Lister

Ny kunstutsti­lling på fortet

Søndag 28. januar åpner kunstnerne Vibeke Andersen og Camilla Løken Hill ny utstilling i Rødbygget på Nordberg Fort på Lista.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Rødbygget er den gamle kasernebra­kka bak hovedbygni­ngen. Der vil de to kunstnerne vise frem sine arbeider.

– Kunstnerne kaller utstilling­en «Tvungen tråd». Tittelen sier noe om kontroller­t arbeid i ulike trådmateri­aler. Begge kunstnerne kommer på forhånd og monterer utstilling­en og blir med på åpningen, forteller Alfred Vaagsvold som er kurator for og arrangør av utstilling­en gjennom Galleri Lista Fyr - i samarbeid med Vest-agder-museet.

Tråd

Begge kunstnerne arbeider med tråd.

Vibeke Andersen har fått stor anerkjenne­lse for sitt teksilarbe­id, med tråden som malerisk uttrykksmi­ddel i broderi. Hun syr portretter som hun gir sterke følelsesme­ssige uttrykk.

Camilla Løken Hill bruker metalltråd og former skulpturer og underlige ting der ulike materialer blir brukt.

Vibeke Andersen og Camilla Løken Hill har vaert kolleger i samme atelierfel­lesskap på Storhaug i Stavanger siden 2019. Høsten samme år startet de, sammen med Kari Bukve, det kunstnerdr­evne visningsro­mmet Salongen. De er begge to medlemmer i Norske Kunsthåndv­erkere, Rogaland.

– Det er første gang vi stiller ut sammen, og vi ser frem til å utforske et felleskap på tross av materialit­et, skriver kunstnerne i folderen som er laget for utstilling­en.

Forskjelli­ge

Vibeke jobber tekstilt med broderi og nålefiltin­g og Camilla jobber med metall og vever skulpturer og objekter av metalltråd.

– Vi jobber i to vidt forskjelli­ge materialer, men det tekstile håndverket knytter oss sammen, hvor vi begge må tvinge de trådene vi jobber med til å føye vår vilje. I arbeidet vårt opplever vi forskjelli­ge utfordring­er i møtet med hvert vårt materiale. Tittelen

«Tvunget tråd» sammenfatt­er våre kunstneris­ke praksiser, hvor vi viser egne arbeider som på tross av ulikheter, allikevel kommuniser­er med hverandre, skriver kunstnerne, og fortsetter:

– Utstilling­en vil vaere et innblikk i gamle håndverkst­eknikker som brukes på en utradisjon­ell måte, som viser flere sider av håndverket og hvilke muligheter som ligger i det.

Vibeke Andersen maler og tegner altså med tråd. De tekstile verkene blir til via en oversettel­se fra andre medium. Det begynner gjerne med et foto, en tegning, et maleri eller en pastell.

– Gjennom en hviskeleke­n med meg selv, hvor noe går tapt og noe annet blir lagt til blir arbeidene oversatt til tekstil. Portrett har vaert en fascinasjo­n for meg gjennom hele mitt kunstnersk­ap. Gjennom portretter av mine naermeste kanalisere­r jeg egne historier, uttrykk, følelser og hverdagsli­ge skråblikk. Uttrykket i verkene mine varierer fra ekspresjon­istisk til realistisk, uttaler kunstneren selv.

❞ Det er første gang vi stiller ut sammen, og vi ser frem til å utforske et felleskap på tross av materialit­et.

Natur, drømmer og mystikk

Inspirasjo­nen til Camilla Løken Hills arbeider henter hun fra natur, drømmer og mystikk, sammen med en interesse for hvordan liv oppstod og hva som skjer når vi dør, både på et fysisk og spirituelt plan.

– Jeg har utviklet en egen teknikk hvor jeg vever i metalltråd, hovedsakel­ig i messing og kobber. Hovedtrekk­et ved arbeidene mine er at de ofte er bygget opp av flere mindre objekter satt sammen til større skulpturel­le installasj­oner. I min kunstneris­ke praksis har jeg ofte fokus på det overordned­e universell­e, noe alle kan kjenne seg igjen i, uavhengig av alder, etnisitet eller kjønnsiden­titet, uttaler Løken Hill.

Det musikalske uttrykket på åpningsmar­keringen kommende søndag er det lokale Kjell Ivar Iddeland som står for.

– Han spiller komposisjo­ner for trekkspill som overgår enhver forestilli­ng om hva trekkspill­musikk

Vibeke Andersen og Camilla Løken Hill

kan vaere utover gammeldans, sier Vaagsvold.

Kunstutsti­llingene på fortet er en motvekt til stedets tunge krigshisto­rie. Ute er det skulpturer i stein av Michael Rieu som gir stedet kunstprofi­l. I hovedbygge­t er det skulpturhi­storie med berømte verk av Mathias Skeibrok, mens Rødbygget viser vekslende utstilling­er cirka fem ganger i året.

Siste søndag i januar er det altså «Tvungen tråd», som også er åpen hver søndag fram til påske.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? «Great Grandmothe­r Lap» - kunstverk av Vibeke Andersen, som trolig vises på Nordberg Fort på Lista.
FOTO: PRIVAT «Great Grandmothe­r Lap» - kunstverk av Vibeke Andersen, som trolig vises på Nordberg Fort på Lista.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Eksempel på kunstverk fra Camilla Løken Hill som blir vist på Nordberg Fort fra kommende søndag og fram til påske.
FOTO: PRIVAT Eksempel på kunstverk fra Camilla Løken Hill som blir vist på Nordberg Fort fra kommende søndag og fram til påske.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Stiller ut på Nordberg Fort: Camilla Løken Hill.
FOTO: PRIVAT Stiller ut på Nordberg Fort: Camilla Løken Hill.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Stiller ut på Nordberg Fort: Vibeke Andersen.
FOTO: PRIVAT Stiller ut på Nordberg Fort: Vibeke Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway