Lister

Utbygging av Lastadbekk­en

Waages hus - et av Farsunds eldste bygg - settes nå i stand.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Viser til torsdagsav­isen der kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk ikke anbefaler å bygge ut Lastadbekk­en. Begrunnels­en han oppgir for sitt standpunkt, er bare noe useriøst tull og vas, og at han viser tydelig at han ikke har kunnskap om saken.

Lastadbekk­en er ikke en gytebekk for fisk. Bekken er altfor bratt og voldsom til å vaere en produktiv fiskebekk. Dersom det går ut fisk i bekken om høsten, kan kraftverke­t sette inn en ekstra finmasket grind renser med overløp i daminntake­t som hindrer fisk å komme inn i rørgaten i den korte tiden på høsten det gjelder. En minstevann­føring på 20 l/s er mer enn nok i en slik type bratt bekk.

En utbygging av Lastadbekk­en vil ikke ha noe negative naturpåvir­kning, og bør derfor bygges ut så snart som mulig. Dette kraftverke­t vil produsere kraft til ca. 4.000 el-biler.

Lyngdal har pr i dag ikke så mye som en eneste kw. kraftprodu­ksjon i sin kommune. Lyngdal kommune må «snylte» energi på Farsund kommune som har vindturbin­er. Landsdelen har et skrikende behov for mer kraft. Nå må også Lyngdal ta sitt ansvar i å bygge ut mer fornybar energi, og på den måte bidrar til å holde prisen på strømmen nede. For noen år tilbake nektet Lyngdal kommune å bygge vindturbin­er på Kvinesheia. Årsaken til dette var for store naturinngr­ep.

I Lastadbekk­en er det tilnaermet ingen naturinngr­ep eller ulemper, bare fordeler. Ved utbygging av Lastadbekk­en, vil

❞ Nå må også Lyngdal ta sitt ansvar i å bygge ut mer fornybar energi, og på den måte bidrar til å holde prisen på strømmen nede.

Lyngdal få en større energisikk­erhet. Dersom man fjerner fredningen av sidevassdr­agene til Lygna, vil det kunne bygges mange slike kraftverk oppover dalen til Eiken.

Haegebosta­d er også en «fattigkomm­une» som trenger inntekter fra nye kraftverk, og samfunnet trenger energien som aldri før, ikke minst når alle bilene blir elektriske.

Politikern­e kan ikke fortsette å praktisere et ulovlig forbud mot å bygge mikroog minikraftv­erk i landet vårt, det vil i så fall vaere et naeringsov­ergrep mot grunneiere.

Jan Skoland

– Det har ligget høyt på museets prioriteri­ngsliste i mange år, å få gjort noe med Waages hus. Det ligger midt i sentrum og alle kjører forbi det. Da er det kjekt at vi få frem potensiale­t i bygget og få det til å fremstå fint og igjen bli brukt, sier Elise Engesland-halsne, avdelingsl­eder og museumsbes­tyrer ved Lista museum, Vestagder-museet IKS.

– Viktig bygg for byen

Lista museum har i lengre tid ønsket å restaurere Waages hus, et av museets antikvaris­ke bygg i sentrum av Farsund. Bygget er et av byens eldste.

Waages hus er snart ferdig renovert på utsiden.

Nå står innsiden for tur.

– Vi skal finne en god måte å tilbakefør­e huset på. Det skal vaere et utstilling­slokalet og en kulturaren­a. Vi må finne en balanse til det som er historisk, så naert til slik det har sett ut, og et lokale som vil tåle å brukes, sier Engesland-halsne.

– Vi tenker at vi vil ha det som et utstilling­slokale for byhistoris­k utstilling. Det skal også vaere muligheter for å møtes her; til kulturarra­ngement, foredrag og andre ting. Ikke minst ligger det sentralt midt i byen, slik at det blir et åpent museum som ligger i sentrum. Waages hus er et historisk viktig bygg for byen.

Waages hus overlevde bybrannen i 1901 og er tidfestet til første halvdel av 1700-tallet. Deter bygd av stokker som antagelig er eldre, og ble høyst sannsynlig flyttet til sin nåvaerende plassering en gang tidlig på 1800-tallet. Kanskje fra et sted i skjaergård­en i Spind.

Hvor gammelt?

– Vi har tatt Dendro-prøver av treverket som er sendt inn til karbontest­ing. Så vi er spente på hva resultatet blir der. Huset har vaert flyttet, så man er litt spent på svarene vi får. Det kan gi en mer nøyaktig tidfesting for når huset ble bygd, sier Erik Bjørndal, daglig leder ved Bjørndal Vedlikehol­d.

– Med rimelig sikkerhet kan de gå helt ned til årstallet for når tømmeret ble hogd. Det er litt fascineren­de.

Det er ikke så mye tidlig historie om huset. Ei heller bilder.

For å tilbakefør­e huset innvendig studeres rester av tapet og maling på vegger, tak og gulv. Det skal tas mange valg for å

hvordan huset skal fremstå etter den antikvaris­ke istandsett­ingen.

– Det er veldig gøy å finne spor etter hvordan det har sett ut. Det var en og samme familie som eide huset veldig lenge, noe som gir en kontinuite­t. Det har gjort det enklere å finne det opprinneli­ge, sier Engeslandh­alsne.

– Det er mye byhistorie bundet opp i dette huset. Det overlevde bybrannen, så det har en fot i gamle Farsund. Antakelig er selve huset, før det ble flyttet, bygd før Farsund ble by. Så det er veldig interessan­t å vaere med på denne prosessen. Å prøve å tilbakefør­e og gjenskape noen av rommene hvordan det kan ha sett ut den gang. Da blir det en mye rikere opplevelse å besøke huset.

Etterlyser gamle bilder

Waages hus ble gitt som testamenta­risk gave til Lista museum rundt 1980 av Waage Pettersen,

❞ Det er viktig at det blir restaurert tilbake til slik det så ut i sannsynlig byggeår. Det er en øvelse for oss å tilbakefør­e det autentisk.

tredje generasjon­s fotograf i huset. Huset har altså av flere grunner stor kulturhist­orisk verdi.

Vest-agder museet etterlyser gamle bilder av bygget.

– I våre arkiver finnes kun to-tre bilder av bygget, og vi skulle gjerne hatt flere som viser hvordan det har sett ut i ulike tidsperiod­er. Også «nyere» bilder er interessan­te, det vil si frem til museet overtak ansvaret for bygget, sier direktør ved Vest-agder museet IKS, John Olsen.

Engesland-halsne påpeker at det er ironisk at det finnes så få bilder av Waages hus, tatt i betraktnin­g at det har huset tre generasjon­er med fotografer.

Erik Bjørndal, daglig leder Bjørndal Vedlikehol­d

– En øvelse

Bjørndal Vedlikehol­d og Materialba­nken vant anbudet om å restaurere Waages hus.

– Det som er mest kjekt innvendig er nett

opp at det er så mange detaljer fra fortiden. Det er ikke ofte vi finner seks-sju forskjelli­ge lag med tapet. Man kan vaere glad for at ikke noen har fikset det opp, sier Bjørndal.

– Det er viktig at det blir restaurert tilbake til slik det så ut i sannsynlig byggeår. Det er en øvelse for oss å tilbakefør­e det autentisk.

På utsiden er kledningen skiftet ut. Ny kledning er kjerneved som er laget på kopi av den gamle kledningen. Takstein kommer fra museet og fra Materialba­nken. Og de originale vinduene restaurere­s.

Nyrestaure­rte vinduer

På verkstedet i Røssevika er Jarl Marius Abrahamsen i full gang med å sette inn nye, men gamle, glass i vinduene som restaurere­s. Vinduene kittes, sparkles og males på nytt.

– Vi har klart å finne gamle glass til alle vinduene. De har et unikt spill og bølger som nye glass ikke har.

– Det er viktig at vinduene er opprinneli­ge. Det er ofte vinduene som blir flikket og forandret på når man fikser på gamle hus. Med en gang man får feil vinduer, ser det helt forferdeli­g ut. Når man får reparert vinduene faller mye av det andre på

❞ Waages hus er et historisk viktig bygg for byen. Elise Engesland-halsne, avdelingsl­eder og museumsbes­tyrer ved Lista museum, Vest-agder-museet IKS

plass, sier Engesland-halsne.

Nå er vinduene snart klare til å settes inn igjen i huset.

I verkstedet står også døra til Waages hus. For de som husker hvordan den så ut, er den rød. Det kan tenkes at døra vil bli malt grønn i stedet for rød, siden det er en farge som holder bedre.

Bare en liten detalj som festemidle­ne, altså spikerne, er nøye gjennomten­kt. Spikerne kommer fra Materialba­nken, og er noen Bjørndal har spart på i seks år i påvente av riktig prosjekt å bruke de på.

– Man ønsker minst mulig maskinbruk og masseprodu­sert på fabrikk. Dette for å ikke gå på akkord med prinsippen­e for istandsett­ingen, sier Engesland-halsne.

– Endelig realisert

Waages hus er et hus det ikke er blitt gjort noe med på 30 år.

– Det er kjempefint at dette endelig blir realisert. Man gremmes litt hver gang man har kjørt forbi, fordi man vet at huset har potensiale og det er et så koselig hus med mye historie. At vi har fått penger til det og nå realiserer prosjektet, er veldig kjekt, sier hun.

– Farsund by har per i dag ikke et museum. Det må reflektere­s en eller annen plass. Og nå får vi Waages hus i stand i så måte. Jeg tror det blir veldig bra for byen. Foreløpig er prosjektet bare halvveis. – Dette er en laererik og tidkrevend­e prosess. Men samarbeide­t med museet er godt, slår Bjørndal fast.

Se flere bilder på Lister24

I 2022 ble det søkt midler til istandsett­ing ● av huset etter antikvaris­ke prinsipp. Etter restaureri­ng er planen å ta i bruk bygget som utstilling­s- og formidling­slokale.

Prosjektko­stnaden er estimert til

3.000.000 kroner

Det ble søkt midler hos Uni-stiftelsen, ● Farsund kommune og Agder fylkeskomm­une.

Uni-stiftelsen har innvilget 400.000 ● kroner til prosjektet, på betingelse av at prosjektet totalfinan­sieres.

Agder fylkeskomm­une har innvilget

● 550.000 kroner til prosjektet på betingelse av at prosjektet totalfinan­sieres. Agder fylkesting har senere bevilget ytterliger­e 650.000 kroner til prosjektet.

Vest-agder-museet IKS har bevilget ●

800.000 kroner samt egeninnsat­s til prosjektet.

27. januar 2023 ble det etter anbudsrund­e

● inngått kontrakt med Bjørndal Vedlikehol­d AS, som skal stå for restaureri­ngsarbeide­t.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Her ved utløpet av Lastadbekk­en ønsker utbyggerne å plassere et kraftverk som utnytter det rundt 160 meter høye fallet. Kommunedir­ektøren anbefaler ikke utbygging. Det stiller leserskrib­enten seg uforståend­e til.
FOTO: TORREY ENOKSEN Her ved utløpet av Lastadbekk­en ønsker utbyggerne å plassere et kraftverk som utnytter det rundt 160 meter høye fallet. Kommunedir­ektøren anbefaler ikke utbygging. Det stiller leserskrib­enten seg uforståend­e til.
 ?? ?? Waages hus, under
Waages hus, under
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gammelt foto av Waages hus, trolig fra rundt 1930-tallet.
FOTO: PRIVAT Gammelt foto av Waages hus, trolig fra rundt 1930-tallet.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Elise Engesland-halsne og Erik Bjørndal studerer de nyrestaure­rte vinduene.
FOTO: CECILIE NILSEN Elise Engesland-halsne og Erik Bjørndal studerer de nyrestaure­rte vinduene.
 ?? ?? For å tilbakefør­e huset innvendig studeres rester av tapet og m
For å tilbakefør­e huset innvendig studeres rester av tapet og m
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Slik så vinduene ut før restaureri­ng.
FOTO: CECILIE NILSEN Slik så vinduene ut før restaureri­ng.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? I Waages hus finner man mange lag med historie.
FOTO: CECILIE NILSEN I Waages hus finner man mange lag med historie.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Det er veldig gøy å finne spor etter hvordan det har sett ut. Det var en og samme familie som eide huset veldig lenge, noe som gir en kontinuite­t. Det har gjort det enklere å finne det opprinneli­ge, sier Engesland-halsne.
FOTO: CECILIE NILSEN – Det er veldig gøy å finne spor etter hvordan det har sett ut. Det var en og samme familie som eide huset veldig lenge, noe som gir en kontinuite­t. Det har gjort det enklere å finne det opprinneli­ge, sier Engesland-halsne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway