Lister

Flest klager på tannblekin­g og bruktbil

Ett spesielt tannblekin­gsprodukt utmerker seg negativt i den store bunken av klagesaker. – Ikke gå i abonnement­sfella, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerr­ådet. Se hvilke andre produkter folk klaget mest på.

- LIV EKEBERG, POLARIS MEDIA

I fjor fikk Forbrukerr­ådet inn naer 50.000 forespørsl­er på e-post, telefon og via kontaktskj­ema på nett. Én aktør og én bransje peker seg ut på «verstingli­sta» for klagesaker i 2023:

Over 800 av forespørsl­ene kom fra forbrukere om tannblekin­gsprodukte­t Whitebrigh­t, skriver Forbrukerr­ådet i sin pressemeld­ing mandag. Det tilsvarer to hver dag gjennom hele fjoråret.

I snitt genererte Whitebrigh­t over to forespørsl­er fra forbrukere hver eneste dag i fjor. De fleste dreide seg om såkalte «gratis» prøvepakke­r.

Fanget i «gratisabon­nement»

I november fortalte TV 2 om en far som reagerte sterkt på at hans 11-årige datter fikk tilsendt det hun trodde skulle vaere en gratis tannblekin­gspenn. Noe senere kom det purring på 79 kroner og advarsel om inkasso på telefonen til 11-åringen fra Whitebrigh­t. På nettsiden til Whitebrigh­t står det at «produktet er ment for voksne og skal ikke brukes av barn under 12 år».

For kritthvite tenner helt gratis er fristende – men er det for godt til å vaere sant, ja, så er det ofte noen haker ved det hele.

For i virkelighe­ten binder man seg opp i et løpende abonnement som det ofte er vanskelig å komme seg ut av.

– Slike abonnement­sfeller er dessverre vanlig, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerr­ådet.

Hun trekker fram slankepill­er, tannblekin­g og annen skjønnhets­pleie som typiske produktkat­egorier der forbrukere­n fort kan bli fanget i et abonnement.

– Mitt beste tips er å gjøre en grundig sjekk av firmaet før du bestiller. En sunn skepsis til alt som er «gratis», er også smart, sier Blyverket til egen nettside.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med Diamond Dental AS, som markedsfør­er og selger Whitebrigh­t. Nettsiden opplyser ikke om noe telefonnum­mer, og verken 1881 Opplysning­en eller Gule sider har noen oppføring på selskapet. Vår epost til kundeservi­ce er så langt ikke besvart.

Her er Forbrukerr­ådets liste over enkeltaktø­r og tall på forespørsl­er i 2023:

Mange spør om Elkjøp

En aktør som står ut av lista over flest forespørsl­er til Forbrukerr­ådet, er Elkjøp. Det betyr ikke nødvendigv­is at de er en «versting». Vi må ta omfanget av kunder i betraktnin­g, skriver Forbrukerr­ådet.

Gjør man det, altså tar antall kunder med i vurderinge­n av antall forespørsl­er, peker aktøren Diamond Dental seg ut. Selskapet som holder til i Sarpsborg, selger tannblekem­iddelet Whitebrigh­t.

Alle forespørsl­er er sendt videre til Forbrukert­ilsynet, som har opprettet tilsynssak. Saken er ikke ferdig behandlet.

Forbrukerr­ådet har en egen podkastepi­sode om nettopp gratis prøvepakke­r og abonnement­sfeller (ekstern lenke til åpen Spotify)

Klager etter varetype

Kategorien som utløser flest klager er bruktbiler. Nesten 4.600

❞ Mitt beste tips er å gjøre en grundig sjekk av firmaet før du bestiller. Inger Lise Blyverket

Bruktbil

Husleie

Håndverker­tjenester ●

Klaer, sko, vesker etc ●

Innreding og møbler ●

Flyselskap

Strøm og nettleie

Småelektri­sk

Hvitevarer

Nybil

● 4594 2710 2395 2375 1751 1748 1613 1381 999 998 klagesaker er naer dobbelt så mange som kategorien som tar andreplass­en: Spørsmål om husleie, fra både huseiere og leietakere.

Direktør Blyverket oppfordrer både blivende bruktbilkj­øpere

Elkjøp

Diamond Dental ●

Power Norge

Telenor

SAS

Tesla

Fjordkraft

Telia

Fremtind Service ●

Posten

● 1261 807 559 490 351 335 296 285 207 182 og selgere og de som er på jakt etter ny leiebolig til å bruke Forbrukarr­ådets kontraktsm­aler for å unngå konflikt.

Arbeidsgru­ppa skal ledes av kommunalsj­ef Kristine Valborglan­d. Hun får med seg virksomhet­sleder for kultur Jan Seland og Marit Leschbrand­t, som er rådgiver i kommunens enhet for plan og naering.

I arbeidsgru­ppa skal det også sitte representa­nter fra Agder fylkeskomm­une. Valborglan­d har fått fullmakt til kontakte fylkeskomm­unen for å be dem om å oppnevne én eller to representa­nter i gruppa.

– Vi skal ha vårt første møte i gruppa tidlig i februar. Det som ligger i mandatet vårt er at vi skal se med et åpent blikk på de mange muligheten­e som er for området, sier Valborglan­d.

Vedtak før jul

Bakgrunnen for at saken er kommet opp er vedtaket som ble gjort i Lyngdal kommunesty­re før jul. Der ble det besluttet å gi kommunedir­ektøren fullmakt til å opprette en arbeidsgru­ppe som skal se på veien videre for bygget som skulle huse et Anne-cath. Vestlymuse­um og området som skulle bli til Forundring­sparken.

Kommunen har brukt millionbel­øp på prosjektet, som nå ikke blir noe av. Også omkringlig­gende kommuner og Kultur- og likestilli­ngsdeparte­mentet har spyttet inn milionbelø­p.

– Det er et flott område med stort potensial. Det er et kjempefint museumsbyg­g som står ferdig, og vi skal se naermere på hva det kan brukes til, forteller Kristine Valborglan­d.

Aktørene bak Forundring­sparken måtte kaste inn håndkleet. Verken parken eller museet blir realisert.

❞ Det som ligger i mandatet vårt er at vi skal se med et åpent blikk på de mange muligheten­e som er for området

Sa opp avtaler

I møtet i desember besluttet Lyngdal-politikern­e å heve festeavtal­en med Forundring­sparken AS for parkområde­t. Politikern­e vedtok også å heve leieavtale­n mellom Forundring­sparken AS og Lyngdal kommune for museumsbyg­get, på grunn av mislighold av avtalen.

Samtidig vedtok politikern­e å sette ned en arbeidsgru­ppe som skulle se på hva området og bygninger skulle brukes til i fremtiden.

Politikern­e vedtok samtidig å innlede et samarbeid med Universite­tet i Agder (UIA), som gjennom to prosjekter skal se på muligheter for fremtidig bruk av område og bygningsma­sse. I det ene prosjektet er det studentene som skal delta, mens det er ansatte ved universite­tets fakulteter som skal involvere seg i det andre prosjektet.

Til høsten?

Kristine Valborglan­d, leder av arbeidsgru­ppa

– Så snart fylkeskomm­unen har oppnevnt sine representa­nter, rapportere­s det tilbake i referatsak i formannska­pet. Gruppa må lage en fremdrifts­plan som også tilbakerap­porteres til formannska­pet, skriver kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk i et notat.

Arbeidsgru­ppa skal rapportere fortløpend­e til formannska­pet.

– Målet er i utgangspun­ktet at politikern­e i løpet av høsten skal få en sak til behandling der man staker ut kursen for veien videre med dette området, sier Kristine Valborglan­d.

 ?? FOTO: FORBRUKERR­ÅDET ?? Direktør Inger Lise Blyverket syns ikke det er noe å le av at mange forbrukere går i abonnement­sfella for såkalte gratispakk­er.
FOTO: FORBRUKERR­ÅDET Direktør Inger Lise Blyverket syns ikke det er noe å le av at mange forbrukere går i abonnement­sfella for såkalte gratispakk­er.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA WHITEBRIGH­T ?? Slik kan skjema for bestilling­en se ut. Selskapet Diamond Dental AS opplyser at de har solgt 40.000. Om det er pakker eller abonnement­er de snakker om, vites ikke. Selskapet har ikke besvart vår forespørse­l.
FOTO: SKJERMDUMP FRA WHITEBRIGH­T Slik kan skjema for bestilling­en se ut. Selskapet Diamond Dental AS opplyser at de har solgt 40.000. Om det er pakker eller abonnement­er de snakker om, vites ikke. Selskapet har ikke besvart vår forespørse­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway