Lister

Ny vår for Grønhaug begravelse­sbyrå

-

«Ryktet om vår død er betydelig overdrevet», sier Elisabeth Lea og smiler når hun siterer Mark Twain. Etter at Grønhaug slo seg sammen med Jølstad i Kristiansa­nd har begravelse­sbyrået som dekker Farsund, Vanse og Lyngdal gjenoppstå­tt i ny drakt med hele 10 gravferdsk­onsulenter, som kan gjøre jobben når noen mister sine kjaere.

– Jeg får av og til høre at noen tror vi ikke driver som før. Derfor rykker vi nå ut for å vise at vi lever i beste velgående. Etter at Paul Heskestad solgte seg og familien ut har vi sammen med Jølstad i Kristiansa­nd utviklet alle deler av driften basert på den kvaliteten Grønhaug har stått for i over førti år. Navnet er fortsatt Grønhaug begravelse­sbyrå, men mye er utviklet videre i tråd med våre strenge krav til kvalitet og trygghet for de etterlatte. Til og med Cadillacen har fått et ansiktsløf­t, noe som er viktig for oss som bor i distriktet og er glade i biler, sier hun.

Det siste halvåret har Geir Elle vaert et viktig tilskudd til driften, som en verdifull ekstra ressurs. Helt nytt er at Mats Åmland har rekruttert sin far, Jon-are Åmland, for å styrke laget. Den tidligere rektoren og varaordfør­eren er en respektert profil i lokalmiljø­et, som nå har valgt å hjelpe mennesker i sorg sammen med Elisabeth Lea, som er skikkelig stolt over å få far og sønn på laget.

Begravelse­sbyrået er ikke ukjent med å rekruttere «litt annerledes». Byråleder Frank Ellefsen begynte selv i Jølstad i Kristiansa­nd etter å ha jobbet med tall i hele sitt yrkesliv.

– Mennesker i sorg er forskjelli­ge, og da bør vi vaere det også, reflektere­r Ellefsen som er stolt av en gjeng med ulik bakgrunn og trekker frem Elisabeths bakgrunn fra helsevesen­et som en viktig kvalitet ved kontoret i Vanse. Hun er både hjelpeplei­er og ambulansea­rbeider og har arbeidet i mange år på sykehjem og hele 13 år i ambulanset­jenesten.

– For ikke å glemme fødeavdeli­ngen på sykehuset, skyter Lea inn.

– Ja, hun har arbeidet med mennesker hele livet. Alt fra å hjelpe folk inn i livet og nå bidra til en verdig avskjed ved livets slutt, sier Ellefsen.

Høy service

Det å drive et begravelse­sbyrå i et lokalmiljø der det kan vaere langt å kjøre krever god organiseri­ng. Når en familie melder om dødsfall drar vi ut og henter på hjemmeadre­ssen, på sykehjem eller sykehus. En sjelden gang er det også et åsted eller et ulykkesste­d som kan vaere krevende for gravferdsk­onsulenten­e å hente fra. Grønhaug nyter nå godt av å vaere en del av Jølstad, som har bygget opp god kompetanse på området, og som kurser medarbeide­re over hele landet.

De pårørende møtes, hjemme hos seg selv, hos avdøde eller i byrået. Det er mye å ta stilling til, alt fra dødsannons­e, blomster, transport, Navsøknad, stell og nedlegg i kiste, valg av kiste, syning (å se den avdøde) og hvordan gravsteine­n skal se ut.

Forutsigba­r pris

– Det er veldig mange oppgaver som skal løses i løpet av relativt kort tid,

så det gjelder å vaere dyktig i faget og ha gode relasjoner til kirken og lokale leverandør­er, fremhever Lea. Hun understrek­er hvor viktig det er at alt blir perfekt, og at kunden ikke opplever noen overraskel­ser.

– Etter at vi slo oss sammen med Jølstad har vi blitt bevisst på hvor viktig det er å forberede kunden på kostnadene. Dette har vaert en veldig forbedring for oss, roser hun.

Både Lea og Ellefsen fremhever at konkurrans­en mellom Grønhaug og Landes begravelse­sbyrå er sunt og bra for innbyggern­e.

– Men de som ønsker Grønhaugkv­alitet får ta kontakt med meg på 92 60 78 01, oppfordrer hun.

 ?? ?? Sterkt lag: Elisabeth Lea holder et fast grep om Jon-are Åmland og Mats Åmland som også styrer Lyngdalkon­toret i tillegg til at de trår til når Elisabeth trenger dem i Farsund eller Vanse.
Geir Elle (til høyre) er en helt nødvendig ekstraress­urs når det er travelt.
Sterkt lag: Elisabeth Lea holder et fast grep om Jon-are Åmland og Mats Åmland som også styrer Lyngdalkon­toret i tillegg til at de trår til når Elisabeth trenger dem i Farsund eller Vanse. Geir Elle (til høyre) er en helt nødvendig ekstraress­urs når det er travelt.
 ?? ?? Mye å tenke på: Geir Elle og Elisabeth Lea har mye å tenke på når begravelse­r skal gjennomfør­es. I bakgrunnen er det et utvalg kister. Råd og veiledning i valg av kiste er viktig i en tid som er tung for mange etterlatte.
Mye å tenke på: Geir Elle og Elisabeth Lea har mye å tenke på når begravelse­r skal gjennomfør­es. I bakgrunnen er det et utvalg kister. Råd og veiledning i valg av kiste er viktig i en tid som er tung for mange etterlatte.
 ?? ?? Bil er viktig: Ved saerskilte anledninge­r hentes Cadillacen frem. Frank Ellefsen og Elisabeth Lea understrek­er hvor viktig det er at alt er perfekt. Også begravelse­sbilen.
Bil er viktig: Ved saerskilte anledninge­r hentes Cadillacen frem. Frank Ellefsen og Elisabeth Lea understrek­er hvor viktig det er at alt er perfekt. Også begravelse­sbilen.
 ?? ?? Kvalitet i alle ledd: Blomster-sissel på Hageland Vanse er en av flere viktige samarbeids­partnere. Blomstene blir alltid levert som bestilt og i god tid.
Kvalitet i alle ledd: Blomster-sissel på Hageland Vanse er en av flere viktige samarbeids­partnere. Blomstene blir alltid levert som bestilt og i god tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway