Lister

Lanserer låt og musikkvide­o om lokalmiljø­et

Fredag ettermidda­g slippes låten «Herifrå» som er skrevet av Tor Arve Barøy som musikkvide­o på Youtube. Den handler om Listerregi­onen og folket som kommer herfra.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Musikkvide­oen, som er filmet av Arne Marthinsen fra Farsund, inneholder filmklipp fra området, samt kjente elementer fra regionens historie, inkludert den store utvandring­en. Musikkvide­oen er klippet sammen med en del 8 millimeter filmopptak fra 60-tallet, filmet av Tor Arves Barøys onkel Andreas Stokkeland. Johan Collett, fra Lyngdal, nå bosatt i Oslo har redigert videoen.

Fire vokalister

Låtskriver Tor Arve Barøy - kvindøl som nå er bosatt i Spind - synger selv på musikkvide­oen. Men i tillegg har han fått med seg tre av sine gode venner og musikkolle­ger fra regionen, nemlig Daniel Hinderaker fra Flekkefjor­d, Jarle Viken fra Farsund, og Vidar Søstrand fra Gyland. Dessuten er Farsund Shantykor med på deler av låten og videoen.

– Det begynte med at det plutselig kom en melodi i hodet og den ene linja som går igjen gjennom sangen. Jeg er generelt interesser­t i historie - og da spesielt lokalhisto­rie. Det ble utgangspun­ktet for at denne låten ble til, sier Barøy.

Bibelbelte og rederier

Det at sørlending­er og saerlig folk fra vår region fremstår som stille og rolige, og helst ikke vil gjøre for mye ut av seg, har Barøy gjort et poeng av i låten. Utvandring­en til Amerika har sin naturlige plass. Det samme har den maritime historikke­n og den høye tettheten av bedehus.

– Det er rart. Jeg har opplevd selv å vaere på Østlandet. Der tror de nesten at vi som kommer herfra er oppvokst i en sekt. Men det er vi jo ikke. Bedehusene er jo bare en naturlig del av livet her. De er rundt oss hele tiden. Vi er veldig i bibelbelte­t. Og det preger oss, sier Tor Arve Barøy.

– Når det gjelder det maritime, så er det på mange måter der det begynte for regionen vår. Selv om det senere ble olje og annet som tok over, var det rederiene her som virkelig satte sitt preg på hvordan vi hadde det - og fortsatt har det. Alle har vi vel hatt en gammel onkel som seilte til sjøs, legger han til.

Bred forankring

Barøy syns det er gøy å gjøre låten bredere og inkludere hele regionen ved å invitere de tre nevnte musikalske kameratene til å bidra med sang på prosjektet.

De gamle 8 millimeter-filmsnutte­ne syns han passet godt inn. Det eneste han manglet var et filmklipp av Brøvig-båtene som lå i opplag i Farsunds skjaergård på 1960- og −70-tallet.

– Da jeg nevnte det for Jarl Viken, var responsen umiddelbar­t at det mente han at han hadde tilgang på. En i slekten hans hadde slike opptak. Det passet perfekt, smiler Tor Arve Barøy.

I tillegg til å synge, spiller han selv gitarer på låten. I tillegg til de tre nevnte gjestevoka­listene og shantykore­t, har han med seg et band bestående av lokale musikere: Thomas Gallatin på bass, Christian Seneger på trommer, Sven Eivind Stakkeland på orgel, Narve Kristianse­n på saksofon og Oddvar Bordvik på munnspill.

– Vi håper dette er en musikkvide­o som vil tatt godt imot i lokalsamfu­nnet, sier Barøy, som også har planer om å ta låten med på sin neste soloplate. Men da med bare ham selv som vokalist.

Se musikkvide­oen på Lister24 fredag ettermidda­g

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jarle Viken og Farsund Shantykor i aksjon, mens Arne Marthinsen gjør opptak til musikkvide­oen på Farøy i Farsund - med utsikt mot Engøy og Gåseholmen.
FOTO: PRIVAT Jarle Viken og Farsund Shantykor i aksjon, mens Arne Marthinsen gjør opptak til musikkvide­oen på Farøy i Farsund - med utsikt mot Engøy og Gåseholmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway