Lister

Krever tiltak etter påkjørsel

Ulykken mandag morgen der en kvinne i 40-årene ble påkjørt på gangfeltet over fylkesvei 43 på Kvavik, har satt en støkk i mange.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Nå krever flere personer bedre belysning og utforming av gangfeltet over fylkesveie­n.

I tillegg mener flere at det også må bygges fortau og settes opp bedre belysning langs veiene i naeringsom­rådet som er kommunens ansvar.

– Jeg synes virkelig synd på kvinnen som ble påkjørt, og føreren av bilen som kjørte på henne. Jeg vil si det så sterkt at det var ikke førerens feil, selv om det er han som får skylden. Det var rett og slett forholdene. Lysene som er montert over gangfeltet er rett og slett for svake, og lyser ikke opp tilstrekke­lig til at førerne klarer å se alle som krysser veien, mener Odd B. Andreassen.

– For mørkt

Gjennom flere år har han engasjert seg for at trafikksik­kerheten inne i og ved Kvavik naeringsom­rådet.

Andreassen har en sønn som er ansatt ved Q43, og som daglig går mellom hjemmet på Rosfjord og arbeidspla­ssen på Kvavik. Mesteparte­n av tiden går han langs gang- og sykkelveie­ne fram til han kommer fram til krysset på Kvavik.

Her må han først krysse fylkesvei 43, for deretter krysse Industrive­ien for å komme inn på fortauet.

Når Lister24 møter Andreassen

ved gangfeltet på fylkesveie­n, oppdager en at de naermeste veilysene som skal lyse opp gangfeltet er naermere åtte meter fra overgangen.

– Når sønnen min er ute og går, er han for det meste utstyrt med gul refleksves­t. I fjor fikk vi bekymrings­melding fra personer som så min sønn gå midt i veien når han skulle krysse fylkesvei 43 på Kvavik. Han er blind på et øye, og har problemer med å krysse fylkesveie­n fordi gatelysene er for svake. Det er rett og slett for mørkt. Videre er gangfelten­e i området feilkonstr­uert. Det har vi påpekt gang på gang. Nå må de rydde opp i dette, mener Andreassen.

Fortau og lys

Gjennom flere brev og fremstøt mot blant annet Lyngdal og Farsund kommuner som eier Q43, har Andreassen og Leif Svendsen

med andre flere ganger påpekt forholdene forholdene for de myke trafikante­ne.

Langs flere av veiene inn i området, finnes det ikke fortau, kun en oppmerket stripe som skal vise bilistene hvor gående og syklende vil oppholde seg.

Videre er belysninge­n flere steder meget dårlig. Det skaper bekymring.

– Hvis en bare ser på krysset mellom fylkesveie­n og inn i Industrive­ien, kan mye løses ved at en lager en fortau med god belysning et lite stykke, og deretter ha gangfelt over til motsatt side. I naeringsom­rådet på Kvavik er det mellom 800 og 900 arbeidspla­sser. Flere av dem sykler eller går til jobb. Inne på området er det blant annet to busselskap­er og et transportf­irma som har virksomhet, i tillegg til Fibo-en og Nordic, sier Svendsen.

Politisk vilje

Han mener problemene for de myke trafikante­ne kan løses ved at en setter opp autovern mellom området hvor de myke trafikante­ne skal gå eller sykle, og biltrafikk­en.

Han mener det til syvende og sist er snakk om politisk vilje.

– Utfordring­ene kan løses, men da må en gripe fatt i dette og se hvordan en kan løse problemet. Husk at der er mange som vil gå eller sykle til sentrum, om det er folk som jobber her, eller skal på trening eller bor på campingpla­ssen, må bevege seg på disse veiene hvor det også er biler før de kommer fram til gangfeltet. Det er snakk om politisk vilje til å løse dette, sier Svendsen.

Lysene som er montert over gangfeltet er rett og slett for svake, og lyser ikke opp tilstrekke­lig.

Odd B. Andreassen

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Odd B. Andreassen og Leif Svendsen har flere ganger påpekt at belysninge­n ved gangfeltet på fylkesvei 43 er for svak. De mener flere tiltak må settes i verk inne i naeringsom­rådet for å sikre de myke trafikante­ne.
FOTO: TORREY ENOKSEN Odd B. Andreassen og Leif Svendsen har flere ganger påpekt at belysninge­n ved gangfeltet på fylkesvei 43 er for svak. De mener flere tiltak må settes i verk inne i naeringsom­rådet for å sikre de myke trafikante­ne.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Åtte meter fra gangfeltet henger gatelysene som skal lyse opp gangfeltet på fylkesvei 43. Flere påpeker at lysene er for svake og at bilister har problemer med å se gående på gangfeltet.
FOTO: TORREY ENOKSEN Åtte meter fra gangfeltet henger gatelysene som skal lyse opp gangfeltet på fylkesvei 43. Flere påpeker at lysene er for svake og at bilister har problemer med å se gående på gangfeltet.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? En fotgjenger ble fraktet til sykehus i luftambula­nse etter ulykken mandag.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN En fotgjenger ble fraktet til sykehus i luftambula­nse etter ulykken mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway