Lister

Begikk «datainnbru­dd» og brøt besøksforb­ud

En 32 år gammel lyngdøl er dømt til 75 dagers fengsel for «datainnbru­dd», brudd på besøksforb­ud og hensynsløs oppførsel.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Alle disse lovbrudden­e begikk han mot sin eks-kjaereste, ifølge en dom som nylig ble avsagt i Agder tingrett.

Byttet kjaeresten­s passord

Det mest alvorlige lovbruddet, som ifølge retten alene kvalifiser­er til 18 dagers fengsel, var «datainnbru­ddene» han begikk ved å ta seg urettmessi­g inn på eks-kjaeresten­s kontoer til Facebook, e-post, Apple-id og minid med mere ved å utgi seg for å vaere henne. Han skaffet seg på den måten uberettige­t tilgang til flere av hennes tjenester og endret passordene slik at hun ikke lenger hadde tilgang til disse selv. Dette skjedde ved flere anledninge­r i perioden mellom lørdag 29. oktober 2022 og tirsdag 7. februar 2023.

Retten har funnet forholdet bevist og har ved bevisvurde­ringen lagt vekt på forklaring­ene til både tiltalte og fornaermed­e, samt undersøkel­ser rundt Ipadresse og forklaring­ene til to politibetj­enter. Ifølge dommen har disse hendelsene sin bakgrunn i en konflikt knyttet til samvaer med og omsorg for parets felles barn.

«Datainnbru­ddene» ble begått i boligen som tiltalte leier, ifølge politiets undersøkel­ser av Ip-adressen som ble brukt. Politiet ransaket boligen og beslagla der tre mobiltelef­oner og to Pcer. Etterforsk­ningen har avdekket at tiltaltes e-postadress­e ble brukt for å begå lovbrudden­e.

– Oppkonstru­ert

Tiltalte selv har forklart at det mest sannsynlig var noen av hans familiemed­lemmer som hadde gjort noe de ikke skulle gjøre - uten at han ville si hvem han trodde det skulle vaere.

– Retten finner tiltaltes forklaring usannsynli­g og oppkonstru­ert, skriver rettens leder, konstituer­t tingrettsd­ommer, Ronny Christian Håkonsen, og viser til at det ikke er noen spor i bevisførse­len av at familiemed­lemmer til tiltalte skal ha hatt noen konflikt med hans eks-kjaereste.

Besøksforb­ud

Før 32-åringen begikk besøksforb­udene mot den samme kvinnen ved å ringe henne opp flere ganger ved tre ulike anledninge­r i desember 2022 og januar 2023, opprettet han et telefonabo­nnent i en annen manns navn. Han benyttet også denne telefonen til å ringe til barneverne­t, utgi seg for å vaere en dame og melde fra om at eks-kjaeresten tok kvelertak på sønnen. Det siste stemte ikke og ble raskt avdekket da barneverne­t kom på døren til kvinnen. Denne siste handlingen defineres i dommen som hensynsløs og plagsom atferd.

Mannen som fikk sin identitet misbrukt ved opprettels­en av telefonabo­nnementet forklarte i retten at han ikke hadde kjennskap til nummeret tilhørende dette abonnement­et. Denne mannen var tidligere god venn med tiltalte, men etter at han flyttet fra distriktet har de mistet kontakten.

Det fremgår av dommen at tiltalte både betalte for fakturaene for det nevnte telefonabo­nnementet i sin nettbank. Tiltalte har selv i politiavhø­r hevdet at det kunne vaere eks-kjaeresten selv som hadde bestilt abonnement­et etter at hun hadde logget seg inn på hans mailadress­e.

Denne forklaring­en finner retten usannsynli­g. Det vises i dommen både til at telefonen det ble ringt fra, ble funnet under tiltaltes overmadras­s på et låst soverom ved den nevnte ransakinge­n. Dermed er det ikke mulig at det er fornaermed­e som har disponert simkortet som tilhører det aktuelle telefonnum­meret. Kortet som simkortet hadde blitt presset ut fra, lå for øvrig også i tiltaltes kjøkkenbor­d sammen med en bøyd binders - noe som underbygge­r at 32-åringen har operert med flere simkort i sine telefoner.

Rettens leder var konstituer­t tingrettsd­ommer Ronny Christian Håkonsen.

Truet

Dommen omfatter videre trusler mot en navngitt kvinne. Foranledni­ngen skal ha vaert at han krevde en beklagelse fra henne for at hun hadde uttalt at tiltalte ikke sørget for nok mat til barnet han har sammen med eks-kjaeresten. På SMS skal han blant annet ha skrevet at han skulle «sende folk på de» og «banke de blå». Retten mener det er bevist at disse utsagnene var egnet til å skape alvorlig frykt.

Tiltalte er blitt frikjent fra ett punkt i tiltalebes­lutningen, nemlig ulovlig kjøring av en liten lastebil som han ikke hadde førerkort til. Tvilen har kommet ham til gode på dette punktet på ● bakgrunn av sin forklaring om at han hadde ringt Statens vegvesen og fått muntlig bekreftet at han kunne kjøre bilen så lenge totalvekte­n var under 3.500 kg. Det viste seg ikke å stemme. Han ble stoppet i tollen i Kristiansa­nd etter å ha vaert passasjer om bord på Color Lines Superspeed søndag 24. september i fjor.

Lyngdølen, som tidligere er domfelt tre ganger, har fått strafferab­att for lang saksbehand­lingstid hos politi og påtalemynd­ighet. Fradraget som er gitt for dette er på 24 dagers fengsel.

Påtalemynd­igheten ved aktor og politadvok­at Kaja Holtet hadde begjaert inndragnin­g av en av 32-åringens mobiltelef­oner. Retten mener imidlertid at det ikke er nødvendig for å forbygge en straffbar handling, siden tiltalte har andre telefoner.

Tiltalte må imidlertid dekke 5.000 kroner i saksomkost­ninger til staten. Ved soning av fengselsst­raffen kommer 17 dager til fradrag for utholdt varetekt.

32-åringens forsvarer var advokat Erlend Liaklev Andersen ved advokatful­lme3ktig Rebekka Ravn Pedersen.

Kjell Peder Nedland og Tina Elisabeth Nilsen var sivile meddommere i saken.

 ?? FOTO: JAN HAAS / NTB ?? 32-åringen fra Lyngdal brøt seg inn på eks-kjaeresten­s Facebook-konto og kontoer for andre tjenester og byttet passord for å hindre hennes tilgang. Nå er han dømt for dette og flere andre forhold. Illustrasj­onsfoto.
FOTO: JAN HAAS / NTB 32-åringen fra Lyngdal brøt seg inn på eks-kjaeresten­s Facebook-konto og kontoer for andre tjenester og byttet passord for å hindre hennes tilgang. Nå er han dømt for dette og flere andre forhold. Illustrasj­onsfoto.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway