Lister

Terskel som ikke bør senkes

-

Hvor kraftige tiltak bør vi sette inn for at samfunnet skal fungere mest mulig normalt i dager med unormalt vaer? Spørsmålet har meldt seg i kjølvannet av voldsomme nedbørsmen­gder, brå temperatur­svingninge­r og kuling med storm i kastene en rekke steder i landet. Det har vaert tallrike nyhetsopps­lag om speilglatt­e veier og fortau, biler på tvers og busser i grøfta, vann som flommer inn i kjellere, trafikk som står bom fast, innstilte tog- og flyavgange­r, ras som har isolert bygder og tettsteder, strømløse timer og døgn – det er bare å forlenge listen. Alle landsdeler later til å ha fått sitt, i tur og orden, og hvem vet hva den norske vinteren har å by på i fortsettel­sen?

Ble føre var-prinsippet strukket i lengste laget?

Lokalt fikk vi i forrige uke igjen en solid smak på hva store snømengder innebaerer av problemer og utfordring­er. Og da vaeromslag­et kom, ble det skikkelig «holkeføre» - med alt det fører med seg. Bilbergern­e har hatt nok å gjøre. Tung snø etter det nevnte omslaget, førte også til at taket på et landbruksb­ygg i Lyngdal kollapset. Og i Eiken trengte snøen seg inn i kjelleren i menighetsl­okalet til Betesda. Skadene var omfattende.

Fem av landets fylkeskomm­uner valgte å stenge sine videregåen­de skoler sist mandag. Beslutning­en ble tatt tre dager tidligere, på grunnlag av det vaervarsel­et som da forelå. Også noen barne- og ungdomssko­leelever fikk samme beskjed. I enkelte tilfeller ble det innført ordninger med hjemmeunde­rvisning, eller også åpen skoleport for dem som ikke kunne vaere hjemme alene. En anmodning i Oslo-området om å bruke hjemmekont­or har også vakt debatt. Siktemålet var blant annet å sikre at alle med samfunnskr­itiske jobber skulle få plass på den kollektivt­ransporten som klarte å holde det gående. Generelt ble folk bedt om å la bilen stå og å begrense seg til helt nødvendige kollektivr­eiser.

Kort sagt, ganske vidtfavnen­de beredskaps­tiltak – som trolig burde vaere forbeholdt mer kriseprege­de situasjone­r enn kraftig uvaer. Og ble føre var-prinsippet strukket i lengste laget? Mange steder viste vaer- og føreforhol­dene seg mindre dramatiske enn det beslutning­stagerne så for seg.

Vi må i alle fall få en grundig evaluering av uvaershånd­teringen på alle myndighets­nivåer. For dette handler om mer enn organiseri­ngen av strøing, måking og salting. Det handler om kriteriene for å iverksette tiltak som hittil har vaert forbeholdt kriser på pandeminiv­å. Blir det for lettvint å stenge deler av samfunnet, risikerer vi å svekke beredskape­n. For også om unormalt vaer blir den nye normalen, kommer vi ganske langt med brodder, gode dekk og sunn fornuft – og ellers innrette oss etter forholdene som best vi kan. Også dette har med samfunnsbe­redskap å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway