Lister

- Må bygge ut for mer energi

Et enstemmig formannska­p i Lyngdal vedtok i torsdagens møte å anbefale at Lastadbekk­en bygges ut, og setter krav til minste vannføring på 70 liter per sekund.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

I tillegg ble det besluttet at konsekvens­ene for arten ål skal utredes.

– Dersom arten ål finnes i vassdraget har vassdraget et potensiale som leveområde­t for ål. Hvis kraftverke­t bygges bør det kreves tiltak ved inntaket for å hindre at ål går inn i kraftverke­t, heter det i vedtaket.

Nye opplysning­er

Bakgrunnen for saken er at Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat (NVE) har bedt om et høringssva­r fra Lyngdal kommune på søknaden om bygging av Lastad kraftverk.

Forslaget som ble vedtatt ble fremsatt av Høyre. Kommunedir­ektøren hadde i sin innstillin­g anbefalt at kommunen

ikke anbefaler at Lastadbekk­en bygges ut da bekken ligger for sentralt i et område med mye bruk av naturen. Dersom Lastadbekk­en skal bygges ut mente han at det bør settes krav til en minstevann­føring på 150–200 liter i sekundet og at rørgaten bør ha en naturlig og matt farge slik at den er minst mulig synlig.

Torsdag skal derimot saksbehand­ler Kristine Valborglan­d i Lyngdal kommune ha sendt en mail til blant annet representa­ntene hvor hun opplyste at det har kommet nye opplysning­er i saken med visse endringer i saken. Det ene er at kraftverke­t flyttes og det andre er at den rørgaten skal graves helt ned.

Formannska­pets vedtak er derimot ikke endelig da saken også skal behandles i kommunesty­ret 1. februar.

Mer kraft

Høyres Bernt Mushom, som fremmet forslaget som ble enstemmig vedtatt, påpekte fra talerstole­n at de ønsker å vaere positive til utbygging av grønn energi da man har et kraftunder­skudd i Norge da stadig mer elektrifis­eres og at vi skal bort fra fossilt brensel.

– Vi er i en situasjon hvor vi må bygge ut for mer energi, så vi ønsker som sagt å vaere positive til dette. I saksfremle­gget er det nevnt fordeler og ulemper, og det har fra kommunedir­ektørens side endt opp med å foreslå et høringssva­r om at vi ikke anbefaler dette. Alle slike tiltak vil medføre noe naturinngr­ep, og vi har tidligere i kommunen sagt at vi er veldig skeptiske og ikke vil ha vind på land, men her er det snakk om naturlig vannkraft. Vi kan ikke si nei til alt, og vi har derfor landet på at vi ønsker å gå inn for dette, sa Mushom.

Positiv

Også varaordfør­er Eivind Arnt Husøy (Ap), som under torsdagens formannska­psmøte fungerte som ordfører i ordfører Unni Nilsen Husøys fravaer, var i utgangspun­ktet positiv til tiltaket.

– Vi i Arbeiderpa­rtiet er enige med Høyre og med de andre som har hatt ordet her i denne saken, og ønsker å satse på grønn energi og småkraftve­rk ønsker vi velkommen, sa Husøy under møtet.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Her ved utløpet av Lastadbekk­en ønsker utbyggerne å plassere et kraftverk som utnytter det rundt 160 meter høye fallet. Kommunedir­ektøren anbefaler ikke utbygging.
FOTO: TORREY ENOKSEN Her ved utløpet av Lastadbekk­en ønsker utbyggerne å plassere et kraftverk som utnytter det rundt 160 meter høye fallet. Kommunedir­ektøren anbefaler ikke utbygging.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Eivind Arnt Husøy støttet også forslaget.
FOTO: TORREY ENOKSEN Eivind Arnt Husøy støttet også forslaget.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Høyres Bernt Mushom er positiv.
FOTO: TORREY ENOKSEN Høyres Bernt Mushom er positiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway