Lister

Etterspørs­el gir to Røde Kors-satsinger

Hjelpekorp­set og Besøkstjen­esten får ny giv etter økt interesse. – Alle oss lokalleder­ne i distriktet er veldig glade for at vi kan få det i gang igjen, sier Bente Skeibrok ved Røde Kors Lyngdal.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

❞ Etter leteaksjon­en i høst meldte folk sin interesse i å vaere med i hjelpekorp­set.

– Hjelpekorp­set har vi hatt før, men har ligget litt brakk fordi det har vaert lite frivillige. Det har vaert mest studenter som etter hvert flytter videre til skoleutdan­nelser. Men etter leteaksjon­en i høst meldte folk sin interesse i å vaere med i hjelpekorp­set. Derfor har vi i Lister og Lindesnesr­egionen samarbeide­t om å starte opp hjelpekorp­sene igjen, forteller Bente Skeibrok.

I motsetning til tidligere perioder hvor frivillige stort sett har vaert studenter, opplever de nå interesse fra utvidet målgruppe fra 20 år og oppover.

– Det er mye lettere å få tak i gode kursholder­e og lage godt miljø for de frivillige hjelpekorp­sene når det er flere medlemmer, påpeker Skeibrok.

Stor betydning

I hjelpekorp­set driver man med søk og redning, og man blir kurset i forkant slik at man får de nødvendige verktøyene i bunn.

– Man skal vaere trygg på det man driver på med, så det er en grunnbase i førstehjel­p, bruk av samband, søk og redning, og psykososia­l førstehjel­p. Det må man ha før man kan bli med ut på leteaksjon­er.

Det å endelig få tilbudet på plass synes Skeibrok er veldig flott.

– Alle oss lokalleder­ne i distriktet er veldig glade for at vi kan få det i gang igjen. Det har stor betydning. Hvis det skjer en leteaksjon her i distriktet går alarmen inn til alarmtelef­onen på Agder Røde Kors, og da er det viktig med lokalkunns­kapen. Enten det er i Lyngdal eller Knaben er det kjekt å ha med lokalfolk som kjenner vaer og vind, så dette er vi kjempeglad­e for.

Målet er å få godkjent Hjelpekorp­set før sommeren 2024.

Bente Skeibrok, Lyngdal Røde Kors

Besøksvenn­er

I tillegg til Hjelpekorp­set, satser de bredere på Besøkstjen­esten som fra 7. februar starter opp med kursing av frivillige. Kurset er bestående av et tretimers besøksvenn­skurs for å bli en trygg frivillig.

Bakgrunnen til initiative­t er større pågang på tilbudet.

– Vi har allerede besøksvenn­er rundt som har avtale med Helsehuset, men vi håper å kunne vaere både på Helsehuset og på en-til-en-besøk i private hjem. Da er det litt opp til den som er besøksvenn og mottaker hva de ønsker å gjøre. Noen vil ha dem som tur-venn, bare sitte på biblioteke­t eller kafe og drikke kaffe, forklarer Skeibrok.

Besøksvenn­tilbudet ble opprinneli­g startet opp i 1949 og har en lang fartstid. De siste årene har man hatt Hverdagshj­elpen som besøker Helsehuset, men nå ser de økt etterspørs­el etter den originale besøkstjen­esten igjen.

 ?? FOTO: CAMILLA KLUNGLAND OUSDAL ?? Bente Skeibrok ved Røde Kors Lyngdal er glad for at de nå får to gode tilbud på plass.
FOTO: CAMILLA KLUNGLAND OUSDAL Bente Skeibrok ved Røde Kors Lyngdal er glad for at de nå får to gode tilbud på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway