fram at alle vil møte på utfordring­er

i livet både store og små og at mange reaksjoner er helt normale, sier hun.

Avdelingsl­ederen i psykisk helsetjene­ste i Lyngdal forteller at det fra deres side i avdelingen har vaert sykdom, noe som har førte til lengre ventetider det første halvåret i 2023.

– Hvis vi ser at vi ikke klarer å hjelpe personer eller har kompetanse til det er vi behjelpeli­ge til å hjelpe dem videre i behandling. Da er det i samarbeid med personen og fastlegen. Fastlegen må søke DPS for behandling eller utredning. I påvente av oppstart ved DPS pleier vi å følge dem opp, forteller Pedersen.

Realisert drop-in tilbud

Enhetslede­r ved Enhet for psykisk helse, barne- og ungdomstje­nester i Farsund kommune, Kirsten Fuglestad Wågbø informerer om at det ikke er ventetid ved psykisk helsetjene­ster i kommunen, noe de heller ikke hadde i 2023.

– Vi klarer å håndtere det som kommer inn. Vi er veldig opptatt av å fordele sakene, for vår enhet består av flere avdelinger. Vi fordeler sakene ut ifra kartleggin­gen som forvaltnin­gen gjør av søknadene som kommer inn, forteller hun.

Et «drop-in» tilbud ble også realisert i kommunen i september 2023.

– Dette er tilgjengel­ig en dag i uken, da kan man sette seg på vent, og få samtale/ hjelp der og da. Tilbudet er for dem som ikke er inn under det ordinaere tjenesteti­lbudet hos psykisk helse. Vi erfarte at flere av henvendels­ene vi fikk var kortvarig, og mange hadde et behov for hjelp der og da. Får man opp til to-tre samtaler, kan det ofte vaere det man trenger. Mange ganger er det noe som plutselig oppstår, og man får et behov for å prate litt. Vi har erfart at det har vaert nyttig, sier Fuglestad Wågbø.

Hun sier at drop-in tilbudet også er inkludert oppfølging.

– Fra man sender inn en søknad kan det gå pluss/ minus tre uker før man får satt i gang oppfølging­en. Hos oss er ikke det beregnet som ventetid, da det er den tiden forvaltnin­gen bruker på å behandle søknaden, avslutter hun.

Sesongbase­rt

Også Haegebosta­d kommune stiller seg likt med Farsund.

– Vi har ingen ventetid, på det meste én uke. Det er godt for både tilbudet og kommunen. De fleste blir henvist via lege, spesialist­helsetjene­sten eller tar kontakt selv, forteller fagleder i psykisk helse og rus tjenesten i Haegebosta­d kommune, Johanna Nystøl Spilde.

Sammen med Farsund, har de også et drop-in tilbud, som foregår en dag i uken.

– I og med at vi klarer å ta unna såpass mange normalt sett, er det ikke mange som har behov for drop-in tilbudet, men det hender jo at noen benytter seg av det, sier faglederen.

Pågangen til det kommunale tilbud, er merkbart med sesongene.

– Om vinteren er det stor pågang, men ikke så mye at vi ikke klarer å håndtere det, forteller hun.

Ingen ventetid

Også Kvinesdal og Flekkefjor­d kommune har ingen ventetid per dags dato på deres psykiske helsetjene­ste-tilbud i kommunen.

– Kvinesdal hadde på det meste mellom fire til fem ukers ventetid høsten 2023. Dette på grunn av mange henvendels­er og sykefravae­r i avdelingen. Bortsett fra denne perioden hadde vi ingen ventetid i 2023, forteller virksomhet­sleder for forebyggin­g og mestring i Kvinesdal kommune, Therese Netland i en e-post.

Nå blir henvendels­ene besvart innen en uke, med påfølgende timeavtale legger hun til.

– I Flekkefjor­d kommune har vi per i dag ingen ventetid. Innbyggere som kontakter tjenesten blir kontaktet fortløpend­e, som regel innen en uke. Saker fordeles ukentlig. I forhold til tilbud til befolkning­en har vi, i tillegg til samtaler, blant annet diverse gruppetilb­ud, nettbasert oppfølging og forskjelli­ge aktivitets­tilbud. I 2023 var det heller ingen ventetid, forteller avdelingsl­eder i Psykisk helse og rus Ambulant i Flekkefjor­d kommune, Maria S-O Mortensen.

 ?? ?? Illustrasj­onsfoto. Lister-kommunene sin ventetid innen psykiske helsetjene­ster har vaert lav i 2023.
Illustrasj­onsfoto. Lister-kommunene sin ventetid innen psykiske helsetjene­ster har vaert lav i 2023.
 ?? FOTO: TYLER OLSON, SCANSTOCKP­HOTO ??
FOTO: TYLER OLSON, SCANSTOCKP­HOTO
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Det første halve året i 2023, var behandling­stiden på tre til fire måneder for Lyngdal kommunes psykisk helsetjene­stetilbud, ifølge Trine Hompland, avdelingsl­eder tjenesteko­ntoret i Lyngdal kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE Det første halve året i 2023, var behandling­stiden på tre til fire måneder for Lyngdal kommunes psykisk helsetjene­stetilbud, ifølge Trine Hompland, avdelingsl­eder tjenesteko­ntoret i Lyngdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway